Trei cazuri de utilizare asemănătoare – Peugeot 2008, Hyundai Kona și Tesla Model 3 (episodul II)

In primul episod al serialului despre variația consumului și autonomiei pe o perioadă de șapte luni, ce include sezonul rece, din octombrie 2020 în aprilie 2021, am comparat două cazuri de utilizare, pentru modele electrice diferite din garajul nostru virtual:

  • naveta regulată, mai lungă de 25 km zilnic: Radu cu Zoe și Marius cu e-Up
  • drumuri ocazionale scurte în Bucuresti cu multe opriri: Răzvan cu Corsa și Edi cu Ioniq

Foarte pe scurt, concluzia a fost că variația între consumul mediu din toamnă și maximul din iarnă a fost de:

  • 22% în cazul mersului pe distanțe mai lungi de 10 km, fără opriri intermediare;
  • 48% în cazul Opel Corsa și 32% Hyundai Ioniq utilizate în București;

Alte trei cazuri de utilizare, cu modele diferite, în condiții meteo diferite

Dacă pentru prima comparație am selectat modele diferite, care au circulat într-un climat asemănător (București, Ploiești, Câmpina), pentru cea de a doua am analizat ce se întâmplă când condițiile meteo sunt diferite, dar modul de utilizare asemănător.

Cei trei proprietari au parcurs în medie între 400 și 600 km săptămânal, cu o combinație de circulație în oraș, zona București, Sibiu și Detroit, plus drumuri mai lungi de sfârșit de săptămână. Cam aceasta este și singura asemănare între modelele selectate pentru a doua comparație: Peugeot 2008, Hyundai Kona și veterana proiectului nostru, care a trecut cu bine cea de a treia iarnă, Tesla Model 3 (long range , tracțiune spate).

Pentru circulația în Sibiu și excursiile mai lungi la sfârșit de săptămână, Titus a înregistrat pentru Kona o variație a consumului mediu de 36% între minim (octombrie) și maxim (ianuarie).

Pentru Ovidiu, care bate centura Bucureștiului aproape zilnic, diferența este de 25% între minim (aprilie) și maxim (decembrie).

Tesla Model 3 din 2018 (fără pompa de căldură) a înregistrat o variație a consumului de 36% în zona Motor City, identică cu Titus la Sibiu, între minim (aprilie) și maxim (ianuarie).

Câteva concluzii preliminare

In primul episod am subliniat impactul traficului urban cu opriri multiple asupra variației consumului în sezonul rece. Pe lângă electrochimia acumulatorului, afectată de temperaturile exterioare scăzute, în sezonul rece consumatorii pentru încălzirea habitaclului, dezghețarea parbrizului, etc. generează un consum ridicat de energie. In plus, frânarea regenerativă este limitată pe durata cât acumulatorul este rece, ceea ce duce la consum mai mare în oraș, decât la drumuri mai lungi, cu viteze moderate.

In cel de al doilea episod, am selectat trei modele cât se poate de diferite din garajul nostru virtual, care au circulat în climat diferit, dar au fost utilizate în mod asemănător și rezultatele pot părea surprinzător de apropiate, Kona lui Titus și TM 3 realizând aceeași diferență procentuală între minim și maxim.

Pentru ultimul episod ne propunem să comparăm variația consumului mediu analizând valorile comunicate de proprietarii modelelor cu platforme comune, Hyundai Kona și Kia Niro, Peugeot 208, 2008 și Opel Corsa, ce participă la proiectul Electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.