Test de consum cu anvelope all-season

Echipa celor mai mici electrice acumulează kilometri în mod inegal, ca urmare a împrejurărilor complexe din acest an, când munca de acasă și restricțiile de trafic au modificat rutinele zilnice, de mult întipărite.

Klara nu a avut nevoie de încărcare pentru Smart nici în această săptămână, în schimb Wiwi a efectuat un scurt test, după schimbarea anvelopelor pentru Citigo, iar Marius continuă naveta zilnică, prin care acumulează peste 200 km săptămânal, chiar peste 300 km în ultima perioada cu e-Up!

Skoda Citigo

Foto – Wiwi Gaube

Iată ce am aflat despre Citigo încălțat cu „șoșoni all-season” de la Wiwi:

Toamna e pe sfârșite si a venit vremea să descalț șlapii de vară, nu doar de teama posibilelor amenzi, cât datorită faptului că la temperaturi sub 10° începe să le scadă aderența.

In Timiș (partea de șes) n-au mai fost ierni cu multă zăpadă de pe vremea copilăriei mele (demuuult). Cum și temperaturi sub -10° sunt rare, a apărut dilema legată de alegerea anvelopelor: all-season, sau iarnă?

Căutând după un coeficient de consum și de aderență căt mai bun, am optat pentru all-season MAXXIS AP2 Xl și le-am achiziționat mai demult, ca să nu dau din colț în colț când e stringentă schimbarea.

Cum a venit momentul să fac schimbarea, din curiozitate, m-am hotărât să fac un test comparativ de consum pe traseul meu preferat unde am făcut și testul cu paravânturile.

Prima dată cu anvelopele de vară, Hankook KINERGY ECO K425, cu care a fost livrată mașina și încă o dată cu cele all-season.

Pentru a acumula mai mulți kilometri in test, am adăugat repetarea unei porțiuni (dus-întors). La total se mai adaugă ~500m până la vulcanizarea din comună.

Acum surpriza plăcută, la care mă cam așteptam.

Interesante sunt viteza medie (pe care m-am străduit să o repet cât mai egală în ciuda traficului) și consumul motorului. Cum viteza medie e afișată fără zecimale, diferența între cele două teste ar putea să fie mai mică. Diferența de consum 0,1kWh/100km e nesemnificativă.


Următoarea curiozitate a mea a fost să caut caracteristicile anvelopelor Hankook KINERGY ECO K425 165/70R14 81T
Altă surpriză.

Deși au tot 69dB, cele all-season parcă sunt un pic mai zgomotoase, induc un ușor „brum”.

Wiwi Gaube, Skoda Citigo, Timișoara

VW e-Up!

Marius a ales anvelope de iarnă (BF Goodrich G-Force Winter 2Go, 165/70 R14 81T) pentru naveta zilnică de la Câmpina la locul său de muncă și ne-a trimis câteva imagini cu noile încălțări și starea discurilor și plăcutelor de frână după 8300 kilometri parcurși începând din vară.

Consum mediu săptămânal

Valorile medii ale consumului săptămânal înregistrat la Timișoara (Citigo) și Cămpina (e-Up) ne-au determinat să aruncăm o privire la variația temperaturii în cele două orașe, dar nu am găsit aici justificarea creșterii consumului pentru Citigo, despre care știm că doarme protejat într-un garaj.

Sursa – meteoblue

Cel mai probabil este efectul drumurilor foarte scurte cu consum peste 20 kWh/100 km și a celor de vineri și sâmbătă, când temperatura a fost mai coborâtă la Timișoara și Citigo a avut nevoie de peste 18 kWh pentru 100 km.

După ultima săptămână din noiembrie, vom întocmi din nou bilanțul pentru întreaga lună si vom avea o imagine mai bună despre autonomia reală disponibilă în ultima lună de toamnă, în pregătire pentru iarna ce bate la ușă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.