Dincolo de aspectele tehnice care diferențiază eficiența automobilelor electrice, modul de utilizare are un rol major pentru autonomia realizabilă între două încărcări.
Deși consumul este unul din cele mai discutate subiecte în comunitatea electromobilistică, în mod surprinzător rămâne mai puțin înțeles în primul an de utilizare. Discuțiile ce rezultă din această înțelegere parțială a valorilor diferite între sezonul cald și cel rece sunt suficient de derutante pentru cei ce evaluează primul pas spre achiziția unui automobil electric.
Imi aduc aminte cu multă plăcere de prima întâlnire cu echipa de la Casa Auto Timișoara în 2018, când am prezentat conceptul proiectului Electromobilitate și dorința de a cumpăra un model electric pentru educație prin test drive.
Unul din participanți m-a întrebat dacă este adevărat că o electrică consumă cu 50% mai mult iarna, ceea ce implică o reducere considerabilă a autonomiei. După trei ani și aproape o jumătate de milion de kilometri electrici analizați în cadrul proiectului, răspunsul este la fel de complicat si se rezumă la:
Depinde de conditiile de utilizare, mai mult decât de modelul specific!
Pentru susținerea afirmației de mai sus, lansăm un serial în care vom compara consumul celor 30 de participanți la proiectul Electromobilitate pe parcursul a ȘAPTE luni, din octombrie 2020 până în mai 2021.
Prima întrebare – cât creste consumul în sezonul rece?
Am selectat pentru acest prim episod patru modele diferite a căror proprietari circulă într-o zonă geografică restrânsă (București – Ploiești – Câmpina) pentru a elimina variațiile climaterice prea mari. Perechile selectate reprezintă două cazuri de utilizare total diferite:
- Radu (Zoe) și Marius (e-Up!) au circulat zilnic pe un traseu foarte asemănător, cu câteva excursii mai lungi;
- Edi (Ioniq) și Răzvan (Corsa) au utilizat automobilele lor mai mult de 90% din parcurs în București;
Toate comparațiile sunt procentuale, pentru a elimina confuzia generată de valorile diferite ale consumului mediu din fiecare lună. Am considerat consumul din luna aprilie ca etalon 100% și am reprezentat consumul din sezonul rece în procente, începând cu luna octombrie 2020.

Este destul de ușor de văzut că Marius (coloane albastre) a realizat în luna octombrie același consum cu cel din aprilie, parcurgând zilnic aproximativ 10 km spre serviciu, cu o medie orară peste 40 km/h cu VW e-Up!
Pe măsură ce temperaturile au coborât, consumul mediu din fiecare lună de iarnă a crescut cu maxim 22% în ianuarie, după care a scăzut treptat până în aprilie.
Analizând variația consumului mediu realizat de Radu, cu naveta zilnică între Ploiești și București cu Renault Zoe, ajungem la concluzii asemănătoare. Deși Radu a parcurs în cele șapte luni analizate un număr dublu de kilometri (23.490) față de Marius (11.396) cu o viteză medie ceva mai ridicată (peste 50 km/h), variația consumului între minim (octombrie) și maxim (ianuarie) este tot 22%.
Impactul circulației urbane pe distanțe scurte iarna
Pentru a înțelege un caz mai sever de utilizare pentru automobile (în general), am adăugat variația consumului pentru Ioniq-ul lui Edi, aflat la a doua iarnă și cel al Corsei lui Răzvan, amândouă utilizate în București.

In condiții asemănătoare de circulație cu medie orară în jur de 20 km/h, distanțe scurte și opriri dese, Edi a înregistrat în a doua iarnă o variație de + 28% a consumului mediu între octombrie și decembrie. Variația documentată de Răzvan pentru Opel Corsa este de 48% între octombrie și decembrie în condițiile distanțelor scurte cu opriri dese.
Saltul considerabil al consumului în sezonul rece pentru Opel Corsa este confirmat și de valorile realizate de Dan, cu o valoarea maximă în luna ianuarie cu 59% mai mare decât cea etalon din aprilie.
Pe măsură ce vom extinde comparațiile cu alte modele și alte zone geografice, va fi ușor de recunoscut că tema consumului și autonomiei nu poate fi tratată pe baza unor valori punctuale, obținute ocazional pe distanțe scurte.

Așa cum a dovedit Ionică pe parcursul a două ierni, fluctuația sezonieră a consumului și autonomiei sunt repetabile de la an la an.
Ce alte aspecte legate de variația consumului și autonomiei între două încărcări vă interesează? Scrieți-ne la rubrica de comentarii, pe facebook, în Forum sau la adresa [email protected]





My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.