Dincolo de faptul că ați auzit de multe ori colegii afirmând că le face plăcere să se întâlnească cu ceilalți voluntari, copii, fete și băieți ”de milioane” implicați în proiectul Electromobilitate, statisticile noastre au atins în septembrie două valori cu șase zerouri, care vorbesc despre experiența acumulată la volanul unor mașini electrice:
- total kilometri înregistrați la bord pentru echipa activă, 44 participanți în septembrie: 2.000.187
- total kilometri monitorizați săptămânal sau lunar (pentru absolvenții primelor 12 luni) de la începutul proiectului: 2.536.006
Vă amintiți? La Earth Day Timișoara, în luna aprilie anul acesta, am aniversat primele 2 milioane! Perioada concediilor de vară și cele câteva excursii foarte lungi întreprinse de noii noștri colegi Răzvan (Model 3 LR, Karstula, Finlanda) și Andu (Model Y LR, București) au adăugat o jumătate de milion km în doar cinci luni.
De ce sunt importante aceste cifre? Fiindcă spulberă mitul deplasărilor strict în oraș cu ”electrica” și dovedesc cum eficiența și costurile reduse ale deplasărilor electrice încurajează excursii tot mai lungi, pe măsura ce rețeaua de încărcare s-a îndesit și spre sudul Balcanilor.
Evenimentele lunii septembrie
Dacă am reuși să transmitem entuziasmul copiilor din Drașov și Șpring pentru plimbările electrice oferite de echipa noastră în cadrul evenimentului ”La Șpring cu Spring”, ați înțelege că mobilitatea electrică va fi în mâini bune în următoarele decenii.
La fel și alunecarea lină și tăcută a coloanei de automobile electrice prin pădurile, văile și trecătorile Apusenilor, care aduce noțiunea de eco-turism mai aproape de realitățile tehnologiei de astăzi, așa cum a prezentat colegul nostru Cosmin la conferința ECO CAMP 2023 de la Ciugud.
- ECO CAMP Ciugud 2023 – prezentare și plimbare electrică (VIDEO)
- ECO CAMP Ciugud 2023 – ne dorim electrificarea!
Nu putem încheia lista evenimentelor electromobilistice din septembrie, fără a aminti participarea ambasadorilor noștri Tibi (București) și Andrei (Brașov) la ROCHARGE 2023, cărora m-am alăturat cu multă plăcere pentru vizita la Vitesco, cu ocazia inaugurării noului laborator de testare a componentelor pentru viitoarele automobile electrice.
Echipa activă în luna septembrie
Luna septembrie a fost caracterizată de două vânzări din garajul nostru virtual, în așteptarea noilor modele.
- Cătălin (Craiova) s-a despărțit de ultimul Hyundai Ioniq din proiect și este în așteptarea primului Model 3 Highland.
- Florinel (Timișoara) a dat Kona veche pentru o… Kona nouă. Dacă vă amintiți, la fel a procedat și Codruț (Baia Mare). Ce dovadă mai bună poate exista pentru cât de mult sunt îndrăgite konițele de proprietari?
Spre finalul lunii ni s-a alăturat cea de a 15-a Kona din garajul nostru virtual cu George (Târgoviște) la volanul unui exemplar nou, asamblat în 2023.
Megane-ul lui Marcel (Deva) nu a mișcat din service până in 5 octombrie. In schimb, l-am întâlnit la Șpring cu bucurie pe Claudiu (Alba Iulia) cu al său Opel Crosa-e, scăpat în sfârșit de belele, care l-au țintuit prea mult în service.
În plus, George (Model 3 LR, Ineu) ne-a transmis informatii și câteva comparații foarte interesante între cele două electromobile ale familiei: Tesla Model 3 LR și Renault Megane.
Toate mașinile participante la proiect în luna septembrie sunt mai noi de cinci ani și doar trei au trecut de 100.000 km, dar ID.3-ul lui Marcel se apropie rapid de cifra magică, fiind de curând la kilometrul 91.911.
Cei mai mulți participanți activi (12 din 44) au mai puțin de 20.000 km la bord, dar legătura cu Paul (Kona, Băilești) și Andrei (Kona, Brașov) ne asigură de buna funcționare a #konițelor dincolo de 170.000 km!
- Hyundai Kona – 9 participanți din Sibiu, București (în prezent Elveția), Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara, Târgu Mureș și Târgoviște (în ordinea înscrierii în proiect);
- Tesla Model 3 SR – 4 participanți din Câmpina și București (3);
- Tesla Model 3 LR – 4 participanți din Ineu, Saarlouis (Germania), Karstula (Finlanda), Michigan (SUA):
- Tesla Model Y – 5 participanți din București (2), Brașov, Sibiu și Ploiești;
- ID.3 – 4 participanți din București, Cluj (2) și Timișoara;
- Dacia Spring – 3 participanți Fălticeni (2) și Pitești;
- VW e-Up – 2 participanți Cluj și Râșnov;
- Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
- IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
- Renault ZOE – 2 din Crivina (PH) și Târgu Mureș;
- Kia Niro – București;
- ID.4 – Cluj;
- Skoda Citigo – Timișoara;
- Fiat 500e – Timișoara;
- Volvo XC40 – București;
- Skoda Enyaq – Bacău;
- Renault Megane – Ineu.
Parcursul total monitorizat în cadrul proiectului
După o lună de vacanță record, în care echipa a raportat un parcurs total de peste 115.000 km în august, la sfârșitul lunii septembrie 2023 am adăugat 104.662 km la zestrea monitorizată săptămânal, sau lunar pentru colegii ce au dorit să continue colaborarea la proiect după absolvirea stagiului de 12 luni și am depășit 2.5 milioane km documentați în detaliu de la începutul proiectului Electromobilitate.
După călătoriile de vacanță, au urmat cele în interes de serviciu în țară și străinătate, Mihai (Fălticeni) ajungând la Gdansk:
Colegii noștri continuă să transmită vești bune legate de rețeaua de încărcare în general și de locurile ”prietenoase cu electromobiliștii”, pensiuni și restaurante prevăzute cu stații de încărcare. Cu siguranță este loc de mai bine, pe măsură ce înmatriculările cresc și parcul auto electric se dezvoltă în România.
Parcursul și consumul din luna septembrie
NOTĂ: Valorile marcate cu * se bazează pe raportările săptămânale
Despre parcursul și consumul fiecărui coleg nu este prea mult de comentat. Fiecare călătorește după plăcerea și nevoile proprii și fiecare consumă după graba spre destinații, aglomerația din orașe și condițiile meteo specifice zonelor în care se deplasează cel mai des.
O subliniere pentru Alin (VW e-Up!, Râșnov), care la aderarea la proiect in decembrie 2022, la o săptămână după achiziția mașinii, ne scria că o va utiliza pentru transport persoane și parcurge între 80.000 și 100.000 km pe an. Într-adevăr, micuțul e-Up! s-a clasat sistematic între mașinile care au acumulat cei mai multi kilometri în fiecare lună, depășind 56.000 km la bord în primele zece luni de utilizare. Așteptăm cu mult interes bilanțul primului an, după ce în articolul introductiv din decembrie 2022 Alin mărturisea:
Costurile pentru încărcarea cu energie sunt o cu totul altă poveste, specifică mobilității electrice și mai puțin obișnuită la începutul trecerii de la un model cu motor termic.
Costuri cu încărcarea
Probabil cel mai surprinzător aspect este faptul că 10 din cei 32 de colegi, care au transmis informații despre costul încărcărilor din luna septembrie, raportează costuri ZERO!
Pe măsură ce statiile gratuite s-au împuținat, sau au devenit prea aglomerate, era firesc să vedem tot mai puțini colegi în această categorie. Și totuși cum de reusesc să mențină costurile atât de coborâte și chiar zero?
In primul rând este vorba de utilizatorii ce pot încărca la locul de muncă, acolo unde de cele mai multe ori angajatorul achită factura de energie.
Ceva mai rar, sunt stațiile unor primării, care încă mai oferă gratuitate la încărcare pentru încurajarea mobilității electrice.
Dar cel mai des este vorba de colegii care au investit într-o instalație fotovoltaică acasă și în prezent ”încarcă de la soare”.
Cum bine comenta cineva, după ce instalase de curând panouri fotovoltaice la domiciliu: ”investiția în panouri fotovoltaice este de fapt o plată în avans a energiei electrice ce va fi produsă în viitor”. In cest caz gratuitatea energiei ar putea fi considerată doar după amortizarea investiției.
Dar lucrurile nu sunt chiar atat de simple, fiindcă panourile susțin și consumul casnic, în general mai mare decât cel pentru încărcarea ”electricelor”, iar pentru prosumatori pot deveni o sursă de venit prin energia debitată în rețea, care ajută la recuperarea investiției mai rapid decât strict din economiile de încărcare, comparativ cu cele pentru carburanți.
Să considerăm pentru început doar exemplul furnizat de Radu (Renault ZOE, Crivina, PH):
Aplicația FotoSolar dedicată monitorizării activității sistemului fotovoltaic, sintetizează pentru luna anterioară că am produs/consumat în total casnic: 2.32 MWh/809.72 kWh, producție din care am alimentat mașina cu 283 kWh;
Radu – Renault ZOE, Crivina, Prahova
Pentru instalația și cazul de utilizare descris de Radu, în luna septembrie încărcarea mașinii a reprezentat aproximativ o treime din consumul casnic de 809 kWh.
Daca aveti un bilanț pe termen mai lung și sunteți dispuși să-l publicați pe blog, așteptăm cu mult interes informațiile pe adresa office@electromobilitate.com. MULȚUMIM pentru colaborare!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.