În primul episod dedicat statisticilor pe termen lung, bazate pe informațiile comunicate de participanții la proiectul Electromobilitate, subliniam ca viața alături de o mașina electrică este nu doar posibilă, dar și foarte plăcută.
In plus, suntem convinși că putem încuraja primul pas spre mobilitatea electrică prin test drive și ajuta la alegerea celui mai potrivit model pentru nevoile celor interesați, prezentând realitățile așa cum sunt ele astăzi, cu bune si rele.
Consumul și autonomia
Perioada de tranziție de la sezonul rece la cel al vacanțelor de vară, se manifestă în general prin cele mai mari valori estimate de autonomie, rezultate dintr-un consum mediu redus față de sezonul rece.
In cazul echipei noastre, valoare medie de 15.1 kWh/100 km, realizată după 160.000 km, este cu 15% mai mică decât cea din primul trimestru (17.8 kWh/100 km).
Acest rezultat este orientativ, valorile individuale reprezentante în graficul de mai jos fiind cele caracteristice pentru fiecare model și caz de utilizare în parte.

Cazuri de utilizare

Așa cum este firesc, fiecare participant la proiect utilizează mașina după nevoile proprii, în condiții reale de drum, condiții meteo, încărcare și stil de condus.
Alergătorii de cursă lungă


Imaginea din stânga: Andrei după urcarea la Bâlea. Total peste 47.000 km în 6 luni. In dreapta: Paul în Grecia. Aproape 73.000 km în 13 luni.
Indiferent dacă pe Andrei obligațiile profesionale îl aleargă în lungul și latul țării, sau Paul conduce de plăcere pe distanțe lungi și străbate Europa, Kona s-a dovedit un partener de nădejde, fără probleme tehnice și foarte eficient. Ajunsă la a cincea revizie (75.000 km) Kona lui Paul a scăpat și de un zgomot sesizat mai de mult la reductor.
Navetiștii
Un alt mod de utilizare, prin care economicitatea unui automobil electric este pusă zilnic în valoare, este naveta zilnică între Ploiești și București (Radu cu Renault Zoe) sau Timișoara și Arad (VW ID.3), ambele modele acumulând aproape 10.000 km în trimestrul II, cu rezultate diferite de consum mediu. Ciprian parcurge zilnic, tot cu Zoe, un traseu cu variație de altitudine între Suceava și Gura Humorului. Urmărim cu interes valorile comunicate începând cu luna iunie și aventurile din următorul sezon rece.
Urban warriors


Silviu demonstrează că autonomia ceva mai redusă a unui model mai puțin eficient, nu este un impediment pentru călătorii lungi, utilizare intensă în București și chiar o participare la auto-slalom. După cum scria nu de mult „sunt destule stații (încă) gratuite ca să ignor consumul” (Peugeot 2008).
Tot cu Peugeot 2008, Ovidiu are un traseu zilnic lung, pe centura Bucureștiului, unde a acumulat peste 6200 km, cu o medie orară de aproximativ 30 km/h, care este „ridicată”, considerând că viteza medie raportată din mai multe orașe este între 18 și 25 km/h.
Treimea de mijloc
O treime din echipa noastră a acumulat între 3300 și 6200 km în trimestrul II, valori compuse dintr-un mix de drumuri scurte în oraș și călătorii ceva mai lungi. Din punct de vedere al consumului, modelele din acestă categorie sunt împrăștiate pe tot spectrul, începând cu Marius și Buburuza (VW e-Up) și până la Tibi, al cărui Niro a trecut la căratul bicicletelor pe portbagaj, după ce toată iarna a fost împodobit cu schiuri.
Probabil merită o analiză în detaliu, modul in care Dan a obținut un consum mediu de 12.6 kWh/100 km, după 4570 km, mai mic decât toți colegii cu Kona, deși conduce singurul exemplar din flota noastră, care a depășit 111.000 km. Sau Dan conduce ca un înger, sau la Kona depistăm un caz clasic de VA/VE așa cum am constatat la Ioniq.
Acronimul VA/VE, care teoretic înseamnă „value added/value engineering” este limbajul codificat din industria auto pentru reducerea costurilor de producție în fiecare an după lansare. In urma testelor paralele între Ioniq model 2018 și model 2019 am realizat un consum mai MARE cu modelul din 2019, deși avea cu 30.000 km mai puțin decât Ionică la bord. Ceva era modificat între cele doua modele și cu siguranță nu în favoarea clientului.
Kona condusă de Dan este singurul model 2019 din echipa noastră și a fost achiziționată inițial din Germania. Probabil un test paralel cu ocazia următoarei editii ElectRoMania ne va lămuri dacă motivul consumului redus este abilitatea șoferului cu „potențiometrul” sau un caz clasic de ieftinire VA/VE, în detrimentul consumului.
Citadinii

In categoria colegilor care au parcurs mai puțin de 2400 km în trimestrul II, regăsim numeroase modele, care acoperă un domeniu de consum de la 9.3 kWh/100 km pentru Citigo, până la o valoarea aproape dublă, 18.3 kWh/100 km, pentru ID.3.
Important este că toate aceste deplasări în oraș nu au produs gaze de eșapament, zgomot de motoare și nici praf de plăcuțe de frână, fiind conduse, în cazul ideal, cu o singură pedală și frânare regenerativă.
Ce alte informații ați dori să mai aflați despre comportamentul flotei noastre în trimestrul II? Puteți lua legătura cu proprietarii prin rubrica de comentarii, pe facebook sau în Forum.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested in the subject. Starting from 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.