Tesla încă așteaptă aprobarea pentru extinderea Gigafabricii din Berlin. Recent, a apărut informația că Asociația de Apă Strausberg-Erkner (WSE) a respins planurile de expansiune ale Tesla.
În iulie 2023, Tesla a mers înainte cu planurile de creștere a Gigafabricii din Berlin, trimițând documentația necesară autorităților germane. Documentele arată că faza a doua a proiectului va ridica capacitatea de producție a fabricii de vehicule electrice (VE) la 1 milion de unități anual. Tesla vrea, de asemenea, să dubleze capacitatea unității sale de producție a bateriilor în Germania, de la 50 GWh la 100 GWh pe an.
Principala preocupare legată de expansiunea fabricii este una veche: aprovizionarea cu apă. În cererea sa, Tesla susține că poate produce 1 milion de VE și 100 GWh de celule de baterie fără a necesita mai multă apă. Cu toate acestea, Asociația de Apă Strausberg-Erkner a respins planurile de extindere ale Tesla pentru fabrica din Berlin.
WSE a menționat trei motive pentru respingere într-o declarație oficială datată în aprilie 2023. Primul, WSE nu a aprobat construcția sau modificările la planul de zonare, deoarece implica zone împădurite. În al doilea rând, furnizorul de utilități a declarat că nu dispune de volumele de apă necesare pentru a alimenta clădirile suplimentare. În cele din urmă, WSE are nevoie de mai multă capacitate pentru tratarea apelor uzate.
Unii localnici din Grünheide (Oder-Spree) se opun, de asemenea, extinderii Gigafabricii Tesla din Berlin.
„Numărul de obiecții variază de la o zi la alta”, a declarat Oficiul de Stat pentru Mediu din Brandenburg (LfU) pentru rbb24. „Pentru a evita rectificările frecvente ale cifrelor, numărul oficial de obiecții va fi publicat doar după încheierea perioadei de depunere a obiecțiilor.”
Planurile de expansiune Tesla vor fi expuse publicului până vineri, 1 septembrie 2023, iar părerile localnicilor despre extinderea Gigafabricii din Berlin pot fi trimise până luni, 18 septembrie 2023.
Consumul mediu săptămânal
Adrian – Model Y Long Range, Ploiești
În săptămâna 21-27 august am înregistrat următoarele valori:
- Kilometri parcurși: 397
- Consum mediu 15,6 kWh/100km
- kWh încărcați : 57
- Costuri încărcare: 0
Total kilometri parcurși: 5.597
Consum mediu total: 14.7 kWh/100km
Andu – Model Y Long Range, București
În săptămâna 21 – 27 august am avut parte doar de drumuri în București + dus-întors București – Pitești cu viteza setată la Autopilot de 140 km/h. Culmea, pentru mersul în oraș aveam un consum de 21 kWh/100km, iar odată cu drumul de autostradă mi-a scăzut la 19 kWh/100km. Țin minte că pe drumul de întoarcere mașina îmi afișa un consum de 18 kWh/100km.
Încărcări am avut la Kaufland și Lidl, cât să consum abonamentul din aplicația Be Charge + voucherele rămase pe care nu le-am folosit în excursia din Nordkapp.
- Distanță parcursă: 465 km
- Consum mediu: 19 kWh/100 km
- Cost total: 52 lei
- Cost mediu/100 km: 11,18 lei
Cristian – Model Y Performance, Brașov
Datele pentru săptămâna 21 – 27 august sunt următoarele:
- distanță parcursă: 654 km
- energie consumată în drive: 98 kWh
- energie consumată staționar: 20,1 kWh
- consum mediu în drive: 14,9 kWh/100 km
- încărcări acasă: 130,7 kWh (inclusiv pierderi), cost 97 lei
- cost mediu per 100 km: 14,8 lei
Octavian – Model Y Long Range, Sibiu
Pentru săptămâna 21-27 august am următoarele date de raportat:
- distanță parcursă: 853 km
- Consum: 19,4 kWh/100km
- Cost: 73 lei.
În MM (la socri) încarc gratuit 😁🫣
Ovidiu – Model Y Performance, București
Săptămâna trecută MYP a parcurs 342 km cu un total de 68 kWh consumați și o medie de 19,8 kWh/100km. Deplasări doar prin oraș, într-o săptămână foarte caldă cu o medie de 32o C în timpul deplasărilor și o viteză medie de 24 km/h, conform aplicației Teslamate:
Pasionat de software, mașini și călătorii am descoperit lumea electromobilității în 2021. Inițial am fost sceptic că un EV va putea înlocui 100% mașinile pe combustie, dar experiența mi-a demonstrat contrariul. Acum, prin relatările de pe blog, încerc să aduc mai multă lumină asupra avantajelor deplasării electrice.