Despre roboți, mașini și ghicitul în electroni

Într-o superbă zi de toamnă, am avut plăcerea de a participa la un eveniment organizat de echipa de robotică a Colegiului Național Decebal din Deva în colaborare cu colegii din proiectul Electromobilitate. 

Roboți

Echipa de robotică m-a impresionat prin modul în care a reușit să combine creativitatea cu ingineria. Am aflat că roboții lor sunt programați în Java și folosesc componente standardizate, pe care le îmbină cu inventivitate pentru a răspunde provocărilor concursurilor la care participă.

Împărțirea sarcinilor în echipă este un alt aspect care mi-a atras atenția: unii membri se ocupă de programare, alții de designul 3D, iar echipa beneficiază și de o imprimantă 3D pentru a-și materializa ideile. Mi s-a părut deosebit de interesant că una dintre colege s-a descoperit pe sine în rolul de PR, aducând astfel o nouă dimensiune echipei.

De asemenea, am aflat despre regulile competițiilor care conțin o tema care se schimbă anual și cum echipa se adaptează la noile provocări. Am fost impresionat de soluțiile lor inovative, cum ar fi folosirea unei banale rulete, pentru a poziționa robotul cu precizie în pătrățelul de start.

În tot acest proces, domnul profesor Sorin Stănculescu coordonatorul lor, un om extraordinar de dedicat meseriei de dascăl, este mentorul care îi ghidează cu pricepere și dăruire pe acești minunați adolescenți.

Am plecat de la eveniment cu un sentiment de admirație pentru echipa de robotica, nu doar pentru unitatea lor, ci și pentru faptul că au învățat să colaboreze eficient, oferind un exemplu de învățare colectivă, o alternativă binevenită la accentul pus pe performanța individuală din sistemul nostru de educație!

Mașini

La invitația echipelor de robotică, au fost prezenți și colegii din proiectul Electromobilitate, care au reunit 17 mașini electrice, de la modele precum Dacia Spring, Hyundai Kona și VW ID.3 până la Tesla Model Y și Nissan Ariya. Am avut ocazia să compar diferite tehnologii și echipări ale acestor vehicule electrice, chiar dacă rămân îndrăgostit de Megane-ul meu, am admirat KIA EV6 GT și Hyundai Ioniq 5.

Dacia Spring, reprezentată de colegii Mihai (Fălticeni) și Alexandru (Aiud), a fost un punct de discuție interesant, demonstrând încă o dată că această mașină mică poate face mai mult decât se crede, fiind capabilă să parcurgă distanțe mult mai mari, decât traseele urbane pentru care este deseori folosită. Am avut de asemenea ocazia să văd ce propun chinezii cu MG4, o prezență interesantă pe piața europeană.

Nissan Leaf, deși nu este un model nou, continuă să impresioneze prin simplitatea și fiabilitatea sa. Fără tehnologii ultra-avansate sau funcții extravagante, Leaf rămâne un exemplu solid de eficiență electrică.

Ghicitul în electroni

Drumul de întoarcere, care a inclus o urcare cu colegii pe Transalpina, a fost simbolic pentru mine, deoarece am trecut de pragul de 35.000 km după un an și patru luni de la achiziția mașinii electrice. După această perioadă, am început să privesc cu mai multă obiectivitate ce înseamnă de fapt să deții un vehicul electric.

Întrebarea care revine mereu, atât la întâlniri, cât și în discuțiile cu prietenii, este: „Care este consumul?”. Deși pare o întrebare simplă, răspunsul pentru mașinile electrice începe mereu cu „depinde”. În jargonul nostru, autonomia indicată de mașină este numită GOM (Guess-O-Meter) sau, mai pe românește, ghicitul în electroni.

Încă de la început, am observat această fluctuație. Când am ridicat mașina din reprezentanță, la 100% SOC, îmi arăta 380 km autonomie asta într-o zi răcoroasă de aprilie. Dar, pe măsură ce vremea s-a încălzit, autonomia a crescut, ajungând chiar și la 500 km, în condiții favorabile. Totuși, când trebuie să planific un drum mai lung, mă bazez pe navigația integrată, care estimează binișor cu cât voi ajunge la destinație și când ar trebui să încarc. Pentru modelele mai vechi sau fără actualizări, recomand aplicația „A Better Route Planner”.

În timp, am învățat să îmi cunosc mașina și să ignor autonomia afișată. Am realizat că, de exemplu, vara consum 10% din baterie pentru naveta zilnică, în timp ce iarna ajung să consum până la 15%. 

Indiferent de situație, cu cât conduci mai mult, cu atât înveți mai bine cât consumă mașina ta electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.