Tranziția spre mobilitatea electrică de la nivel individual la cel legislativ

În urmă cu aproape o lună, imediat după electro-sezătoarea de la Ciugud, Păuca și Alba Iulia, am prezentat un sumar al știrilor internaționale cu impact major pe termen lung în tranziția spre mobilitatea electrică: O săptămână de neuitat pentru electromobiliștii de pretutindeni.

Scriam atunci: „efervescența electromobilistică pare că a cuprins tot universul”, dar colegii din echipa proiectului Electromobilitate nu par mulțumiți de ritmul actual de adoptare a transportului electric rutier. Probabil că au dreptate, fiindcă tranziția epocală este încetinită artificial de cei ce au mult de pierdut din adoptarea noilor tehnologii și abandonarea motoarelor termice.

Opoziția este feroce și din partea firmelor implicate în exploatarea și distribuția combustibililor fosili, care au făcut tot posibilul să discrediteze noua tehnologie, bazată deocamdată pe acumulatori Li-ion.

Prin ceața știrilor false și articolelor denigratoare, se văd însă multe raze de soare. Unele sunt la nivel legislativ, unde lupta între cei ce au ca prioritate calitatea aerului și protecția mediului pentru toată lumea și tabăra adversă, care încearcă să păstreze intacte profiturile ce ajung în doar câteva buzunare umflate în ultima sută de ani, se derulează în parlamentul European.

Altele sunt legate de proiecte majore pentru infrastructura de încărcare, așa cum indică standardele propuse de autoritățile americane pentru rețeaua națională de încărcare din SUA, finanțată cu 7.5 miliarde USD.

Sectorul privat își aduce în continuare contribuția la accelerarea tranziției, cu idei inovatoare, care încearcă să evite actualele bariere, sau cu modele noi așteptate cu mult interes, cum este VW ID Buzz, a cărui producție a demarat săptămâna aceasta la Hanovra.

În prezentarea noului Lightyear ZERO, una din temele principale a fost tocmai evitarea actualelor neplăceri cu încărcarea la stații publice, prin cea continuă de la soare, cu elemente foto-voltaice aplicate pe întreaga suprafață a caroseriei. De la prototip la producție de serie este o cale lungă, anevoioasă și care în industria auto înghite fonduri uriașe, dar așteptăm cu nerăbdare să apară primele Lightyear pe șosele. Sperăm sa aibă o soartă mai bună decât Sion-ul prezentat de Sono Motors cu mai bine de cinci ani in urmă (CES 2021 – noutăți despre Sono Motors și Sion).

Ideile curajoase sunt bine venite în actuala fază de pionierat și împreună cu noile tehnologii pentru acumulatori, care vor permite autonomie și viteză de încărcare mult sporită, sau tehnologia schimbării rapide a acumulatorilor promovată în China, vor deschide noi oportunități în domeniu.

O dovadă de necontestat – creșterea înmatriculărilor

Cele mai importante semnale, legate de accelerarea tranziției, se regăsesc în statisticile înmatriculărilor globale, care sunt influențate în mare parte de cele din China, peste 50% din achizițiile de vehicule electrice fiind făcute de clienți și firme locale.

Înmatriculările europene de automobile 100% electrice au crescut și ele în primele luni ale anului, chiar dacă această realitate incontestabilă a fost pierdută între titlurile prăpăstioase despre prăbușirea vânzărilor de automobile tradiționale.

Sursa: Romania e-mobility index, aprilie 2022

Cu toate limitările din România, mergând de la termene de livrare necunoscute până la precomenzi anulate, în primele patru luni din acest an s-au înmatriculat un număr mai mare automobile electrice (3159) decât totalul din 2020 (3134). Acesta fost aproape dublul celui din 2019, care a fost mai mult ca dublul celui din 2018, care a fost de trei ori mai mare decât cel din 2017, atunci când s-au plantat primele semințe din care a crescut proiectul Electromobilitate.

Desigur, creșterea din 2021 și cea din acest an s-a datorat în mare parte apariției unui model accesibil ca preț. Purtând marca Dacia, chiar dacă este produs în China, Spring a rezonat imediat cu publicul local, iar valul de articole și mesaje despre utilitatea și frugalitatea noului vlăstar Dacia au atras alte mii de cumpărători atât în țară , cât și în alte țări europene.

În cele din urmă, viteza adoptării mobilității electrice va depinde de volumul de producție și de fiecare potențial client, aflat în căutarea unui automobil nou, sau second hand electric, care să-i satisfacă nevoile proprii de deplasare. Pe măsură ce exemplele de utilizare în cercul de vecini și cunoscuți se înmulțesc, oportunitățile unui test drive electric privat cresc și va deveni tot mai evident că dincolo de protecția mediului, prioritate au:

  • protecția buzunarului propriu de costurile în creștere pentru combustibilii fosili,
  • costurile reduse de întreținere pentru vehicule electrice,
  • simplitatea și plăcerea condusului electric.

Exemple individuale

În decursul celor mai mult de patru ani de la începutul proiectului Electromobilitate, s-au acumulat numeroase exemple de persoane care au luat decizia achiziției unui model 100% electric după un test drive oferit în cadrul evenimentelor organizate.

Tudor (Hyundai Ioniq, TM) și Marcel (Dacia Spring, HD) au devenit colaboratori de bază la proiect, după astfel de plimbări electrice la Brebu și Deva. Alți colegi electromobiliști au fost suficient de convinși ca să comande un model fără test drive, dar când s-a ivit ocazia unei alunecări line la volanul lui Ionică sau TM3 și-au întărit convingerea că au luat decizia corectă: Doina, Wiwi, Claudiu… și lista poate continua.

De multe ori decizia achiziției vine după o perioadă mai lungă de studiere a pieței și a momentului oportun pentru cheltuiala mare, reprezentată de achiziția unui automobil nou. Așa s-a întâmplat în cazul lui Tudor (Model 3), Răzvan (BMW iX, comandat la trei ani după primul test cu TM3), Anca (Model Y, achiziționat la doi ani după test cu TM3) și Don (Model Y, comandat la un an după al doilea test cu TM3).

Cel mai interesant este efectul de replicare a experienței de care au beneficiat unii electro-boboci, mai mulți proaspeți proprietari oferind plimbări sau chiar test drive cu propriile mașini, altor persoane interesate. Se poate observa acest fenomen în cadrul evenimentelor, cum au fost cele de la Brebu, Păltiniș și Reșița dar și pe parcursul Trans Carpatica, când invitații fiecărui participant a avut ocazia de a conduce multiple modele în aceeași zi.

În final, felicităm toți noii proprietari de modele electrice achiziționate din convingere proprie, poate cu puțin ajutor de la informațiile cuprinse în articolele scrise de alți proprietari pe blog.

Cu Delia am avut o scurtă discuție despre mobilitatea electrică în general, despre ușurința condusului electric în detaliu și Tesla Model 3, dar timpul nu ne-a permis organizarea unui test drive în primăvara anului 2019 la Sibiu.

Zilele trecute am primit cu multă bucurie imaginea de mai sus și am aflat că Delia a renunțat la un Mercedes E-Klasse în favoarea unei Kona, care acoperă toate nevoile navetei zilnice. Faptul că Delia a continuat să urmărească unele articole publicate pe blog, până a luat decizia de achiziție, a fost o mare satisfacție pentru echipa noastră de autori, care atestă rolul experiențelor împărtășite de proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate.

Ați oferit test drive cu mașinile voastre? Ne-am bucura să primim imagini și exemple cu alte persoane care au făcut pasul spre universul mobilității electrice, în urma unui test drive sau discuții detaliate cu actualii proprietari.

Pas cu pas, pășim împreună spre o lume mai bună, mai curată și mai liniștită!

2 Responses

  1. Grecu Gheorghe spune:

    Se vorbește f puțin de Hyundai kona! peste orice auto ,perform,preț

  2. Dan Boboescu spune:

    Aveți dreptate cu Kona. O căutare pe blog pentru „Kona” generează 61 de pagini cu titluri legate de Kona, sau mai mult de 600 articole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.