Traversând 4 țări într-o Mașină Electrică: de la București la Vicenza, Italia

Parcul Natural Puez-Odle

Parcul Natural Puez-Odle

Salutare,

Dorința mea cu această călătorie a fost să testez limitele mașinii și ale mele și să descopăr care ar fi un ritm normal pentru o călătorie lungă pe autostrăzi cu o mașină electrică. 

Detalii despre vehicul: Tesla Model 3 SR+ din 2021 : 55 kWh baterie, viteză maximă de încărcare 175 kW, cu 45.000 km la bord, jante originale de 18′ și capace aero.

Câteva lecții din prima parte a călătoriei, cea de „dus”:

 1. Viteza de Încărcare Contează: La drumuri mai scurte de 500-600 km, cu 1 singură oprire de încărcare, timpul adăugat la final este minim, însă, pentru călătorii lungi, este esențial să alegeți stații de încărcare cu o viteză de încărcare de peste 100-150 kW. Fiecare minut economisit în timpul încărcării se adună la un timp și mai bun de sosire.
 2. Stații de Încărcare Funcționale: Alegeți stații care știți că funcționează și au mai multe prize disponibile. Oricare perioadă de așteptare pentru ca altcineva să termine încărcarea sau viteze mai mici de încărcare pentru că „împărți” puterea stației cu altcineva se adaugă la timpul total și poate influența ora de sosire semnificativ.
 3. Prețul devine mai puțin important: Pentru stațiile cu viteze mari, prețurile sunt relativ similare, mai ales dacă ai opțiunea de a merge la Tesla Superchargers sau la Ionity. Economisirea a câțiva lei în detrimentul vitezei de încărcare și a confortului nu merită în condițiile încărcărilor dese, dacă scopul este să ajungi la destinație, nu să prelungești pauzele.


Plecând din București, am făcut mai multe opriri la stațiile de încărcare și în diverse locații pe traseu, cu destinația finală la Vicenza, Italia. Mai jos sunt detaliile călătoriei mele de „întoarcere”:

Parcul Natural Puez-Odle
 • Plecare Vicenza (4:48)
 • Palmanova SUC (6:18): 12 min
 • Ljubljana SUC (7:43): 37 min, am avut surpriza sa fie gratuit intre 20:00-8:00
 • Sormas SUC (10:29): 24 min
 • Budapesta SUC (12:46): 30 min, si pauza de masa
 • Oprire scurta la un incarcator pe autostrada in Ungaria (14:20): 7 min
 • OMV Arad e-charge (17:12): 27 min
 • Rompetrol Orăștie e-charge (19:21): 18 min
 • Sibiu SUC (20:29): 31 min

Timp Total de Călătorie: 19 ore, incluzând opririle pentru încărcare și pauzele pentru masă.

Costuri: 504 ron.

Timp total de încărcare: 216 minute și 5 minute în medie de abatere de la traseu pentru a ajunge la fiecare încărcător. În total aproximativ 260 minute pentru pauze + încărcare + abateri.

Timpul real de condus: 15 ore și 40 min.

Concluzii

 • Pauzele de 24 minute odată la 90 minute, în medie, sunt bine primite, considerând ca la cel puțin 2 pauze am depășit cu cel puțin 15 minute timpul recomandat de încărcare, pentru ca am vrut sa mănânc ceva la masa, sau să iau o pauza mai lungă.
 • Având în vedere că în final, călătoria a durat aproximativ 19 ore cu totul, poate fi optimizată cu pauze de exact cât este nevoie, probabil se poate merge spre 18 ore ca timp final. Din întrebările mele, drumul acesta durează undeva între 16 și 17 ore cu o mașină pe combustie cu tot cu pauze, fiecare alege pentru el dacă merită timpul in plus.
 • In final, dacă iți dorești, se poate să faci drumuri lungi cu mașină electrică, ce mai rămâne de ales este dacă ești confortabil sa îți plănuiești un pic mai bine călătoria, știind că încă sunt mai rare stațiile de încărcare decât benzinăriile. Pentru mine contează mai mult pasiunea, senzația de accelerare și faptul că sunt în contact cu ultimele versiuni de software și tehnologii.

Dacă iți dorești să afli mai multw informatii despre Tesla, poți să folosești link-ul de referral: http://ts.la/matei38876 .

Cu aceste învățăminte și experiențe, doresc tuturor celor care se aventurează în călătorii electrice drumuri bune și mult succes! Aventura merită fiecare moment petrecut pe șosea.

Paso della Futa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.