VW ID.3 – drumuri în oraș cu un experiment… de răbdare

Probabil ați întâlnit de multe ori în experiențele publicate de proprietarii unor modele electrice afirmația „mașina asta m-a cumințit”.

De unde vine această „cumințenie” și în ce constă?

Dacă principala motivație pentru achiziția unui automobil electric nu a fost eficiența energetică, lipsa emisiilor directe, sau alte gânduri nobile de a aduce o contribuție proprie, acuma cand omenirea este oficial în cod roșu, privind impactul nostru, al tuturor, asupra climatului, intervine factorul TIMP.

Acest element invizibil care determină existența noastră efemeră, poate fi utilizat:

  1. Alergând cu viteză mare (și ochii după radare) pentru a sta apoi agățat mai mult timp de o stație de încărcare, ca să recuperăm electronii risipiți.
  2. Sau poate fi consumat cu plăcere, alunecând lin, la viteza optimă pentru fiecare grup de pasageri, model și mai ales condiții atmosferice.

Ca în viață, plăcerea consta în călătoria electrică, nu în destinație.

Această lecție a mobilității electrice am trăit-o cu toții și majoritatea am ales varianta a doua, deși câte un demaraj mai zglobiu, cu satisfacția că toți partenerii de trafic rămân cu mult în urmă în oglindă, este tentant oricând. Ca să nu mai vorbim de zâmbetul larg din timpul ascensiunilor pe serpentine, când cuplul instant și alunecarea cursivă pe viraje cu orice model electric, te face să uiți de schimbările precipitate de viteze cu motorul turat într-un ac de păr strâns în urcare, sau de frânele zgomotoase (și poluante) de motor pe coborâre.

După perioada de extaz, ce urmează achiziției unui nou model electric, demarează cea de experimentare pentru a descoperi limitele autonomiei în diferite condiții, iar odată cu sosirea primului anotimp rece, începe agonia kilometrilor estimați la bord, ce dispar cu mult mai repede decât cei reali. Despre acest subiect am scris în fiecare an și vom scrie cu siguranța din nou peste două luni, când o nouă generație de electro-boboci se vor confrunta cu prima iarnă și vor inunda media socială cu întrebări despre consumul dublat peste noapte, cu predilecție după un drum foarte scurt în oraș.

Consumul mediu săptămânal

Cu contribuția lui Daniel începând din octombrie 2020, apoi a celorlalți colegi de echipă Cosmin, Alexandru, Călin și cel mai recent Dan, avem o imagine complexă a valorilor de consum mediu săptămânal obținute la Timișoara, București și Cluj. După cum veți citi mai jos, valorile includ circulație pe autostradă, călătorii la munte și mulți kilometri acumulați în cele trei orașe, ceva mai libere, cu trafic mai cursiv în perioada de vacanță.

Veteranul echipei Daniel, unul din cei mai vocali critici ai gafelor făcute de VW cu lansarea ID.3, încearcă cu multă răbdare să găsească condițiile simulate de ciclul WLTP, prin care a fost stabilită și promovată autonomia foarte greu de atins a acestui model.

În direct cu proprietarii

Cosmin – București

În ultima săptămână am făcut 676 km cu un consum de 18.2kWh/100 km.

Aici intră întoarcerea de la mare, când am mers cu 130 km/h pe autostradă, consumul afișat fiind de 20.8 kWh/100 km pentru 197 km. Pe acel tronson eu am calculat că ar fi fost de fapt pe la 22 kWh/100 km, dar abaterea este în limite rezonabile?

Alexandru – București

În săptămâna 16-22 august am parcurs 440 km cu un consum de 13.6 kWh/100 km, cu deplasări 100% în oraș.

Mă bucur mult că am trecut pe electric, îmi și imaginez câte particule lăsam cu dieselul meu pe străzi, iar de consumul termicului nici nu mai zic.

Nu am fost afectat de eroarea Carge pentru că am tot amânat să adaug cardul în aplicație. Dar ținând cont de cele întâmplate, nu cred că îl mai adaug.

Dan – Timișoara

Pentru saptamana 16-22 august, deplasari doar prin oras

Daniel – Timișoara

SĂPTĂMÂNA 10 – 16 August a însemnat un drum la munte în Retezatul mic și o urcare pe Transalpina. Revin cu un articol și poze.

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA329037004014.210 – 16 August

SĂPTĂMÂNA 17 – 23 August

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN2819902411.617 – 23 August

Aici lucrurile devin interesante. Am pus un „pariu” cu mine să încerc, pentru prima oară în 26.000 km parcurși în primul an, să ating autonomia de 420 km declarată de producător. Astfel am rulat doar urban săptămâna asta. Am profitat de faptul că Timișoara este relativ liberă, lumea e plecată în concedii și traficul e lejer. Temperaturile au scăzut și ele, având doar două zile peste 30o.

In condițiile în care am rezistat eroic și nu am folosit AC-ul decât atunci când în mașină a devenit insuportabil, am condus doar în modul B, și m-am abținut să plec apăsat de la semafor, să zicem că mă apropii de consumul acela ideal.

Nu e cel mai plăcut mod de a conduce, fiind mereu concentrat pe valorile de consum afișate de mașină și încercand să balansez cât pot de bine condusul preventiv cu cel anticipativ (las piciorul de pe accelerație cu mult înainte de fiecare semafor, sau intersecție). 
Am ajuns la jumatea drumului cu 51% baterie rămasă, dar apar niște concluzii:

  • 199 km parcurși;
  • 11.6 kWh/100 km consum, afișați de mașină;
  • 49% din baterie consumată, conform indicațiilor la bord.

Dar și niște întrebări:

  • la o capacitate netă de 58 kWh a bateriei, făcând matematica, am consumat conform afișajului mașinii de 11.6 kWh/ 100 km undeva la 23.2 kWh pentru cei 199 km parcurși.
  • dar luând în considerare, tot conform mașinii, că am consumat 49% din baterie, asta ar rezulta în 28.4 kWh pentru cei 199 km parcurși.

Rezultă o diferență de 5.2 kWh! Cine minte? Afișajul mașinii, sau bateria?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.