Ciclul anual al noilor modele lansate de grupul coreean Hyundai – Kia atinge anul acesta un domeniu nou de performanțe odată cu utilizarea platformei dedicate automobilelor 100% electric E-GMP (electric – global modular platform).

Cu ajutorul partenerilor de la Casa Auto Timisoara, Tudor și-a luat ieri rămas bun de la Kona, pentru a continua călătoria electrică în cadrul proiectului Electromobilitate cu noul IONIQ 5. Înainte de a trece la o prezentare a inovațiilor aduse de noua arhitectură 100% electrică, să trecem în revistă ce a reprezentat Kona pentru proiectul nostru.



#konașii și konițele
Așa cum a botezat Andrei, cronicarul rapoartelor săptămânale, cea mai mare echipă din cadrul proiectului nostru, cei șapte konași (Paul (DJ), Tudor (TM), Attila (TM), Titus (SB), Cristian (CJ), Dan (B) și Andrei (BV) – în ordinea înrolării în proiect) au acumulat un număr respectabil de kilometri, peste 200.000. Acest parcurs cumulat acoperă orice colțișor din țară și câteva trasee internaționale, ajungând de mai multe ori în Grecia și Olanda. Imaginea complexă definită cu ajutorul celor șapte cazuri de utilizare, monitorizate pe parcursul a 73 săptămâni, a început cu Paul la 1 iunie 2020. După două săptămâni, Porto ( Hyundai Kona) înlocuia pe Ionică în mini flota noastră, dedicată educației electromobilistice prin test drive, și de atunci a continuat să încânte numeroasele participante cu ușurința cu care se conduce.
Konașii au definit un domeniu care atinge primăvara și toamna valorile de consum și autonomie WLTP, iar în sezonul rece urcă în funcție de nevoile individuale de climatizare, traseu, condiții atmosferice și viteză de deplasare. Undeva între valorile maxime (roșu) și cele minime (albastru) se distinge evoluția lui Porto (verde), în majoritatea celor peste 26.000 km cu Tudor la volan, dar și cu câteva mii de kilometri parcurși în cadrul test drive-urilor.
În loc de o opinie subiectivă emisă de Tudor și de mine, care am îndrăgit Kona încă de la prima urcare pe Transalpina, ne-am bucura să vedem la rubrica de comentarii câteva rânduri scrise de cei ce au condus Kona în cadrul proiectului Electromobilitate.
Indiferent de preferințele pentru anumite mărci, sau modele, un aspect legat de Kona rămâne cert: LIPSA problemelor tehnice, inclusiv a celor de soft, cu o excepție, când după ultimul update indicațiile de consum băteau campii, rezolvată rapid de IT-iștii noștri. La numărul mare de kilometri parcurși de întreaga echipă, Titus a sesizat o defecțiune și a înlocuit în garanție un senzor de temperatură, iar Dan va beneficia de un acumulator nou (după mai mult de 120.000 km), schimbat în cadrul campaniei recall pentru potențiale defecte de fabricație a unei serii limitate produsă de furnizorul LG.
Tranziția la IONIQ 5
Un aspect criticat mai des la Kona a fost dimensiunea portbagajului, care trădează platforma mixtă compactă utilizată de Hyundai pentru acest model. Este sigur că nevoile de spațiu variază mult și, în timp ce Tudor a pornit în vacanța din Grecia cu bagaje pentru patru persoane, Laurențiu a decis să achiziționeze un VW ID.4 în locul Konei.
După un început foarte prudent, în care executivii de la Hyundai ne-au exasperat cu veșnica justificare a perioadei lungi de așteptare pentru primul Ioniq și Kona cu afirmația: „nu ne-am așteptat la o cerere atât de mare”, a fost luată decizia dezvoltării unei platforme dedicate pentru modele 100% electrice.

Succesul primei generații Hyundai Ioniq și Kia Soul, apoi a celei de-a doua cu Kona și Niro, este în plină tranziție spre cea de a treia, lansată odată cu IONIQ 5 și Kia EV6 pe platforma E-GMP. Noua arhitectură oferă mult spațiu pentru pasageri și o tehnologie modernă, care urmează să fie validată de experiențele de zi cu zi ale proprietarilor alături de noile modele.
Dacă la exterior diferențele de stil sunt ușor de identificat și sunt definite de design-ul unic pentru modelele 100% electrice, valorile interioare sunt mai subtile și necesită o călătorie mai lungă pentru a aprecia spațiul interior și confortul.

La fel și tehnologia utilizată, care permite fără intervenția șoferului încărcarea cu 400 V sau 800 V (noi am atins 688 V la Hyper Charger la primul test de încărcare rapidă).
Comparație Kona – IONIQ 5
După doar 57 km parcursi, desigur că este mult prea devreme pentru orice comparatii detaliate, dar percepția fizică a dimensiunilor exterioare și mai ales a celor interioare, cu mult mai mari, este o certitudine.
O privire la specificatiile tehnice menține Kona în imediata apropiere a variantei LR cu tracțiune spate (aleasă de noi pentru proiectul Electromobilitate) în ce privește performanțele dinamice, chiar cu un mic plus pentru autonomie.
IONIQ 5 definește în schimb o nouă clasă de spațiu interior, confort și pentru prima oară capacitatea de a tracta 1.600 kg.
Acolo unde Kona se dovedea nărăvașă, în timpul accelerațiilor mai brutale sau pe drum alunecos, noul IONIQ 5, cu tracțiune spate, pare să fie calmul întruchipat. Cât de curând vom afla și cum se comportă pe gheață și zăpadă, dar știind că există și o variantă cu tracțiune integrală și performanțe dinamice superioare, nu ne facem griji pentru cei ce locuiesc în zone muntoase cu ierni grele. La Timișoara nu este cazul.
Tot atât de curând, mai precis începând din 4 noiembrie, pe parcursul primei călătorii majore, denumită Trans Carpatica fiindcă ne propunem în fiecare zi să traversăm cel puțin o dată Carpații, vom afla dacă viteza mai mare de încărcare poate compensa autonomia limitată de dimensiunea acumulatorului și de consumul mai ridicat al IONIQ-ului, comparativ cu Kona.
Mulțumim Kona pentru experiența minunată după 16 luni împreună! Bun venit IONIQ 5 în flota proiectului Electromobilitate!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.