Tesla și luna recordurilor

Cu excepția întârzierilor birocratice pentru lansarea producției la GigaBerlin, veștile bune despre Tesla abundă în această toamnă.

Începând cu recordul livrărilor globale din trimestrul III, lanțul știrilor îmbucurătoare despre tânăra firmă californiană au continuat cu:

  • Model 3 – cel mai bine vândut automobil în Europa pentru luna septembrie, indiferent de tipul de tracțiune. (Informația provine de la JATO și a fost preluată pe scară largă, așteptăm confirmarea în clasamentul înmatriculărilor alcătuit de EV Volumes și Jose Pontes).
  • După raportul financiar record pentru trimestrul III, acțiunile Tesla au depășit pentru prima oară valoarea de 1000 USD, ceea ce ridică valoarea bursieră a firmei la peste 1.000.000.000.000 USD (o mie de miliarde), la foarte mare distanță de producătorii tradiționali.
Sursa: google

Tesla nu operează într-un vid automobilistic și cu siguranță nu este singura firmă dedicată producerii exclusive de vehicule electrice.

În octombrie, Lucid Motors a invitat jurnaliștii la noua fabrică din Casa Grande, Arizona, pentru primele test drive-uri cu modelul premium de debut al firmei: Lucid Air. Articolele scrise la superlativ par să justifice durata lungă de incubare a ideilor echipei coagulate în jurul lui Peter Rawlinson, fost inginer șef la Tesla, responsabil de lansarea Model S. Primele Lucid Air vor fi livrate clienților înainte de finalul anului.

Luna octombrie marchează și lansarea livrărilor pentru primul pickup truck pe piața nord-americană, Rivian R1T, produs în Illinois de alt startup californian: Rivian. Cu o valoarea pentru oferta publica de 80 miliarde USD, Rivian va intra în clasamentul celor mai valoroase firme auto, undeva între General Motors și Great Wall. Valoarea estimată a cotației publice inițiale este dublă față de actuala valoare pe bursă a firmei Lucid Motors (pozitia 16, aproximativ 40 miliarde USD).

Diferența radicală între cele două startup-uri foarte bine finanțate, este că în timp ce Lucid se adresează unui public limitat ca număr, care își poate permite un sedan premium de performanță cu preț de peste 100.000 USD, Rivian are o comandă de la Amazon pentru 100.000 furgonete electrice, destinate livrării pachetelor gigantului vănzarilor online.

Tot la 100.000 se ridică și comanda lansată de firma de închirieri auto Hertz pentru Model 3. Până nu de mult Tesla s-a ferit de livrări majore cu discount-uri solicitate de marile flote. Comanda Hertz reprezintă 10% din producția anuală actuală, care va crește însă substanțial odată cu lansarea primelor Model Y de la Berlin și Austin.

O privire în viitor

Legat de impactul noii fabrici de lângă Berlin, mai este necesară o privire în viitor. Indiferent cât va fi amânată aprobarea producției, amenințarea Tesla pentru producătorii germani este ușor de citit dintr-un grafic publicat de Clean Technica, pe baza datelor furnizate de EU-EVs pentru 10 țări vest-europene.

Vânzările grupului VW, care cuprind numeroase modele 100 % electrice produse sub mărcile VW, Audi, Skoda, Seat și Porsche, au trecut în primele trei trimestre de 155.000 unități. GigaBerlin este proiectată pentru o producție de 500.000 unități pe an, cadență pe care s-ar putea să o atingă în 2023, dacă modelul creșterii producției la GigaShanghai va fi replicat la Grünheide. În plus, Tesla are nevoie de 10 ore pentru asamblarea unui automobil, în timp ce VW afirmă că are nevoie de 30 ore.

Dacă mai adăugăm că Tesla își va produce proprii acumulatori la GigaBerlin, în timp ce toți ceilalți producători europeni sunt dependenți de furnizori din China și Coreea, cel puțin până în 2023, când primele fabrici ale alianțelor europene de acumulatori încep livrările, recordurile Tesla pe bursă încep să fie mai ușor de înțeles.

Echipa Tesla din cadrul proiectului Electromobilitate

Pentru ultima săptămână raportul echipei Tesla se bazează tot pe informațiile comunicate de Andrei (Timișoara) și Marius (Câmpina), în timp ce 120 Model 3 zac la Bucuresti până se descurcă enigma eliberării unor facturi corecte. Între ele este confirmat și exemplarul așteptat de Andra și Darius, așa că le ținem pumnii să-și primească mașina cât mai curând și să pornească la drum alături de noii colegi de echipă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.