Test VW ID.3 – capacitate acumulator după 30.000 km

Zilele trecute am refăcut testul pentru verificarea consumului, autonomiei și capacității rămase după 30.000 km cu ID.3.

De data aceasta am pus mai la urmă consumul și autonomia, prioritizând verificarea capacității bateriei.

Cu ajutorul lui Cosmin și Adrian, am strâns încă un set valoros de date care, alături de celelalte teste anterioare, ne ajută să înțelegem din ce în ce mai bine cum evoluează bateria ID.3-ului 1st edition.

Pentru test am folosit același traseu pe autostrada A3 și am mers la fel ca în testele anterioare cu 90km/h gps.

În cazul lui Cosmin deplasarea a durat aproape 5 ore, iar în cazul meu și al lui Adrian 4 ore.

Mai jos găsiți tabelul cu toate datele colectate pentru acest test:

Aerul condiționat, greutatea ceva mai redusă a configurației și roțile pe 18” au făcut consumul lui Cosmin să fie 13 kWh/100km, iar varianta mai grea de ID.3 a mea și a lui Adrian, alături de roțile de 20” și aerul condiționat pornit jumătate din timp, a dus consumul la 15 kWh/100km. Ambele valori fiind din punctul meu de vedere super bune!

După cum puteți vedea în tabel, cu toții avem un număr mare de kWh trecuți prin baterie. Valoare ce a crescut în fiecare iarnă în special din cauza climatizării habitaclului cu PTC-uri și încălzirea destul de agresivă a bateriei până la 10 grade C.

Pentru a stabili obiectiv dacă energia trecută prin baterie este cu adevărat mare, l-am rugat pe Marius să mă ajute cu valorile Teslei sale: 20667km, cu un consum raportat de 2907 kWh, iar un consum calculat minuțios de 3848 kWh încărcați (+32.4%).

Model 3-ul SR+ încălzește de asemenea bateria pe timp de iarnă, iar suplimentar Sentry mode-ul consumă și el destul de multă energie din baterie.

Cu alte cuvinte eu am obținut un consum general de 25 kWh/100 km cu ID3-ul și Marius 18.5 kWh/100 km cu Model 3 SR+, ceea ce înseamnă un consum cu 35% mai mare pentru ID.3.

Capacitatea bateriilor noastre este cuprinsă între 51kWh și 52.6kWh.

Raportând la 55.8kWh, calcul la care am ajuns, pornind de la valoarea brută de 62kWh și scăzând 10% buffer-ele, starea de sănătate a bateriilor noastre este cuprinsă între 91.5% și 94%.

Raportând la 54.6kWh, valoare calculată folosind ca reper bateria unui Enyaq 60 nou-nouț (imagine furnizată de Cosmin), starea de sănătate a bateriilor noastre este cuprinsă între 93.5% și 96%.

Ciudat este că degradarea nu este influențată de numărul de kilometrii parcurși sau de energia trecută prin baterie.

La fel, nici încărcarea lentă sau rapidă nu pare să influențeze sau să accentueze degradarea. E drept că multe din încărcările mele pe DC sunt făcute la stații de 50kW, dar să fie doar un mit degradarea accentuată la încărcarea rapidă?

Următorul test de capacitate îl vom face la trecerea la softul 3.0, update care este planificat până în prima jumătate de an, sperăm cât mai curând.

Mai jos vă las textul lui Cosmin și experiențele din ziua deplasării:

”Nu m-am putut sincroniza cu Alex în ziua în care a făcut el testul, dar am fost în altă zi singur pe aceeași rută.

Am mers cu 93Km/h în bord (90Km/h GPS), am plecat cu 100.03% de la Kaufland Barbu Văcărescu și după 390 km am ajuns în același punct cu 0.7%.

Nu este un test de eficiență și nu ar conta consumul atât de mult, dar nu am prins camioane sau alte mașini care să meargă în fața mea; am văzut că tirurile merg cam cu 88 km/h.

Deci, am consumat 99.33% din baterie pentru a parcurge cei 390 km. Au fost 366 km pe autostradă (3 ture dus-întors și restul pe drumuri de umplutură. Extrapolând pe baza consumului mediu înseamnă ca am consumat 50.7 kWh și că bateria are 51 kWh la 100%.

CarScanner a indicat că am 50.3 kWh cu bateria plină (la 100.03%), abatere destul de mică comparat cu valoarea calculată pe baza consumului.

Când am atins nivelul de 50% din baterie parcursesem 200 km cu un consum de 13.2 kWh/100 km. Deci, valorile au evoluat în mod consecvent și liniar.

Una peste alta, pare că bateria mea după 18 luni de folosire nu este de 62 brut/58 net, ci 54 brut/50-51 net.

Am măsurat zilele acestea la un Enyaq IV60 nou, expus în showroom cu 5Km la bord și deși parametrul de maximum battery capacity era la 58 kWh (exact cât ar trebui să fie), totuși la un nivel de încărcare a bateriei de 74.76% arăta 40.8 kWh stocați. Extrapolând, ar însemna 54.6 kWh utilizabili pentru 100%.

O parte bună în cazul meu este că nu a existat absolut deloc degradare adițională în ultimele 6 luni. Dar în tot sezonul rece estimez ca am consumat vreo 3-400 kWh numai cu preîncălzirile, poate asta a ajutat.”

Dacă aveți întrebări, vă așteptăm la rubrica de comentarii sau in media socială.

Să ne auzim cu bine!

Cosmin și Alexandru

4 Responses

  1. Lucian spune:

    Salut, am o skoda iv80 daca va pot ajuta cu ceva teste sunt interesat.

    • Alexandru Florea spune:

      Salut Lucian,
      Sigur, când mai facem teste iti dau un semn!Mulțumesc!
      Dacă vrei sa participi cu datele de consum și experiente săptămânale, contacteaza-ne și te adăugăm în grup.

  2. Claudiu spune:

    Felicitari din nou, Alex!
    Intrebari:
    In tab 1, linia Capacitatea Carscanner la 100% este calculata la fel ca in ecuatia pentru Enyaq 60? Adica, la 100% ar fi chiar HV battery energy content?
    Ce reprezinta „Max energ content of traction battery”? Capacitatea bruta a bateriei? Ati folosit aceasta valoare in vreun calcul?

  3. Alexandru Florea spune:

    Mulțumesc, Claudiu!
    Toate valorile din carscanner sunt folosite cu aceleași setări, deci teoretic ar reprezenta același lucru si pe id3 și pe enyaq.
    Max energy content pare mai mult legata de valoarea bruta, iar HV battery energy content pare a fi asiciata valorii nete, iar cel mai usor ar fi calculata la 100% SOC.
    Pentru calcule folosim valoarea măsurată.
    Dar pentru starea de sănătate am raportat la valorile teoretice (55.8kwh și 54.6kwh).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.