Cu ajutorul startup-urilor China este pe cale să înmatriculeze 2 milioane BEV în 2021

Până nu de mult UN MILION de vehicule înmatriculate într-un singur an a fost o performanță atinsă doar pe cea mai mare piață auto globală: China.

În 2020 au urmat majorările subvențiilor în unele țări europene și înăsprirea legislației privind limitele de CO2, care au dus la o creștere a înmatriculărilor de automobile electrice, în limitele livrărilor dimensionate strict de producătorii tradiționali doar pentru evitarea amenzilor, de cele mai multe ori cu ajutorul hibrizilor plug-in.

Excepție fac Tesla și startup-urile dedicate proiectării și producției de automobile electrice, a căror sursă de profit (și pierderi) este vânzarea de vehicule 100% electrice. Așa cum Tesla a fost doar o curiozitate în urmă cu zece ani, atunci când a lansat Model S, a cărei existență a fost pusă la îndoială continuu, asistăm în prezent la creșterea substanțială a livrarilor startup-urilor din China și a gălăgiei promoționale a celor din SUA, Lucid și Rivian, care nu au livrat deocamdată nici un exemplar, dar vorbesc de cotații la bursă de 80 miliarde USD.

Între timp, încercările timide ale startup-urilor europene StreetScooter, e-GO Mobile, Lightyear, Sono Motors, etc. se chinuie între moarte clinică și supreviețuire artificială.

Sursa: google

Să ne amintim ce reprezintă o valoare țintă de 80 miliarde USD pentru oferta publică Rivian în lumea auto.

Această sumă ar fi mai mult decât valoarea actuală pe bursă pentru GM sau Ford, mai mult decât prestigiosul BMW sau conglomeratul Stellantis și mai mult decat startup-urile NIO sau Xpeng a căror livrari pentru clienții din China și Norvegia cresc cu mare viteză, iar extinderea în alte țări europene este iminentă.

În recenta analiză a înmatriculărilor din China, Jose Pontes subliniază un segment record de 15% pentru vehicule electrice în luna iulie, realizat cu contribuția startup-urilor. Livrările din primele șapte luni au depășit 1.3 milioane exemplare, o cifră respectabilă, egală cu vânzările totale de anul trecut.

Relevant este că în Top 15 sunt CINCI modele livrate de startup-uri, care au realizat recorduri de livrări în iulie. Prin urmare cererea în creștere a fost întâmpinată cu un ritm mai ridicat de producție și livrare.

Cumulat, ȘAPTE modele produse de startup-uri și poziționate în TOP 20 au reprezentat 15% din înmatriculările de vehicule electrice din iulie, reprezentând o cotă de piață mai mare decât a realizat liderul clasamentului chinez Wuling, cu micro-automobilul de oraș Hong Guang Mini EV.

Alte observații interesante despre înmatriculările din China:

  • cu excepția Tesla, producătorii străini nu au pătruns în TOP 15;
  • deși partenerii VW, SAIC și FAW produc ID.4 în două fabrici locale, startup-urile chineze vând mai bine pe piața autohtonă;
  • BMW produce iX3 în China, de unde exportă în Europa, dar nici acest model nu a pătruns în Top 20;

Menținerea ritmului de producție și livrare din primele șapte luni, reprezintă peste DOUĂ MILIOANE de vehicule electrice înmatriculate pe o piață majoră până la finalul anului 2021, o premieră globală foarte promițătoare pentru mobilitatea electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.