Top 10 furnizori auto în 2021

Pentru cei ce au avut curiozitatea să deschidă un articol cu un titlu atât de anost, întrebarea poate fi de ce ne interesează încă un clasament, altă statistică?

Discuția de săptămâna trecută, despre cât de rapidă este adoptarea mobilității electrice, s-a bazat pe creșterile spectaculoase ale înmatriculărilor de automobile electrice din primele luni ale anului:

Cele mai importante semnale, legate de accelerarea tranziției, se regăsesc în statisticile înmatriculărilor globale, care sunt influențate în mare parte de cele din China, peste 50% din achizițiile de vehicule electrice fiind făcute de clienți și firme locale.

Tranziția spre mobilitatea electrică de la nivel individual la cel legislativ

Întotdeauna în centrul atenției este produsul final, automobilul, al acestei industrii gigantice, care nu poate exista fără mii de furnizori care produc piese, subansamble, sau chiar automobile întregi (exemplu: Magna).

După un an foarte dificil în 2020, marcat de primul lock down, clasamentul furnizorilor din 2021, vine să sublinieze viteza cu care crește importanța componentelor și accesoriilor destinate electromobilității pe plan global.

Comparativ cu 2020, lista primilor 9 furnizori este neschimbată, singura modificare în clasament fiind urcarea Hyundai Mobis cu o poziție.

Cu totul nou în TOP 10 este CATL – cel mai mare producător de acumulatori din lume, care vine direct de pe poziția 24, un salt susținut de producția și vânzarea în creștere rapidă pentru automobile electrice în 2021. CATL domină statistica anului 2021 cu o creștere de 183% a venitului, realizând în același timp cea mai mare profitabilitate (15.2%) din primii zece clasați.

Comunicatul firmei de consultanță Berryls, autorii studiului, subliniază:

  • creșterea importanței furnizorilor din China în detrimentul celor din Germania și Japonia;
  • sursa de creștere în 2021 și viitor este mobilitatea electrică, câteva exemple indicând implicarea BOSCH, ZF și Continental în domeniu.

În prezent, numeroase locuri de muncă ale furnizorilor globali din Romania depind de dezvoltarea mobilității electrice, la fel cum altele sunt amenințate de această tranziție epocală din industria auto.

În concluzie, clasamentul furnizorilor și perspectivele viitoare de creștere în domeniul mobilității electrice ar trebui să ne intereseze în egală măsură cu produsele finale pe patru roți, care ne atrag privirile și imaginația în mult mai mare măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.