Săptămâna statisticilor – după 268.668 km parcurși în prima jumătate de an

Ca la orice final de trimestru în industria auto, raportările producției, vânzării, livrărilor și înmatriculărilor se aglomerează, generând o mulțime de titluri după placul și interesul celor ce finanțează canalele de știri.

Din vuietul global dominat de o scădere a producției de autovehicule echipate cu motoare termice, justificată de mai bine de un an prin efectele restricțiilor legate de pandemie și criza de chip-uri, apar câteva raze electromobilistice de soare, cum sunt livrările record de la Tesla sau NIO și Li Auto, două startup-uri dedicate autovehiculelor electrice.

Plecând de la realitatea că cererea depășește cu mult oferta actuală de modele 100% electrice (producătorii europeni și japonezi au ales calea hibrizilor plug-in pentru evitarea amenzilor), vom continua să publicăm statisticile alcătuite în cadrul proiectului Electromobilitate.

Scopul este de a demonstra că viața alături de o mașina electrică este posibilă – altfel cum am fi adunat peste un sfert de milion de kilometri în șase luni? -și cu speranța că putem ajuta la alegerea celui mai potrivit model pentru nevoile celor interesați. Cei încă indeciși să facă pasul spre universul complex al mobilității electrice, pot lua legătura cu proprietarii, pentru detalii despre modele specifice, în funcție de nevoile personale.

Statistici echipa electromobilitate – iunie 2021

Componența echipei

Mica echipă de voluntari determinați să împartă experiențele bune și mai puțin bune din viața de fiecare zi alături de o electrică timp de un an, au furnizat informațiile ce stau la baza statisticilor din luna iunie, trimestrul II și prima jumătate de an.

Fiindcă tot pomeneam în articolul de rămas bun de la Brotacul lui Klara și Attila, că în iunie 2020 patru modele noi (Hyundai Kona, Peugeot 208, Skoda Citigo și Ozone 3) s-au alăturat celor cinci veterani (Ioniq model 2018, 2019 și 2020 și două Tesla Model 3), să începem prin a trece în revistă mini flota crescută la 34 de exemplare din garajul nostru virtual:

  1. Hyundai Kona – 7 (Băilești, Brașov, București, Cluj, Sibiu, Timișoara 2);
  2. Renault Zoe – (Ploiești, Suceava 2, Târgu Mureș, Timișoara);
  3. VW ID.3 – 4 (București 2, Cluj, Timișoara);
  4. Kia Niro – 3 (București);
  5. Tesla Model 3 – 3 (Arad, Detroit, Las Vegas)
  6. Opel Corsa – 2 (București);
  7. Peugeot 2008 – 2 (București);
  8. Hyundai Ioniq (model 2020) – 1 (București)
  9. Peugeot 208 – 1 (Timișoara)
  10. Smart Forfour – 1 (Timișoara)
  11. Smart Fortwo – 1 (Roma)
  12. Ozone 3 – 1 (Sibiu)
  13. VW e-Up – 1 (Câmpina)
  14. Skoda Citigo – 1 (Timișoara)
  15. VW ID.4 – 1 (Cluj)

Deși nu sunt incluși în statisticile lunare dedicate modelelor 100% electrice, bucurând-se de un tratament special în seriale dedicate, Mircea și Octavian ne ajută mult să înțelegem și să publicam costul total al proprietății (TCO – total cost of ownership) pentru o Kona hibrid (Timișoara) și un Mitsubishi Outlander PHEV (Sibiu).

Cât este de reprezentativă flota noastră pentru preferințele europene?

Comparativ cu cele mai populare modele din Europa, clasate în Top 10 al înmatriculărilor din primele cinci luni ale anului, lipsesc din garajul nostru virtual doar Fiat 500 și Audi e-tron. Fiind convinși că în a doua jumătate a anului Skoda Enyaq va intra în Top 10 european, lansăm un apel la proprietarii de Fiat 500 și Skoda Enyaq să ne contacteze pentru colaborare în cadrul proiectului Electromobilitate.

Parcurs și consum mediu

Pentru luna iunie proprietarii mașinilor din garajul nostru virtual au raportat un total de 56.833 km parcurși, cu un consum mediu de 14.9 kWh/100 km, ceea ce a ridicat totalul pentru prima jumătate a anului la peste un sfert de milion de kilometri, mai exact 268.668 km, monitorizați în detaliu.

Vom reveni în detaliu la consumul mediu realizat de fiecare echipă, cu condițiile în care a fost realizat și autonomia ce rezultă din primele valori înregistrate pe caniculă.

Înainte de comparația cu luna precedentă, câteva precizări despre luna iunie:

  • Marius a parcat Niro în garaj pentru întreaga lună (zero km);
  • Călin a fost în sesiune două saptamani și nu a circulat cu ID.3;
  • Dan a avut Corsa în service pentru o săptămână;
  • Ciprian a transmis primele date despre Zoe în ultima săptămână din luna mai;

Așa cum anticipam luna trecută, consumul mediu al întregii echipe a crescut puțin (+2%), datorită utilizării instalației AC tot mai intens. Această tendință va continua în iulie și august.

Pe baza celor 268.668 km parcurși în prima jumătate a anului de mini flota participantă la proiectul Electromobilitate, a populației diverse de modele, a reliefului și climatului variat unde circulă, fiecare caz individual de utilizare își va găsi o poziție specifică, relativ la valoarea medie a consumului.

Prin comparație cu cele mai apropiate cazuri de utilizare, viitorii electromobiliști pot estima eficiența reală a modelului dorit. Înțelegerea variaților mari de consum și autonomie între diferite anotimpuri, înainte de achiziție, este importantă pentru a evita dezamăgirile la iarna, când valorile din specificațiile tehnice, indicate după normele WLTP, vor fi tot mai departe de realitatea de zi cu zi.

VA URMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.