De vorbă cu Tibi despre Kia Niro – bilanț după 80 săptămâni

Niro rămâne un model îndrăgit de publicul european, chiar dacă este o apariție mai rară pe meleagurile noastre.

Înmatriculările la zi pentru Europa de vest în 2022, publicate de EU EVs, plasează Niro pe poziția a șasea, în imediată vecinătate cu VW ID.4 și Hyundai Kona.

Captura ecran EU EVs 15 iunie 2022

Cu ajutorul lui Tibi (B), care a fost pentru o bună perioadă de timp cronicarul echipei Niro, pornită la drum cu trei colegi, am monitorizat evoluția unui exemplar începând din noiembrie 2020 și după 80 săptămâni aruncăm o privire în retrovizor.

Consum mediu după 80 săptămâni

Consumul mediu are o evoluție firească, cu o primă iarnă cu valori punctuale ridicate, cauzate în general de preîncălziri, drumuri scurte în oraș și în cazul lui Tibi de numeroase excursii cu schiurile pe portbagaj.

În cel de al doilea sezon rece (2021-2022), valorile medii de consum au fost mai scăzute, permițând călătorii mai lungi între pauzele de re-încărcare, după care au scăzut în mod firesc începând din martie, odată cu încălzirea vremii.

În mod surprinzător am notat o creștere bruscă a consumului în ultimele două săptămâni, perioadă în care știam că Tibi este într-o delegație în străinătate. Explicația a venit repede:

Se pare ca mașina n-a stat degeaba în garaj, a mai scos-o tata la plimbare și la test drive-uri cu colegii de la birou 🙂

Concluzii după 80 săptămâni

Am compilat dialogul cu Tibi, legat de experiența cu Niro, sub forma unei liste de idei:

  • Probleme tehnice nu am avut până acum, doar un parbriz crăpat pe care l-am schimbat pe garanție. Peste o lună m-am programat la revizie, o să văd dacă găsesc ei ceva atunci care necesită schimbare.
  • Impresii generale, asemănătoare cu cele avute după primul an. M-am obișnuit cu mașina și cu felul foarte liniștit în care se conduce… cumva asa mi s-a setat baseline-ul. De fiecare dată când mă urc într-o mașină cu motor termic încep să simt vibrații, să aud foarte tare motorul, să simt că n-are cuplu deloc (deși motorul se turează).
  • N-am avut range anxiety deloc după primele luni și am ajuns să merg comod până la range de 10-15 km (3-5% din baterie).
  • Poate sunt și ceva mai eficient la condus, că merg mai încet. Legal mergeam și înainte, mai puțin pe autostradă unde mai săream un pic de limită, dar acum la drum lung iese mai scurt timpul dacă merg puțin mai încet (120-130 km/h). În plus, cu bicicletele sau schiurile pe mașină nu e recomandat să depășești 120 km/h și am văzut suficiente cazuri care au mers rău când s-a depășit viteza.
  • Acum, că sunt multe mașini mai performante pe piață, parcă mă oftică un pic viteza de încărcare limitată la 77 kW, dar nu-i un capăt de țară.
  • Ce-am mai observat de când am mașina e că lumea e mult mai receptivă la un EV. Acum doi ani mulți erau șocați că mașina nu are și rezervor de combustibil, dar Spring-urile cred c-au deschis un pic ochii oamenilor, care nu-s neapărat pasionați de mașini sau de tehnologie.
  • E tentant să schimb mașina, când se schimbă așa repede piața. Dar mi se pare că nu este cel mai bun mod în care să-mi blochez banii, mai ales că nu știu cum o să evolueze piața. Până acum am avut noroc că s-au scumpit mult și pot să vând aproape cum am luat-o chiar și după doi ani, dar nu știu dacă o să fie la fel și în viitor.
  • Mă cam tentează un Model Y LR, dar mai aștept un pic. Și în România mi se pare că Super Charger-ul a început să incline balanța spre Tesla, datorită rețelei de încărcare rapidă cu câte șase puncte fiecare la Timișoara, Sibiu, Pitești, București și Constanța, alte două fiind în construcție la Cluj și Brașov.
  • Ce îmi lipsește cel mai mult la mașină (și am simțit din prima lună) sunt clima cu măcar două zone (șofer + pasager) și faruri matrix. După ce am mers cu niște BMW-uri și Mercedes cu laser light și digital beam (sau cum le numesc cei de la Mercedes), mi se pare ca fac o diferență enormă pentru siguranță și confort la condus. Păcat ca la Kia nici pe EV 6 nu s-a obosit să pună niște lumini bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.