Oricât pare de ciudată asocierea din titlu între Tesla și AN Congress, o manifestare de amploare a industriei auto tradiționale, la ediția din acest an am văzut mai multe electrice (și Tesla Model 3) în parcare, iar subiectele au fost toate legate de situația curentă și perspectivele electrificării.
Prezența Tesla este implicită în orice dialog pe această temă. Este notorie absența fizică a reprezentanților firmei de la manifestări de acest gen sau expoziții auto internaționale, cu foarte rare excepții. Poate este urmarea presei negative (ca să nu zic bășcăliei) după prezentarea Model S în ianuarie 2010 la NAIAS – North American International Auto Show din Detroit.
Nici seria de prognoze false despre data falimentului Tesla, sau valul de modele prezentate ca ”Tesla killeri” nu au ajutat la apropierea dintre Tesla și industria + presa tradițională. Să mai adăugăm că lipsa miliardelor pentru publicitate a iritat alt grup cu interese majore în industria auto? Sau să ne concentrăm pe dealeri care și la această ediție încă mai tună și fulgeră împotriva vânzării directe?
Inițiată de Tesla și adoptată în egală măsură de Rivian și Lucid în SUA, plus numeroase alte startup-uri în China, vânzarea directă atacă fundamentul relației producător – dealer – client pe care se bazează bunăstarea imensă a acestor intermediari, deocamdată în mare parte reticenți și necalificați pentru vânzarea de automobile electrice noi sau second hand.
Cu toate aceste asperități, voci raționale au recunoscut deschis meritul Tesla ca deschizător de drum pentru mobilitatea electrica modernă în America de Nord. Specialiști din alte domenii, cel mai des IT, au atras atenția la faptul ca actualizările de soft OTA, care dau multă bătaie de cap altor firme, sunt de la sine înțelese pentru întreaga gamă de modele Tesla, de mai bine de un deceniu.
In concluzie, fără a fi oficial prezentă la AN Congress, Tesla domină în continuare discuțiile din lumea auto, rătăcită pe calea tranziției spre mobilitatea electrică, în egala măsură cu cea a amenințării chineze.
Reprezentanții industriei auto americane și europene au fost unanim de părere că tarifele protectioniste vor ajuta doar pentru un timp scurt, poate suficient ca unii să-și facă temele de casă restante în domeniul electrificării. În cele din urmă, firmele chinezești vor acapara un segment tot mai semnificativ din piața auto globală, la fel cum au procedat mai întâi cele japoneze, iar mai târziu cele coreene.
Tesla Model 3 LR în cadrul proiectului Electromobilitate
Pe parcursul ultimilor șase ani ne-am concentrat în cronicile săptămânale pe statisticile de consum, un subiect foarte îndrăgit în universul mobilității electrice, fiindcă determină autonomia și frecvența re-încărcărilor, iar prin aceasta, durata călătoriilor lungi.
Pentru ne-utilizatorii de automobile electrice, ”călătorii lungi” și ”automobil electric”, nu se potrivesc în aceeași frază, imaginea de ”mașini de oraș” fiind încă adânc întipărită în imaginații mai puțin flexibile.
Subiectul a fost discutat și la congresul de care pomeneam mai sus, în contextul schimbării bruște de direcție la Ford, care recent a renunțat la lansarea în producție a unui SUV electric mare (și scump), pentru a se concentra pe o generație nouă de automobile electrice mai accesibile ca preț.
Începând cu un pick-up electric compact, această nouă gamă de modele este dezvoltată în California de o echipă sub conducerea lui Alan Clarke, un foarte talentat inginer, care pe parcursul carierei de 12 ani la Tesla a pus serios umărul la Model 3 și Model Y.
Dilema, pentru atingerea obiectivului parității prețului de vânzare cu variantele echipate cu motoare termice, este discrepanța între autonomia necesară și cea percepută. Numeroși potențiali clienți își imaginează că au nevoie de autonomie cât mai mare, ceea ce duce la achiziția unor modele cu acumulatori mari, grei și încă destul de scumpi, cu toată scăderea radicală a costurilor de producție din ultimii 15 ani.
Cu ajutorul datelor puse la dispoziție de colegii din echipa Model 3 LONG RANGE, vom încerca să înțelegem dacă decizia lor de achiziție pentru modelul cu cea mai mare autonomie din gama Tesla Model 3 este justificată.
Răzvan – Model 3 LR, Mangalia
După recenta aniversare de doi ani, știm că Razvan și ”Snowflake” au alergat des pe distanțe lungi în ultimii doi ani, prin 13 tari și 12 calatorii mai lungi de 2500 km.
Statistica parcursului săptămânal, începând din august 2023, ne conduce în trei țări unde alternează naveta la locul de muncă cu deplasările lungi și staționările la aeroport.
Pentru ultima săptămână, petrecută în Lituania, Răzvan ne transmite:
In săptămâna 38:
- am mers 1026 Km,
- am încărcat 183 KWh,
- am consumat 147 KWh,
- consum mediu de 14.4 kWh/100km
- cost 54.9 EUR.
A fost o săptămână normală de muncă, cu navetă de cca 100 km zilnic. Am încărcat doar la fast chargers, asta fiind cel mai mare cost posibil, în cazul celor care nu au încărcare acasă sau la muncă și trebuie să încarce în oraș. 50 de euro pe 1000 km, îmi pare acceptabil.
Andrada și Andu – București
După peste 50.000 km parcurși în primul an cu un Model Y LR, Andu a decis să continue călătoriile electrice lungi cu două Model 3 LR, achiziționate pe piața second hand.
La fel ca în cazul lui Razvan, decizia pentru LR este pe deplin justificată de călătoriile lungi și parcursul săptămânal peste 400 km cu excepția ultimei săptămâni raportate.
Mașina a fost folosită puțin prin București, după care am fost plecați pe timp de weekend în Londra. 0 lei costuri.
Moni și Dan – Motor City (Michigan)
Știind că printre primele călătorii cu veterana TM 3 a fost aventura din iarna anilor 2018/2019 din Motor City la Sibiu via Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania, Austria și Ungaria, este destul de simplu de ghicit de ce am ales varianta cu cea mai lunga autonomie.
După aproape 156.000 km parcurși există o degradare a acumulatorului care limitează autonomia. O privire la statistica parcursului săptămânal demonstrează că nevoile actuale de deplasare pot fi acoperite în majoritatea timpului și de o mașină cu autonomie mai mică. Ca urmare, degradarea nu are un impact real asupra parcursului zilnic, urmează să vedem ce înseamnă în cazul unor călătorii mai lungi din sezonul rece.
Perioada 16 – 22 septembrie:
- parcurs 284 km
- consum mediu 13.2 kWh/100km
- toate încărcările la priza casnică din garaj
- temperaturi blânde de început de toamnă și drumuri perfect uscate
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.