O tura electrica de 430 km cu ocazia zilei de 8 martie

Ieri, 7 martie 2020, impreuna cu jumatatea mea mai buna, Andra, ne-am gandit sa facem o tura prin orasele natale pentru a oferi, in avans zilei de 8 martie, cate o floare mamelor noastre.

Si cum am fi putut sa facem o astfel de tura mai bine decat cu celebrul „Ionica” – Hyundai Ioniq Electric de generatie anterioara 28 kWh, pe care, de altfel, nu apucasem sa-l testez decat pentru o scurta distanta anul trecut. Zis si facut.

Traseul nostru a fost urmatorul: Timisoara – Deva – Resita – Timisoara.

Timisoara – Deva – Resita – Timisoara

Planul a fost sa nu depasim 110 Km/h pe autostrada si sa mergem la limita legala pe drumurile nationale si europene, respectiv 90 si 100 Km/h, in functie de portiunile de drum.

Am plecat din Timisoara cu bateria incarcata la maxim, pe o vreme ploioasa si cu o temperatura exterioara de 7 grade. Autonomia estimata era de 193 km. Ca atare, diferenta dintre autonomie si distanta pe care trebuia sa o parcurgem era de 39 km.

Pe drumul spre Deva totul a mers conform planului si cu viteza maxima de 110 Km/h pe autostrada, setata folosind functia ACC (mentinerea distantei fata de cel din fata) si steering assist (mentinerea benzii de mers) diferenta de autonomie s-a pastrat in jurul valorii de 30 Km. Asta pana cand am iesit de pe autostrada la Margina si am inceput sa urcam pe dealurile Cosavei.

Incet incet diferenta de autonomie ramasa a ajuns pana la valoarea de 16 Km. Odata cu scaderea ei au crescut si emotiile noastre, desi stiam ca din moment ce vom incepe coborarea lucrurile o vor lua pe fagasul normal. Si chiar asa s-a si intamplat, pentru ca odata ce am inceput sa o luam la vale consumul s-a diminuat semnificativ si, pe alocuri, s-a transformat chiar in regenerare.

La intoarcere, am aflat ca „Ionica” isi facuse doi prieteni noi

Eu estimam ca vom ajunge la statia de incarcare de la Kaufland din Deva cu 15% baterie. Departe n-am fost, am ajuns cu 12% baterie si cu 20 Km range ramas.

Incarcarea la Deva s-a facut rapid (38 de minute) si cu viteza mare (max 47 kW) pana la 94% (dupa aceasta valoarea Ioniq electric opreste incarcarea pe CCS iar aceasta poate continua doar pe Type-2) iar totul a fost gratuit, folosind voucher-ul impreuna cu aplicatia eCharge a celor de la Renovatio.

Incarcarea s-a intamplat in timpul in care noi daruiam mamei mele florile pentru care am plecat, de la inceput, la drum.

Am luat dupa aceea drumul Resitei tot cu bateria incarcata 100%. Aveam doua variante de drum: una pe autostrada, prin Lugoj si una prin Hateg. Avand in vedere ca pe noi autostrada nu ne avantaja din punct de vedere al timpului parcurs, am ales varianta cu peisaje mai frumoase, adica prin Hateg – Caransebes.

Anivesarea lui „Ionica”

Pana la Resita am mers fara peripetii. Pe drum Ionica, condus de aceasta data de Andra, a implinit 30.000 Km parcursi fara probleme, fara schimburi, fara costuri aditionale in afara de curent.

Am ajuns in parcarea Lidl cu 31% baterie si autonomie 59 Km. Din pacate, la Lidl incarcarea pe Type-2 nu se facea cum ma asteptam eu, cu maximul puterii pe AC a lui Ionica – adica 7.2 kW, ci mai degraba cu 3-4 kW. Asa ca am luat decizia sa incarcam la una din statiile rapide CEZ din centrul Resitei. Activarea statiei se poate face cu orice card RFID, insa exista si carduri dedicate, de la primaria orasului, pe care le puteti procura din statia OMV.

La statia de incarcare am avut urmatoarea discutie cu un taximetrist:

El: Cat are autonomie?
Eu: 200 Km ii poti face cam in orice conditie.
El: Iti este teama sa mergi cu ea pana la Timisoara!
Eu: Am venit din Timisoara acum… prin Deva.

Cumva, o scurta liniste s-a lasat dupa aceste replici. Dupa care, omul interesat de masina, mi-a mai adresat niste intrebari la care i-am raspuns cu mare placere.

Am oferit din nou flori si in Resita si am plecat la drum. Incarcarea pe CCS n-a durat mai mult de 29 de minute – de la 27% la 94%.

Sumarul zilei de 7 martie in materie de cifre

In Timisoara am ajuns 49% baterie si 94 Km autonomie. Niste valori atat de bune incat cred ca probabil vara poti face drumul Timisoara – Resita si retur cu o singura incarcare, daca nu ai „talpa” prea grea.

In final, putem sa concluzionam urmatoarele:

  • 431 km facuti fara sa emitem niciun gram de fum in atmosfera
  • am oferit patru flori
  • am avut un consum de 13.6 kWh/100 km
  • am incarcat de 2 ori cate 30 de minute pe CCS si o data vreo 20 de minute pe Type-2 – incarcare ce s-a dovedit total nenecesara
  • singura portiune de drum unde am facut mai mult timp decat estimat Waze a fost Timisoara – Deva, unde ne-am lungit cu vreo 25 de minute din cauza faptului ca n-am depasit 110 Km/h.
  • a fost o calatorie frumoasa din toate punctele de vedere iar costul transportului a fost de 3 lei (cat a costat incarcarea pe Type-2 la Renovatio Deva).
  • sotia mea a spus „Da” a doua oara, la propunerea mea de a ne lua o masina electrica (YES! :D)

Speram ca astfel de excursii sa se mai repete si acest proiect (Electromobilitate), fara de care experienta n-ar fi fost posibila, sa aiba o viata cat mai lunga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.