Toyota forțată să renoveze „bucătăriile”

In decursul anilor, Toyota și-a câștigat pe drept cuvânt respectul clienților și investitorilor mulțumiți, după ce a vândut mai mult de 100 milioane vehicule și a realizat an de an un profit invidiat de competitori. Livrând în jur de 10 milioane automobile pe an, sistemul de productie Toyota a devenit un obiect de studiu în universități și în industria auto, de multe ori copiat dar niciodată egalat.

În plus, atunci când industria auto europeana a fost cuprinsă de frenezia diesel, Toyota a mizat pe hibrizi și, după debutul din 1995, Prius a devenit simbolul unei direcții diferite de motorizare mai eficientă pentru automobile.

Referitor la automobile electrice cu acumulatori, poziția fostului CEO, Akio Toyoda, a fost mai degrabă rezervată, afirmând în 2012 că Toyota va produce modele BEV (Battery Electric Vehicles) doar cu acumulatori solid state, într-un viitor apropiat.

Primul termen, 2018, a trecut fără rezultatele de industrializare prognozate și de atunci alți cinci ani au zburat, în care acumulatorii solid state nu au ajuns în faza de producție pentru automobile, deși sunt utilizați pe scară largă în industria electronică.

‘Tesla May Have Future Recipe, But Toyota Has Real Kitchen And Real Chef’

Confruntat cu veșnica întrebare ”de ce Tesla poate?” la care toți liderii firmelor auto au trebuit să răspundă în fața investitorilor, cel puțin în ultimii trei ani, de când Tesla a devenit cea mai valoroasă companie auto cotată pe bursă, carismaticul CEO japonez s-a hazardat în mod public, total necaracteristic, cu o afirmație care acuma se răzbună cumplit.

Chiar dacă Tesla a produs doar 4.5 milioane automobile în cele două decenii de existență, în patru fabrici de asamblare, profitabilitatea atinsă în prezent dovedește că ”bucătăria” Tesla este mai eficientă decât cele ale competitorilor din lumea auto, inclusiv Toyota, care utilizează 67 fabrici de asamblare pe glob.

Sursa: Toyota

Tesla Model Y a depășit Toyota Corolla în 2023

Lansată în 1966, Toyota Corolla a depasit în 2021 cifra de 50 milioane exemplare vândute pe glob. Aflată astăzi la a 12-a generație, Corolla a câștigat în numeroși ani titlul de cel mai vândut automobil pe plan global.

Când statisticile au indicat că în primul trimestru din 2023, Model Y a detronat, măcar temporar, Corolla din vârful piramidei, cutremurul a ajuns să zgâlțâie încrederea japonezilor în superioritatea sistemului lor de producție. In această clasică competiție industrială David contra Goliat, Tesla s-a dovedit a fi firma mai agilă, mai flexibilă, mai rapidă în reacțiile la conjunctura de loc favorabilă a pieței auto, începând cu lockdown-urile repetate din 2020.

Tesla la Grünheide

Într-o analiză detaliată a planurilor de creștere a producției la Giga Berlin de la 1000 automobile pe zi în prezent, la 1800/zi, cadența de 45 secunde la care un Model Y părăsește linia de asamblare este vitală, dacă poate fi sustinută timp de 22.5 ore de producție pe zi.

Cât de profund este ”șocul Tesla” în lumea auto este evident din acțiunile numeroaselor firme, care se grăbesc să treacă, de la sudura unor piese presate, la giga-casting pentru structura automobilelor, o altă premieră implementată de Tesla pentru Model Y.

Pentru a înțelege profunzimea necesară renovării ”bucătăriilor” clasice, ca să țină pasul cu ritmul și eficiența de producție atinse în prezent de mezinul industriei auto globale, Tesla, putem porni de la faptul că pentru structura ultimului model electric Toyota bZ4X sunt necesare 86 componente obținute în 33 procese individuale, în timp ce Model Y se realizează cu două ansamble obținute prin procesul giga-casting.

Pentru cei interesați de detaliile legate de transformarea metodelor de producție Toyota, găsiți un articol foarte amănunțit în Automotive News:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.