Din categoria compactelor electrice, parcate în garajul nostru virtual, fac parte în prezent două Zoe ZE 50, electro-leul mic (Peugoet e-208) și apropiata rudă germană Opel Corsa-e.
Renault Zoe ZE 50

Radu ne-a povestit într-un articol dedicat pregătirilor de iarnă despre alegerea anvelopelor (Nokian WR D4) și echiparea cu lanțuri, pentru orice eventualitate. Iată și informațiile despre drumurile din ultima săptămână:
Parcurs: 773 km; Viteza medie: 48.1 km/h Consum mediu: 15.2kWh/100 km; Costuri de încărcare: 17.66lei
In plus, vreau să adaug câteva observații de sezon:– Autonomia afișată a scăzut semnificativ, la încărcările de 95% abia ajunge la 300 km, iar la una completă nu depășește 320 km.
– Încărcarea de la 20 la 95% pare însă să se facă mai repede
– Modul de mers B este limitat atât în situația unei încărcări de peste 97%, dar și dimineața la plecare pe frig, de la 0 grade în jos, indiferent de nivelul de încărcare. In al doilea caz, după câțiva km parcurși, își revine.
– Căldura își face simțită prezența în 2-3 minute după plecările la rece, ca la o termică pe benzină, sau chiar m-ar mai repede.
In rest totul e ok, mașina aluneca frumos, silențios și curat.
Radu Dimofte, Renault Zoe ZE 50, Ploiești
Radu face o observație foarte bună de știut. Când acumulatorul este „înfrigurat” frânarea regenerativă este limitată electronic. Unele modele semnalizează acest lucru la bord. De exemplu, TM 3 ne anunță de fiecare dată „limited regen braking” și este oarecum ciudat să frânezi din nou cu pedala de frână, pentru primele câteva minute, așa cum ai făcut în viața dinaintea celei de electromobilist.
Cel de al doilea Zoe, intrat de curând pe mâinile Andrei și a lui Darius, a fost prezentat comunității noastre de curând, cu o extrem de inspirată poză de titlu, pe care nu mă pot abține să o reproduc încă o dată și aici.

Darius mai așteaptă anvelopele de iarnă și ne va da de știre când Zoey, cum este alintat noul membru al familiei, a fost încălțată pentru zăpada.

Diferența consumului mediu între cele două Zoe ZE 50 se datorează în cea mai mare parte rutinei zilnice diferite, care pentru Andra și Darius conține mai multe drumuri scurte de oraș, necesitând în anotimpul rece o mulțime de electroni pentru încălzire la fiecare repornire. Intre timp, Radu parcurge un drum relativ lung, zilnic pe drumuri naționale din apropiere de Ploiești până la București.
Peugeot e-208 și Opel Corsa-e



Electroleul Laurei a fost încălțat de iarnă cu anvelope marca Hankook model Winter Icept 2 și consumul rămâne cel mai ridicat în categoria din care face parte.

Și Corsa lui Răzvan pare afectată de frig, fiind pentru prima oară când înregistrăm valori de consum mediu săptămânal de peste 15 kWh/100 km.
Începând de săptămâna viitoare vom primi informații suplimentare de la încă un proprietar de Corsa din București, care ne vor ajuta să înțelegem dacă valorile excepționale de consum ale Corsei se datorează blândeții cu care este tratată de Răzvan și soția, sau dacă inginerii de la Opel au găsit un secret, care îl diferențiază de ruda franceză (e-208), deși amândouă se bazează pe aceeași platformă comună a grupului PSA.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.