Cifrele odometerului se schimbă cu o viteză greu de ținut pasul. Adăugând săptămânal o medie de 500 km, lunar în jur de 2.000 km, e simplu să ajungi la peste 25.000 km pe an. În prima călătorie de vară din acest an am surprins o grupare interesantă a cifrelor de la bord, 54321.
Am zis că lipsește de acolo steagul cu pătrățele albe și negre, sau inscripția cu START! Ei bine, am rezolvat această problemă 🙃

START! călătoriilor de vară
Cu acest steag în imaginație am început sezonul călătoriilor de vară. Călătorii fără sunet de motor și fără poluare la țeava de eșapament. Copii aveau o listă de obiective încă de anul trecut, iar primul pe listă a fost salina Praid. În timpul săptămânii trecute am făcut plinul în 2 sesiuni de încărcare acasă și am consumat doar 2-3 procente pentru un drum scurt în apropiere. Așa că am plecat pregătiți și liniștiți, traseul se arăta unul relaxant și fără necesitatea de a încărca.

Punctele intermediare sunt doar pentru a ajuta ABRP să urmeze traseul propus de Waze. Fiind un traseu prin Podișul Transilvaniei, au fost multe dealuri de urcat și coborât, vedem în prezentarea elevației.

Drumul liniștit, relaxant din punctul nostru de vedere. Nu și din a altora. Ne-am intersectat și cu teribiliști care nu se pot limita la a merge regulamentar.
După mai bine de 2h40m, estimarea Waze de la începutul călătoriei, ajungem în Ținutul Secuiesc, iar localitatea Praid ne primește cum se cuvine într-o destinație turistică. Multă veselie și agitație.
Salina Praid
După ce am parcat, eram foarte nerăbdători să intrăm în subteran. Achiziția tichetelor de acces (170 RON pentru 2 adulți și 2 copii) s-a făcut rapid, iar de la casa de bilete am urcat în autobuzul care intră în mină. După o scurtă așteptare am pornit spre explorare.
Galeriile largi sunt amenajate pentru toate vârstele. Băncuțe și scaune, leagăne pentru adulți. Tobogane și balansoare pentru copii, dar tot pentru cei mici există și un loc de joacă. Aventura park este un spațiu accesibil celor mai curajoși, indiferent de vârstă. Magazine, restaurant, dar și o biserică. Detalii se găsesc pe site-ul Salinei Praid. O galerie foto cum am văzut-o eu:









Copii s-au jucat, după care am vizitat galeriile și am învățat puțin din istoria mineritului din zonă. Citind ce obiective mai sunt în zonă am văzut mocănița din Sovata, muzeul pălăriilor, Parcul Mini Transilvania, dar pe noi ne-a atras cel mai mult Casa Fluturilor Exotici. Cu gândul că vom reveni în zonă pentru celelalte obiective am ieșit din mină cu gândul la un Kürtőskalács și entuziasmul de a vizita fluturii exotici.
Casa Fluturilor Exotici
Casa Fluturilor Exotici e ceva mai jos de Salină, într-o căsuță cu o arhitectură deosebită. Taxele de acces sunt 8 lei pentru copii si 12 pentru adulți.

De multe ori cuvintele nu pot exprima ceea ce înregistrează ochiul, așa că voi lăsa imaginile captate de telefon să descrie senzația din interior.










Copii au fost foarte mulțumiți de excursia tot de ei propusă. Și astăzi mai povestim despre Praid, drum și fluturi. Revenind la drum, voi lăsa și informațiile oferite de koniță mai jos.
#electrip Praid
La începutul articolului am lăsat câteva informații despre drum. Acum haideți să vedem cum s-a descurcat mașina. Am plecat din Jucu cu un SoC de 98%, drumul dus întors a avut o distanță cumulată de 293.5 km. Am ajuns înapoi acasă cu un SoC de 47%.



Drumul la dus a fost mai lung cu aproximativ 3 km și a avut o oprire în Reghin. Consumul ponderat a fost de 11.8 kWh/100km la dus și 10.3 kWh/100km la întors. Am consumat în jur de 32-33 kWh, adică jumătate din baterie.

Cât despre viteză pot spune că am condus, cum am zis mai devreme, prudent.
Mediile de viteză reflectă condusul pe DJ-uri, cu multe localități, dar și cu aglomerație pe unele sectoare mai circulate. Au fost 1-2 reclamații de la pasageri legate de mersul prea repede pe alocuri.
Timpul e afectat de opririle la care nu s-a oprit mașina. Pe drumul de întoarcere am făcut o oprire de 10 minute, care se pot scădea din cele 2h 46m contorizate de mașină. Per total nici timpul nu a fost unul rău. Oricum ar fi copii tot ajung să-și piardă răbdarea, iar eterna întrebare „Când ajungem?” apare de mai multe ori cam pe orice drum care depășește prima oră de parcurs. Cel puțin așa e în cazul nostru 🙃
Este evident că mașina electrică ne-a deschis apetitul pentru astfel de călătorii. Cei 54321 km afișați de mașină la plecarea din Praid au fost realizați în 2 ani și o lună de la achiziție. Urmează și alte călătorii, dacă aveți recomandări vă rog să le lăsați în comentarii. Noi clar recomandăm Praid prin prisma relatării de mai sus. Călătorii cu sens tuturor!

Experiențele ne definesc ca persoane, astfel consider ca o necesitate relatarea aventurilor electrice din poziția de early adopter. Aventurile au început în 2021 prin relatarea primei excursii electrice în Croația. Viața la bordul unei electrice poate lua forma multor sentimente, dar vă las să le descoperiți în cadrul articolelor de pe blog. De fel sunt inginer telecom, apreciez tehnologia de orice fel, sunt atașat de cărți și viața bună pe care am gustat-o. Am ca scop, precum orice părinte, să las copiilor o planetă locuibilă și o lume cel puțin la fel cu cea experimentată de mine. Consider că suntem obligați să acționăm pentru astfel de obiective, așa că … citim și ne electrificăm! 🙃