Noutăți de la salonul auto din New York

In urmă cu două zile, subliniam că deși Hyundai-Kia are cu platforma E-GMP fundația necesară unui mare succes în domeniul vânzărilor de modele electrice, livrările sunt șovăitoare și limitate la doar câteva state americane (Tesla fără competiție?).

Nici în România livrările nu merg mai bine, iar colegii interesați de IONIQ 5 sau Kia EV6 au fost amânați pentru o dată necunoscută, când se vor relua comenzile pentru aceste automobile ajunse în fruntea clasamentelor internaționale WCOY – World Car of the Year 2022.

După doi ani de pauză, dominați de restricții legate de pandemie, salonul auto de la New York s-a reluat cu public și până în prezent nu a dezamăgit pe cei interesați de electromobilitate. Mai întâi faptul că IONIQ 5 a câștigat World Car of the Year, după ce câștigase mai devreme în Europa, dovedește, dacă mai era nevoie, că automobilele electrice reprezintă vârful tehnologic, de performanță și de eficiență în zilele noastre.

Alături de IONIQ 5, două prestigioase modele 100% electrice germane au câștigat categoriile lor:

  • World Performance Car of the Year: Audi GT e-tron
  • World Luxury Car of the Year: Mercedes EQS

Dincolo de concepte, care mai au patru sau cinci ani până la lansarea în productie (Stellantis…), sau super-car-uri de peste 2000 CP, cu impact minor în marea schema a tranziției spre mobilitatea electrică, anunțuri importante au fost făcute de toate marile firme, care par să fi înțeles, în sfârșit, că acceleratul Tesla a plecat de mult din gară.

Hyundai – Kia

Fiindcă tot am început discuția despre contextul în care se derulează salonul Auto de la New York cu unul din cei mai activi producători globali, marile știri dezvăluite cu această ocazie au fost:

  • construcția unei fabrici dedicate pentru modele electrice și a uneia pentru acumulatori în SUA.
  • asamblarea modelelor electrice Hyundai, Kia și Genesis destinate pieței nord americane în SUA.
  • livrarea începând din vară a noului Kia Niro cu mai multe îmbunătățiri și autonomie mărită.

În semn de apreciere pentru direcția transformativă pe care a ghidat grupul sud coreean, președintele HYUNDAI MOTOR GROUP, Euisun Chung, a fost numit Vizionarul Anului de revista Newsweek.

Honda, GM și Ford

Honda va încerca să recupereze întârzierea pe piața electricelor, în prima fază printr-o colaborare cu GM. Destul de stranie decizia, GM fiind pe nicăieri în prezent, pe partea de automobile, după un început timpuriu bun cu Volt și Bolt, în timp ce încearcă să convingă publicul american că tot ce le lipsește din garaje este un Hummer de peste trei tone cu 1000 CP.

Lăsând gluma la o parte, GM pregătește pentru lansarea în producție primul pickup electric, Chevy Silverado, construit pe platforma dedicata Ultium, spre deosebire de Ford, care s-a mulțumit deocamdată să electrifice platforma existentă pentru F150, dar promite începerea livrărilor foarte limitate începând din vară.

Vinfast

Conglomeratul vietnamez Vinfast nu are inhibiții (poate din cauza lipsei de experiență pe piața nord-americană?) și promite o gamă de modele electrice produse în SUA într-o fabrica nouă, ce se va construi în Carolina de Nord. Colaborarea cu Amazon pentru integrarea Alexa și cea cu Electrify America pentru accesul la stațiile rapide sunt doi pași în direcția bună.

Plecarea precipitată a fostului CEO Michale Lohscheller (ex CEO- Opel și Vauxhall), după doar câteva luni în poziția de CEO al firmei vietnameze, aruncă o umbră asupra declarațiilor bombastice și intențiilor reale. Până una alta Vinfast a venit la New York cu intenția de a strânge capital la bursele americane, unde o cotație publica va da ocazia celor ce au pierdut trenul Tesla, să-și încerce norocul cu Vinfast.

Acești investitori nu vor fi puțini la număr, după cum au demonstrat cotațiile publice din ultimii ani a firmelor chineze (NIO, Xpeng și Li Auto) sau a celor germane (Sono Motors) și a startup-urilor locale (Canoo, Fisker, etc.).

(VA URMA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.