Introducere
Călin este juniorul echipei noastre și singurul student, după ce Tudor a absolvit facultatea de Autovehicule Rutiere, acolo unde cu trei ani în urmă încă se afirma că electricele nu au viitor…
Călin abordează bilanțul anului 2022 dintr-un punct de vedere original, încercând să răspundă la întrebarea clasică auzită de orice proprietar EV: „Cât durează încărcarea?”
Deși întrebarea este simplă, răspunsul poate fi extrem de complex, fiindcă viteza de încărcare variază în funcție de:
– puterea stației și tipul de încărcare DC sau AC;
– SOC – state of charge la începutul încărcării;
– temperatura acumulatorului;
– limitele impuse de producător prin BMS (battery management system) ce rezultă în curba de încărcare pentru protecția acumulatorului.
În general, fiecare rând de mai sus are nevoie de explicații amănunțite, cu date preluate din experiența reală la diferite stații, în toate anotimpurile. Pentru cei obișnuiți doar cu timpul de alimentare la pompa de carburanți, care este aproximativ constant, indiferent de cât de plin este rezervorul, de temperatura carburantului sau cea a mediului, aceste explicații nu au ecou. Doar debitul pompei influențează timpul de alimentare, dar fiind atât de scurt nu prea sunt băgate în seama diferențele.
Pe scurt, cu riscul de a nemulțumi experții în toate cele ale încărcării, Călin a adunat timpii pentru încărcări de la 15% la 80% din 2022 și i-a raportat la totalul kilometrilor parcurși, ajungând la o valoare ce ar putea să sperie sau să nemulțumească multă lume. Știind însă că încarcă seara, în timp ce studiază la bibliotecă sau se plimbă, timpul de încărcare derulat în paralel cu alte activități, nu reprezintă timp de așteptare după mașină, așa cum au afirmat în repetate rânduri și alți colegi.
Pentru a da doar două exemple recente, exact același lucru l-a scris Tudor, care în 2022 a încărcat IONIQ 5-ul cel mai mult acasă peste noapte și la birou în timpul programului de lucru, iar Alex a menționat preferința pentru comoditatea încărcărilor pe durata cumpărăturilor.
O altă limitare pentru timpul de încărcare calculat de Călin a fost faptul că atunci când a încărcat la o stație DC, a beneficiat de 75 kW, deși ID.3-ul său este capabil de 120 kW.
Dan Boboescu
Statistici și impresii adunate în 365 zile prin Cluj-Napoca și împrejurimi
Aflată și în anul 2022 pe un trend crescător, piața și comunitatea mașinilor electrice ( EV – electric vehicle ) își face tot mai puternic simțită prezența și convinge cât mai multe persoane și firme în a fi o alternativă mai prietenoasă cu mediul înconjurător și mai eficientă din punct de vedere al costurilor față de mașinile cu motor pe combustie internă.
Față de anii anteriori, extinderea permanentă a infrastructurii de încărcare și îmbunătățirea tehnologiilor existente fac conducerea unui EV din ce în ce mai convenabilă și practică pentru tot mai mulți oameni, mai ales în mediul urban și periurban.
Acest articol vine ca o completare la ceea ce am scris anterior, aici făcând un bilanț statistic al costurilor de încărcare, consumului și alte impresii acumulate în anul 2022 .
Închei anul calendaristic având parcurși 5641 km. Majoritar urban din punct de vedere al kilometrilor (70 %) dar și al timpului. Conformația, temperaturile și traficul orașului precum și oportunitățile oferite de primărie fac obiectul unui un caz interesant de studiat. Următoarele imagini prezintă statistica cea mai relevantă pentru parcursul meu din 2022 cu ID.3.
Sunt mulțumit de cum s-a comportat ID.3-ul în acest an, atât din punct de vedere al fiabilității cât și al autonomiei. O încărcare (de la 15 la 80 %) pe săptămână a fost suficientă pentru a parcurge kilometrii săptămânali, fără a atinge extremele de descărcare/încărcare a bateriei și fără a-mi afecta confortul din punct de vedere al timpului.
Îmbunătățirile software aduse de VW prin update-urile la 2.4 și 3.0, venite în a doua jumătate a anului, au sporit confortul în timpul condusului și mai important au îmbunătățit consumul la temperaturi scăzute.
Menționam în articolul trecut patru aspecte negative pe care le-am remarcat de-a lungul celor doi ani. Pentru moment pot să zic să punctele 2 și 4 au fost îmbunătățite:
- aplicația mobilă oferă după ultimele actualizări ceva mai multe informații și funcții (verificarea locației mașinii , verificarea statusul închis/deschis),
- update-urile la 2.4 și 3.0 pentru mine s-au desfășurat fără probleme. Sper să se îmbunătățească și mai mult pe viitor.
Concluzionez cu trei aspecte pozitive ale anului 2022 :
• Numărul mașinilor electrice a crescut considerabil pentru toate gamele de preț și utilizare, ceea ce dovedește un apetit pentru această piață.
• Încărcările gratuite au devenit tot mai greu de obținut, dar furnizorii care au ales să prezinte un cost/kWh acceptabil au câștigat clienți. Oferirea excesivă de gratuități nu este un model rentabil nici pentru business, nici pentru clientul final.
• Mă bucură și faptul că multe firme de de transport mărfuri sau persoane au ales să treacă pe electric, exploatarea acelor mașini fiind mult mai intensă față de cum o face un cetățean obișnuit, iar alegând varianta electrică, ne bucurăm toți de un aer mai puțin poluat atât prin substanțe toxice cât și fonic.
Închei dorindu-vă tuturor un an 2023 plin de împliniri și succese. Sper ca pe parcursul anului România să devină un spațiu tot mai prielnic pentru electromobilitate, mai multe stații, mai multă competitivitate atât din partea furnizorilor de electricitate, cât și a producătorilor de autoturisme, în ideea de a privi România ca o piață atractivă în care se pot dezvolta.
Student din Cluj-Napoca , posesor de EV din Octombrie 2020 , pasionat de tehnologie și tot ce e nou !