Volvo XC40, IONIQ 5, Audi e-tron, Model Y și… mirajul Cybertruck?

Fascinația cu automobile de gabarit mare nu este specifică mobilității electrice, dar noua realitate în care Model Y continuă să domine clasamentele globale de înmatriculări, indiferent de motorizare, atrage atenția că până și această categorie poate fi mai eficientă și mai puțin poluantă.

Colegii actuali din Grupa Mare dețin mai multe recorduri de participare la proiectul Electromobilitate prin durată, Tudor (IONIQ 5, Timișoara) începând din 1 mai 2019, și prin numărul de modele (14) parcate în garajul nostru virtual:

  • Ovidiu: Peugeot e2008 – Tesla Model 3 – Tesla Model Y Performance;
  • Tudor: Hyundai Ioniq – Kona – IONIQ 5;
  • Cristi: Skoda Enyaq – Model Y Performance;
  • Mihai – Skoda Enyaq – Audi e-tron;
  • Octavian – Dacia Spring – Model Y LR.

In schimb, Dan (Volvo XC, București) și Peter (IONIQ 5, Timișoara) și-au început cariera electromobilistică direct cu modele din Grupa Mare. Toți colegii au continuat participarea săptămânală la proiect cu mult peste termenul de 12 luni, convenit la începutul colaborării.

Începând din iulie Dan și Cristi vor trece la raportarea lunară. Le mulțumim pentru pasiunea și răbdarea cu care au depănat experiențele la volan pentru toți cei interesați de performanțele, eficiența și costurile realizabile cu Skoda Enyaq, Volvo XC40 și Tesla Model Y Performance.

Parcursul, consumul și costul cu energia electrică din iunie

Lună de lună, în fiecare echipă se conturează o imagine asemănătoare, în care parcursul variază în funcție de nevoile fiecăruia, consumul în funcție de condițiile atmosferice și stilul de condus, iar costurile în funcție de sursa de încărcare.

In domeniul consumului nu exista surprize, Grupa Mare dovedind că pentru a deplasa o siluetă mai mare și mai grea pe șosele și prin atmosferă, trebuie utilizată mai multă energie. Aceasta realitate fizică, nu înseamnă obligatoriu costuri mai mari, o ciudățenie a universului mobilității electrice, unde costurile sunt determinate de sursa de încărcare, nu de consumul realizat.

Cel mai elocvent exemplu din iunie este cazul lui Cristi (Model YP, Brașov). Deși a realizat în iunie cel mai mic consum mediu, doar 16 kWh/100km, a avut cel mai ”ridicat” cost 24 RON/100km, determinat de sursele de încărcare. De exemplu, la #RO1000Challenge prioritate a avut cât de convenabil au fost amplasate cele două stații utilizate, nu prețul pentru energia încărcată.

La capătul opus al costurilor se află Dan (Volvo XC40, București). Deși a transmis un consum mediu cu 15% mai mare decât Cristi, costul de 1.24 RON/100km a fost realizat cu aportul energiei produse de instalația fotovoltaică de acasă.

In direct cu colegii din Grupa Mare

Mihai – Audi e-Tron, Bacău

In luna iunie am parcurs cu Audi e-tron 55 un total de 1861 km din care 1200 km in afara localității.  Din cei 1200 km, 600 km au fost parcurși într-o excursie de la Bacău-Moldovița-Toplița-Bacău, unde consumul a fost de 19.6 kWh/100km.

Am încărcat gratuit la Vila Victoria în Moldovița, iar la Toplița la Pensiunea Banffy, unde am platit 94 lei la o stație EV Connect.

Restul de kilometri externi au fost parcurși în județ și am încărcat doar acasă prin Hidroelectrica.

In luna iunie am efectuat o revizie la ambele motoare, care presupune verificarea drenajului pentru lichidul de răcire. Se efectuează la 30.000 km. A fost făcută la dealerul Cybernet Auto Center din Piatra Neamș, unde am primit mașină la schimb o Skoda Octavia 1.5 benzina DSG!

Au schimbat un rezervor de colectare a lichidului de răcire-drenaj, plus alte lucrări de întreținere conform planului de service. Am platit 146 lei

Chiar daca are un consum mare, pe care mi l-am asumat odată cu achiziția, îmi place foarte mult mașina! 

O să revin în curând cu un articol legat de toată experiența ă7000+ km cu Audi e-tron.

Cu Skoda Enyaq iV80 in luna iunie nu am făcut nici un km. Mașina este parcată de la începutul lunii în curtea dealerului Skoda Bacău în parcul celor de la Weltauto. Ne-am hotărât să vindem Skoda. Chiar dacă are o autonomie mai bună ca Audi e-tron și un consum simțitor mai mic, diferențele de putere, insonorizare și calitatea trenului de rulare sunt mult peste Enyaq.

Vacanță frumoasă și drumuri bune tuturor!

Octavian – Model Y LR, Sibiu

 

Am următoarele date cu Tesla Model Y LR pentru luna Iunie:

  • KM : 3735
  • Consum :17,8 kWh/100km
  • Cost: 560 Ron

Am avut prima experiență cu Tesla la service. Am fost să fac revizia anuala, unde mi-au schimbat ștergătoarele, iar filtrele urmează să le schimb eu. Am cumpărat filtru Hepa și cele două filtre mai mici, urmează să le cumpăr de pe internet și să le schimb eu.

Am avut și o situație de garanție. Am un zgomot când virez roțile pe loc. Problema este cunoscută și în urma constatării trebuie înlocuite brațele față. Se va face pe garanție.

Vizita am efectuat-o când a fost Cybertruck-ul expus la București. Am avut această ocazie inedită de al vedea. Este o mașină unică. 

Dan – Volvo XC 40, București

După câteva săptămâni caniculare și tumultoase revin cu statisticile acestora. In mare parte drumurile au fost urbane, exceptând două situații în care am ajuns pe Valea Prahovei.

In tot acest timp canicula a însemnat un mers cu AC-ul în treapta 4 și optimizările de range dezactivate. Astfel, consumul în toată această perioadă a fost mai mare, dar tot în limite acceptabile. Cel mai mult am atins un consum de 19 kWh/100 km care se traduce într-o autonomie de 410 km per încărcare full. Ceea ce este mult mai mult decât mă așteptam.

Pentru finalul lunii Iunie 2024 statisticile de încărcare se mențin la nivelul celor din luna Mai, cu un număr total de kWh la jumătate față de luna Iunie 2023.

In ceea ce privește statistica de drum, energia consumată comparativ cu aceeași luna a anului precedent se este, bineînțeles, și ea la jumătate din perspectiva distanței parcurse.
Cat despre costuri, incluzând două drumuri extraurbane însumând peste 500 km, am fost nevoit să încarc o singură dată la un fast charger, în rest încărcările au fost exclusiv de la soare.

Durata încărcării la fast charger la o putere de 80 kW a fost de 5 minute și 8 secunde pentru 7.97 kWh, adică în jur de 10% din SOC. Dacă eram la un charger mai puternic timpul era si mai scurt.

Costul acestei încărcări a fost de 19.92 RON, ceea ce la nivelul întregii luni s-a tradus în ”fabuloasa” sumă 1.23 RON/100 km.

Ovidiu – Model Y Performance, București

Săptămâna trecută MYP Tardis a parcurs 802 km cu 147 kWh consumați și o medie de 18,4 kWh/100km iar în screenshot sunt cu 39 km mai puțin, pentru că uitasem să resetez la timp pentru săptămâna anterioară.

Fiind în concediu, această distanță a fost parcursă în regim extra urban cu 4 pers+1 copil și multe bagaje dar și foarte cald, frecvent am vazut 38 grade.

Când a început săptămâna mă aflam la un hotel în Sunny Beach – Bulgaria, iar de aici am plecat marți către un alt hotel din Kranevo pentru trei nopți, unde am mai fost deja de două ori, și doresc să-l menționez: Hotel Casa di Fiore. Aici au stații de încărcare la 25 eurocenti/kWh prin aplicația GigaChargeri iar condițiile de cazare sunt excelente, piscina interioară încălzită fiind un atuu excelent și pe placul băiețelului meu.

Revin acasă vineri, ca apoi a doua zi să plecam în aceeași formulă la Soveja (VN) pentru două nopți.

Costul total cu încărcările se ridică la 305 RON pentru săptămâna anterioară și este detaliat mai jos:

In drum spre Soveja am decis să fac plinul în Funshop park Focșani, întrucât în zona respectivă nu există stații de încărcare.

Raportul lunii Iunie

Conform datelor culese de la bordul mașinii pentru săptămânile 23-26 avem următoarele date:

2387 km parcurși cu un consum mediu de 20,3 kWh/100km și 383 RON cheltuiți cu încărcarea.

Conform TeslaMate pentru perioada calendaristică 1-30 iunie avem:

2472 km parcurși cu o viteză medie de 30 km/h, 22,2 kWh/100km consum mediu fiind mult mai mare decât cel de pe tableta mașinii, întrucât am folosit foarte mult funcțiile sentry și cabin overheat protection. Temperatura medie a lunii Iunie din timpul deplasărilor a fost de 30,6 grade, fiind foarte mare comparativ cu cea din luna anterioară, 19,8 grade.


O situație privind costurile cu încărcarea pe luna Iunie, unde avem un cost de 15,39 lei la 100km, 171 RON pe încărcare rapidă și 209 RON pe încărcare lentă:

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

Drumurile au fost majoritar urbane, excepție făcând un drum la aeroportul din Budapesta. Acesta este motivul pentru care costurile cu încărcarea sunt ceva mai mari comparativ cu luna precedentă.

Statisticile despre sursa energie încărcate sunt puțin distorsionate, deoarece am încercat să țin evidența într-un alt mod decât cel obișnuit până acum, dar care s-a dovedit a nu fi atât de eficient.

Încărcările în tranzit și cele efectuate la priza de pe terasa apartamentului sunt contorizate precis, însă energia provenit de la instalația fotovoltaică este mai mare decât în diagrama de mai jos. Eu aproximez că este peste 20% din energia încărcată în luna Iunie.


Încărcările pe curent continuu (DC) au reprezentat 29% din total, încărcări efectuate doar pentru ruta TM – Budapesta.

Costurile se mențin foarte rezonabile, iar mașina funcționează în continuare fără probleme. La finalul lunii Iunie odometrul indica 72.363 km.

Am avut ocazia să văd live și Cybertruck-ul, cu care ne-am nimerit și întâlnit întâmplător în Copenhaga, pe malul mării. Este o mașină interesantă, cu un public țintă foarte specific după părerea mea, dar fără îndoială o apariție deosebită.

În Copenhaga m-a surprins nu neapărat parcul de mașini electrice, ci lipsa mașinilor indiferent de sursa de propulsie. Transportul în comun este atât de bine pus la punct încât localnicii și turiștii preferă acest mod de a călători. Pe lângă faptul că este enorm de scump să deții o mașină în Danemarca….

Atașez două poze cu traficul surprinse în concediul din Copenhaga.

Peter – IONIQ 5, Timișoara

Sumarul lunii Iunie la IONIQ 5 AWD:

  • Distanța parcursă: 803.5 km
  • Total încărcări: 119 kWh
  • Cost total: 88.1 RON
  • Cost mediu: 11.0 RON/100 km
  • Consum mediu raportat de mașină: 16.3 kWh/100km
  • Consum mediu calculat: 16.6 kWh/100km (acesta include și precondiționarea habitaclului, încălzirea bateriei la încărcările rapide, pierderile de energie, respectiv diferența dintre SoC_start și SoC_end)
  • Energie obținută de la panourile solare: 21.9 kWh

Din păcate am uitat să resetez datele la începutul lunii, așa că poza de pe bord arată situația cumulată pe Mai și Iunie:


Valorile pe Iunie le-am calculat din cele două seturi de date:

O lună foarte statică, doar câteva drumuri scurte în oraș. Toate încărcările au fost făcute acasă.

Cristian – Model Y Performance

Datele pentru săptămâna 24 – 30 iunie sunt următoarele:

  • distanță parcursă: 347 km
  • consum mediu: 15,8 kWh/100 km
  • încărcări acasă: 85 kWh, cost 67 lei
  • încărcări DC: 11 kWh, cost 27 lei
  • cost mediu per 100km: 27 lei

Datele pentru luna iunie sunt următoarele:

  • distanță parcursă: 3.950 km
  • consum mediu: 15,8 kWh/100 km
  • încărcări acasă: 522 kWh, cost 412 lei
  • încărcări DC: 240 kWh, cost 550lei
  • cost mediu per 100km: 24 lei

MULȚUMIM CRISTI!

O notă specială, la încheierea bilanțului, pentru cronicarul Grupei Mari, colegul nostru Cristi din Brașov.

Colaborarea la proiectul Electromobilitate a început în luna august 2022 la volanul unei Skoda Enyaq și a continuat săptămânal cu un Model Y Performance.

În plus, Cristi a preluat din mers cronicile și bilanțurile lunare pentru Grupa Mare, a contribuit cu 68 de articole pe blog și a participat la aproape toate evenimentele organizate în acești doi ani.

Cristi ne-a purtat cu Enyaq și Model Y în țară și străinătate, contribuind la distribuirea experienței acumulate în universul tăcut și curat al mobilității electrice, după mai mult de 100.000 km electrici la volan.

Priorități noi îl determină pe Cristi să treacă la raportarea lunară, la fel ca pe Dan (Volvo XC40, București). Începând din luna iulie predă ștafeta cronicilor pentru Grupa Mare altor colegi, dispuși să investească timp și pasiune în captarea experiențelor relatate de această echipă fascinantă prin diversitatea modelelor.

MULȚUMIM Cristi în numele tuturor celor ce au urmărit experiențele tale, sfaturile și celebrele ”nu faceți ca mine”. Drumuri bune în continuare, te așteptăm cu drag la finalul lunilor viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.