VIDEO – Consum Hyundai Ioniq 2018 la viteze de autostrada

În perioada în care l-am avut pe „Ionică” în custodie, și am realizat test-drive-uri cu colegii mei de la Nagarro, am vrut să fac și un mic experiment la care mă gândeam de multă vreme: să determin consumul la viteză de autostradă pentru Hyundai Ioniq Electric (28 kW) model 2018.

Eu și soția mea suntem genul de persoane cărora le place să călătorească mult, fie cu mașina, fie cu avionul – pe care de multe ori îl luăm din Budapesta. De aceea consumul la viteză de autostradă este important pentru noi.

Așa că, avându-l companion pe Dan, am pornit într-o scurtă tură pe ruta Arad – Timișoara și retur.

Traseu consum autostradă Timisoara – Arad și retur

Călatoria a început la LEK3.CO, unde nu mai încărcasem până acum și am aflat că încarcarea nu mai e gratuita, cum a fost la momentul lansării hubului, ci se face pe baza unui abonament. Din ce am înteles, costul încărcării este de 1.3 lei/kWh pentru încarcarea pe Type2 (până la 22 kW) și 1.9 lei/kWh pentru CCS sau CHaDEMO – până la 50 kW. Planurile de viitor includ posibilitatea plății și activării încărcării prin intermediul unei aplicații mobile.

Am pornit la drum spre Arad cu 94% baterie și 191 km autonomie estimată. Pe autostradă am setat pilotul automat adaptiv pe 130 km/h (vreo 125 km/h pe GPS) și am mers așa tot drumul. La întoarcere în Timișoara mai aveam 26% baterie și 42 km autonomie maximă estimată.

Concluziile testului au fost, în cifre, următoarele:

  • Distanță parcursă: 113 km
  • Energie consumată: 19 kW
  • Consum înregistrat: 16.8 kWh/100 km
  • Autonomie maximă: 166 km

Acei 113 km includ, pe lângă porțiunea de autostradă, și vreo 20 km prin oraș. Estimez că strict pe autostradă, la viteza de 130 km/h, consumul ar fi puțin mai mare, însă n-ar depăși 20 kWh/100 – ceea ce ar da o autonomie maximă de 140 km în cele mai rele condiții.

Așadar, „Ionică” este destul de economic și la viteze mari, însă experiența ne-a învătat (și mai vine un vlog în viitorul apropiat despre tura lungă de 8 martie) că dacă nu depășim 110 km/h am putea fi mai câștigați, pentru că autonomia ar putea ajunge până la aproape 200 km.

Toată aventura, în detaliu, am surprins-o în video-ul de la început. Vizionare plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.