După rapoartele anuale prezentate de Volkswagen și BMW, o săptămână foarte bogată in informații economice din anul 2019 și strategii electromobilistice pentru viitor, se încheie cu conferința anuală organizată de echipa Porsche.
Intitulat simbolic „Anul Taycan-ului”, care este primul model 100% electric din istoria firmei specializate în automobile sport, raportul prezentat de Oliver Blume, CEO Porsche, a demarat și s-a încheiat cu câteva considerații despre întreruperea activităților pentru evitarea contaminării personalului cu coronavirus. Am selectat in continuare din raport si cele două prezentări din timpul conferinței anuale, doar aspectele legate de electromobilitate.
2019 – anul lansării producției pentru Taycan
Punctul culminant al anului cu cele mai multe lansări noi în producție din istoria firmei, a fost fără discuție Taycan – 100% electric, 100% sportiv, 100% Porsche.
Oliver Blume, CEO Porsche

După intalnirea directa de la IAA – salonul auto de la Frankfurt, cu varianta de producție, primul model electric purtând sigla Porsche a fost prezentat publicului din toată lumea cu o lansare simbolica pe trei continente:
- America de Nord – la hidrocentrala Niagara
- Asia – lângă o uriașa instalație eoliana din China
- Europa – la o fermă fotovoltaica de lângă Berlin
Rezultatele anului 2019 pe scurt

Livrările au crescut cu 10% față de anul precedent, cu venituri mai mari cu 11% (total 28.5 miliarde euro) și un profit in creștere cu 3%, înainte de a scădea amenda de 535 milioane euro, ca urmare a unei ramificații a scandalului Dieselgate.

China este cea mai mare piață pentru Porsche (creștere +8%), la distanță considerabilă față de SUA (+8%) și Europa (+15%). Cu toate ca raportul se intitulează „Anul Taycan-ului”, despre vânzările primului model electric nu s-a pomenit, probabil fiindcă livrările au început cu întârziere, doar in 2020.
Noua fabrică pentru Taycan
În schimb, (prea) multe cuvinte s-au folosit la prezentarea noii fabrici pentru Taycan, care a fost construită in „doar” trei ani … ?!
O comparație cu cele mai puțin de 12 luni de la un câmp de lângă Shanghai, până la prima livrare simbolica a unei Tesla Model 3 MIC (made in China) nu este cu siguranță in favoarea firmei germane.

Esențial este însă că mitul pierderilor locurilor de muncă odată cu electrificarea, a mai primit o lovitură sub centură, atunci când executivii Porsche au subliniat că pentru noua fabrică s-au făcut peste 2000 de noi angajări.
Dimensionata inițial, cu reținere, pentru o producție de 10.000 modele pe an, fabrica a fost redimensionată, încă din faza de construcție, pentru o capacitate dublă. Raportul dezvăluie ca au fost depuse peste 30.000 de rezervări în valoare de 2.500 euro (total 75 milioane euro), încă dinainte de prezentarea la IAA – Frankfurt.
Planuri electromobilistice de viitor
Așa cum am auzit și în rapoartele anuale de la VW și BMW, Porsche dorește să devină un lider in noile tehnologii necesare pentru automobilele electrice, autonome și conectate, investind 10 miliarde euro până in 2024.
Suplimentar, Luzt Meschke, care a urmat la microfon lui Oliver Blume, reia tema „mobilității ca serviciu” prezentând experiența acumulata în SUA cu sistemul de vânzare online și abonamentele de utilizare pentru multiple modele Porsche.

Reducerea emisiilor de CO2 este adusă in prim plan și de echipa Porsche, cu o strategie asemănătoare cu cea prezentată de BMW, care se bazează pe optimizarea motoarelor cu ardere interna, hibrizi plug-in și automobile 100% electrice. Radical diferita este însă strategia prin care se va realiza electrificarea. Echipa Porsche preferă platforme dedicate, comune cu Audi, in locul celor hibride utilizate de concurenții de la BMW.
Prognozele Porsche pentru adoptarea electromobilițătii arată pentru 2020 zone mari de pe harta lumii cu cerere mică pentru mașini electrice. Situația se schimbă însă radical începând cu 2025, anul in care Porsche apreciază că se va atinge paritatea de preț intre variantele convenționale și cele electrice.
Rețele de încărcare cu energie regenerabila

Se pare ca Porsche a învățat bine un capitol important din lecțiile despre electrificare ale pionierilor de la Tesla și pune mare accent pe rețele de încărcare rapidă. Cu sublinierea ca aceste stații trebuie alimentate cu energie electrică produsă din surse regenerabile, pentru a atinge scopul de reducere a emisiilor de CO2, Porsche promite investirea unor sume considerabile într-o rețea cu peste 1.000 de puncte de încărcare în 20 de țări.
Întreaga rețea de dealeri Porsche va dispune de stații de 800 V, suplimentând posibilitățile de încărcare rapidă oferită de cele 220 de parcuri de încărcare Ionity, aliniate in prezent de-a lungul autostrăzilor europene. Spre finalul anului 2020, numărul stațiilor Ionity va crește la 400.
Strategie 2025
În octombrie 2019, Porsche a lansat in Germania vânzarea de automobile online, oferind cumpărătorilor confortul comenzilor de acasă, fără negocieri, de multe ori penibile, cu agenții de vânzare.
Conceptul de abonament denumit „Pașaportul Porsche” oferă clienților posibilitatea de a utiliza orice model, oricând doresc, pentru o sumă fixă achitată lunar. Lansat inițial în Atlanta, SUA, programul experimental a fost extins în alte patru orașe nord-americane Las Vegas, San Diego, Phoenix și Toronto. Succesul de până acuma determină executivii să afirme că vor extinde aceasta formă de furnizare a mobilității Porsche in continuare.

Un alt aspect fascinant al planurilor Porsche, pentru a deveni un lider tehnologic in următorii cinci ani, sunt investițiile in startup-uri din domeniul IT și auto electric . Prin formarea unei firme specializate în investiții de capital cu risc, Porsche și-a orientat resursele financiare spre 16 firme din SUA, Europa, Israel și China.
Printre numele cele mai cunoscute sunt participarea cu 15.5% la capitalul firmei croate Rimac, investiții in startup-ul electric chinez NIO și numeroase firme de software, cum ar fi TriEye din Israel, Nitrobox din Hamburg, Cetitec din Pforzheim și DSP Concepts în Silicon Valley, care sunt finanțate cu 150 milioane euro pe an, pentru a avea acces la tehnologii de avangarda, necesare conducerii autonome, digitalizării și conectivității.
Cu un avertisment puternic „cine nu investește in tehnologii de viitor, va fi lăsat în umă de iureșul tranziției majore prin care trece industria auto„, Oliver Blume subliniază că o jumătate din investițiile planificate pentru următorii cinci ani vor fi alocate electromobilității și digitalizării.
Astfel, 6 miliarde euro vor fi investite in dezvoltarea variantelor derivate din Taycan și, începând din 2022, în varianta 100% electrică pentru SUV-ul Macan.
Prognoze financiare
Anul 2020 a început cu un șoc real. Epidemia cauzată de coronavirus a încetinit activitatea economică aproape în întreaga lume. Lovitura, de o intensitate de neimaginat, vine la jumătatea procesului de transformare prin care trece industria auto.
Nu suntem in măsura să prognozam când se va relua activitatea, dar un lucru este cert, efectele vor fi extinse și de lungă durată în toate domeniile economiei globale. Prețul acțiunilor s-a prăbușit, la fel și cererea de automobile.
Oliver Blume, CEO Porsche
Un gând final
Cu un trecut remarcabil, decorat cu palmaresul unor victorii in competiții auto de invidiat, Porsche a devenit sinonimul pentru „automobilul sport”, în egală măsură in care Jeep înseamnă mașină de teren și Xerox înlocuiește noțiunea de copiator.
Cu toate acestea, frământările legate de tranziția prin care trece industria auto, împinge echipa Porsche spre domenii mai puțin familiare, legate de hardware și software, atât de necesare noului automobil electric, autonom și conectat.
Faptul că mutări importante pe tabla strategica a viitorului, cum sunt vânzarea directa și rețeaua rapidă de încărcare, sunt replici pentru pașii șovăitori făcuți de Tesla în ultimii zece ani, nu reprezintă un handicap, câtă vreme grupul VW, din care face Porsche, va găsi o soluție pentru problemele de hard și soft.
Fără îndoială experții de la Porsche vor lansa în continuare câte un model concurent pentru fiecare produs Tesla, probabil cu excepția Cybertruck și Semi. Așa cum Taycan a fost comparat din fașa cu Model S, după o evoluție de opt ani, la fel se va întâmpla și cu Macan-ul electric, care se va confrunta cu Model Y, care până la apariția noului Macan va avea doi ani pe piața și sute de milioane de kilometri acumulați.
Prestigiul istoriei nu este o garanție pentru succesul viitorului, dar Porsche are o armă secretă: rețeaua globală de service, care sistematic obține calificative excepționale de la clienți. Fiabilitatea produselor Porsche, întreținute cu pricepere de specialiștii din service, face ca in prezent 70% din mașinile produse, să fie încă in circulație.
Vom urmări cu interes competiția tehnică, campaniile de promovare și „războiul” fierbinte cu zecimile de secundă pe Nuerburgring, unde pionierul Tesla se confruntă cu faima câștigata pe circuitele din toată lumea de Porsche.
Și încă ceva … să nu uităm de buzunarele foarte adânci ale grupului VW, a cărui nestemata Porsche va străluci probabil la fel de intens și in epoca electrică.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.