Prima jumătate de an – costuri și cazuri extreme de utilizare (episodul 3)

Pentru toți cei mai puțin pasionați de cifre, promitem că este ultimul episod al bilanțului bazat de informațiile comunicate săptămânal de participanții la proiectul Electromobilitate în prima jumătate de anului.

Asta a fost vestea bună. Cealaltă este că cel mai probabil vom reveni la final de an. Motivul pentru inundația de cifre și grafice este strâns legat de legendele (sau să le zic mai bine balivernele?) care circulă nestingherite în media de tot felul, într-o încercare zadarnică de a întârzia adoptarea mobilității electrice prin dezinformare crasă.

De unde se poate informa o persona interesată de autovehicule electrice pentru alegerea unui model potrivit nevoilor proprii? Există numeroase surse serioase de informare, dar în prezent par dominate de You Tube și titluri bombastice, care se răspândesc cu mare viteză în media socială.

Proiectul Electromobilitate și-a propus să culeagă informațiile direct de la proprietari, pentru simplul motiv că nu pot fi suspectați că au fost plătiți să laude un produs, dimpotrivă au dat bani mulți pe modelele alese. Din cauza prețurilor mari de achiziție și așteptările sunt ridicate, dar realitățile de zi cu zi nu sunt întotdeauna pe măsura promisiunilor.

De mai multe ori, în dialogul foarte viu al comunității interesate de mobilitatea electrică, am auzit despre dezamăgirea că autonomia indicată de producători conform normelor WLPT, poate fi atinsă doar într-un interval foarte scurt de timp primăvara și toamna. Alții s-au simțit induși în eroare de „influenceri” de tot felul, dar cele mai multe nemulțumiri se nasc la stațiile de încărcare și în service.

Primul episod

In primul episod al bilanțului de lună, trimestru și prima jumătate a anului, am revenit cu o scurtă prezentare a mini flotei de automobile ce participă la proiectul Electromobilitate, cu sublinierea că din preferințele europenilor, măsurate prin Top 10 al înmatriculărilor, doar Fiat 500 și Audi e-tron lipsesc deocamdată din garajul nostru virtual. Cu această ocazie am lansat un apel de colaborare cu proprietarii de Skoda Enyaq și Fiat 500 la proiect. Invitația rămâne deschisă.

După o prezentare a consumului realizat în iunie, o comparație cu valorile medii din luna mai și o discuție despre impactul asupra autonomiei, am subliniat din nou că nu exista O VALOARE de consum, pentru un anumit model electric. Valoarea medie variază în funcție de anotimp, condiții meteo, stil de condus, încărcarea cu pasageri și bagaje, o mulțime de factori denumiti generic: caz de utilizare.

Episodul II

In al doilea episod, am definit cinci cazuri de utilizare caracteristice echipei noastre și am discutat implicațiile distanței și ritmului călătoriilor individuale, asupra consumului mediu și autonomiei specifice fiecăruia.

Episodul III

In ultimul episod revenim la o privire de ansamblu, asupra primei jumătăți de an, pentru a sublinia (pentru a nu știu câta oară) că un automobil electric este ideal pentru deplasări în aglomerațiile urbane, pentru naveta zilnică la distante medii, pentru călătorii fără grabă, dar poate fi utilizat zilnic și pe distanțe lungi, în funcție de nevoi. Vom discuta în amănunt un caz extrem de utilizare, pus la dispoziție de Andrei, care bate zilnic drumurile țării în lung și lat în interes profesional cu Hyundai Kona.

268.668 km – totalul kilometrilor monitorizați în prima jumătate a anului

Munca de acasă a avut un impact major asupra distanțelor parcurse anul trecut și în primul trimestru din 2021 (coloana albastră). Începând din trimestrul al doilea (aprilie – iunie, coloana verde), distanțele parcurse de participanții la proiect au crescut.

Cazuri extreme de utilizare

Kona lui Andrei într-o excursie de sfârșit de săptămână

Andrei ne-a pus la dispoziție informațiile minuțioase pe care le culege în timpul călătoriilor zilnice prin țară. Dincolo de faptul că a devenit o enciclopedie a punctelor de încărcare (… și locurilor cu mâncare bună :-)), Andrei încarcă de preferință acasă, peste noapte și oriunde este nevoie pe drum, sincronizându-și nevoile proprii cu cele ale Ko(a)nei.

Este de la sine înțeles că nu poate selecta doar stațiile de încărcare gratuite, de obicei supraaglomerate, prioritatea fiind să atingă toate obiectivele propuse în fiecare zi.

In aceste condiții, în prima jumătate a anului Andrei a acumulat peste 35.000 km și al cheltuit 4005.63 RON pentru energia electrică încărcată.

Rezultatul: 11.40 RON/100 km, deși este foarte bun comparativ cu alternativele benzină sau diesel, este unul din cele mai DEFAVORABILE pentru echipa noastră, din cauza constrângerilor de timp, care forțează uneori încărcări cu 2 lei/kWh, însoțite de multe gânduri „dragi” adresate furnizorilor care practică aceste prețuri.

Smart-ul Klarei alături de Brotac (Hyundai Kona) și cositoarea electrică a familiei Bereczki

La polul opus al deplasărilor este Smart-ul Forfour, pe care Klara îl utilizează exclusiv în Timișoara și care a bătut pasul pe loc multe săptămâni, în care munca de educare a copiilor s-a desfășurat online. Fiind încărcat doar acasă, cu totul altul este bilanțul Klarei, dacă nu a beneficiat de loc de încărcări gratuite și valoarea comunicată săptămânal include pierderile de încărcare:

  • Parcurs total ianurie-iunie 2021: 1172 km
  • Cost energie, inclusiv pierderi de încărcare: 13.57 RON/100 (calculat cu 0.75 RON/kWh)

Intre cele două extreme, puteți alcătui alte scenarii individuale, începând cu ZERO lei (așa cum raporta recent un coleg, care pentru primii 12.000 km încărcase doar la stații gratuite) și până la costuri ceva mai mari, pentru cei ce parcurg mulți kilometri electrici în străinătate.

O privire la a doua jumătate a anului 2021

Încheiem serialul statistic cu mențiunea că pentru un timp și cele 24 de stații Super Charger Tesla instalate la Timișoara, București, Pitești și Sibiu (în ordinea punerii în funcțiune) sunt gratuite, chiar dacă pot fi utilizate deocamdată doar de proprietarii Tesla.

Va genera rețeaua Super Charger din România, împreună cu subvențiile acordate prin programul rabla plus, o creștere spectaculoasă a înmatriculărilor de Tesla în România în cea de a doua jumătate a anului?

Daca ar fi să extrapolam impactul magiei Tesla asupra echipei noastre, care a decis în proporție de 10% să vândă actuala mașina și să treacă la Model 3, ne putem aștepta la aproximativ 600 de înmatriculări în a doua jumătate a anului, sub rezerva ciocnirii în cadrul programului rabla plus cu cererea foarte mare pentru Dacia Spring.

La final de an vom afla cine poate poate livra cât cere piața, cu ocazia bilanțului din decembrie. Până atunci drumuri bune, curate și liniștite alături de modelul electric preferat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.