VW ID.3 – costuri cu încărcarea în 2022. Mai merită o mașină electrică?

Pentru că 2022 tocmai s-a încheiat, am revăzut toate datele acumulate pentru costurile de încărcare derivate din parcursul total și consumul realizat, pentru a vă prezenta un caz de utilizare pentru VW ID.3, din perspectiva mea, cea a unui proprietar de ID.3 din București.

Sunt mulți factori care pot influența costurile cu încărcarea pentru o mașină electrică, dar cei mai importanți factori sunt:

  1. locul de încărcare;
  2. eficiența mașinii utilizate;
  3. numărul de kilometri parcurși;
  4. condițiile atmosferice din zona geografică unde se parcurg majoritatea kilometrilor.

Anul 2022 a fost unul de tranziție pentru mine. În prima jumătate am avut costuri 0 cu încărcarea, cu excepția lunii aprilie, iar în a doua jumătate de an, costurile au atins o medie de 12 lei/100km.

Rezultatul pentru întregul an 2022 a fost de 6.42 lei/100km, pentru un parcurs de 29.176 km.

În graficul de mai jos am reprezentat costurile per 100km și distanța parcursă lunar.

De ce spun că anul 2022 a fost un an de tranziție?

Comparativ cu 2022, în 2021 am încărcat mult gratuit la Kaufland, deal-ul cu cele 5 încărcări gratuite contra a cumpărături de 500 lei a fost win-win. Atât de productiv pentru ambele părți încât în 2021/2022 am făcut exclusiv cumpărăturile la Kaufland, cu un minim de 1200 lei lunar, dar uneori chiar și mai mult, de la lună la lună fiind ”ajutat” de inflație.

Tot în 2021 am avut „cadou” cardul WeCharge de la VW cu 2900 lei.

Teoretic, cu acești bani puteam beneficia de 2000 kWh la stațiile Ionity (cu puteri de încărcare de până la 350 kW), dar cum noi nu avem Ionity în România…

M-am mulțumit cu 1470.42 kWh la Renovatio, cu o încărcare de 80 kW, vreo 10 încărcări de 75 kW, iar restul încărcări semi-lente de 50 kW DC și 11 kW AC.
Se vede cu ochiul liber că VW nu a negociat deloc cu cei de la E-charge (Renovatio) tarifele, dar cum spune o vorbă: Calul de dar nu se caută la dinți.

Acestea fiind spuse, în 2021 am avut un cost de 0.33 lei/100km.

În 2022 situația s-a schimbat mult. Infrastructura electrică nu a avansat suficient de rapid pentru a ține pasul cu înmatriculările, gratuitățile s-au redus și prețul energiei electrice a crescut. In plus, mai multe electrice au apărut pe taximetria tip Uber și în plus au apărut câteva mii de Spring-uri treptat în țară, care a ridicat numărul acestor la peste 10.000 de exemplare.

Mi-am spus și în trecut părerea despre cei care fac taxi, că nu e corect să încarce gratuit la stații publice.

În ultima perioadă nu am prins Uber/Bolt în București sub 50-70 lei pe o distanță de 10km.

Comentariile pe care le-am citit, după ce am scris articolul despre Reșița, scoteau în evidență ca mașinile electrice sunt mai scumpe și de aceea aleg să încarce gratuit. Este un punct de vedere al clientului, utilizat intens de firme pentru promovare. Gratuitatea încărcărilor continuă să fie oferită de producători începând cu Tesla și alții… DAR nu pentru utilizări comerciale, prin care se urmărește realizarea unui profit.

Media costurilor pentru electrice de 15-25 lei/100km nu cred că sunt comparabile cu 40-70 lei/100km pentru o termică, iar pentru că sunt încă foarte multe termice pe taxi mă duce cu gândul că și ei fac profit, altfel ieșeau din afacerea asta.

În al doilea rând, e despre Spring-uri. 
Să nu mă înțelegeți greșit, nu e Spring-ul de vină și nici toți posesorii lor, iar prin aceste rânduri nu generalizez. 

Din păcate numărul stațiilor nu a ținut pasul cu numărul de mașini electrice, iar ca să ne descurcăm toți cu infrastructura curentă trebuie să folosim stațiile în mod eficient. Dar, acest lucru nu se întâmplă. La încărcat Springurile nu sunt decuplate de unii posesori înainte de a atinge 100%. Iar ca să nu vă spun de momentele când puterea de încărcare nu depășește 7kW pe DC (atunci când e bateria rece)… Și uite așa ne băgăm bețe în roate unii altora.

Vă încurajez să parcurgeți și articolul lui Mihai, care are câteva sfaturi foarte bune pentru colegii proprietari de Spring:

De ce sunt supărat pe cei care încarcă gratuit fără a fi rezonabili? Pentru că nimic nu se compară cu încărcarea din timpul cumpărăturilor. Cel puțin în cazul meu, de multe ori nici nu optam să încarc rapid, cumpărăturile noastre durează cca 1.5h, iar în acest timp pe AC adăugam 30% încărcare ID.3-ului (având un încărcător de 11 kW, iar bateria ID.3-ului fiind de 50-54 kWh).

Spre bucuria mea, Kaufland a înteles mesajul și a instalat la Craiova 15 stații AC la un supermarket.

Revenind la datele din grafic, cu excepția lunii aprilie când am încărcat fără să selectez cupon Kaufland, costurile cu încărcarea au fost 0 până la jumătatea anului.

Mai apoi am început să încarc cu EnelX (cu abonament), iar pe finalul anului să încarc și de acasă atunci când e necesar.

Am evitat să încarc de la început acasă, pentru că nu e deloc comod. Stau la bloc la etajul 2 și cobor cablul până la mașina pe geam, dar la situații complicate – măsuri complicate.

Cât timp încarc acasă + EnelX + gratuit uneori la cumpărături, nu depășesc 10 lei/100km, datele din grafic sunt suficiente ca să vă faceți o idee pentru cazul meu specific de utilizare.

Iar pentru a explica și mai in detaliu rezultatele anului 2022 reflectate în grafic, vă prezint informatiile ajutătoare:

– în iunie am făcut deplasarea în Grecia, am mers economic, dar am plătit o parte din încărcări pentru a câștiga timp;
– în iulie la #RO1000Challenge, nu am mers economic și am plătit încărcările pentru a câștiga timp.
– din august și până în prezent am mers economic și am căutat soluții pentru a încărca la preț bun, de aici și startul încărcărilor de acasă.

Din calculele de astăzi, cred că voi avea până la sfârșitul anului 2023 un cost cuprins între 10 și 15 lei pentru fiecare 100 km, dar abia la anul pe vremea asta vom vedea dacă voi avea dreptate.

Concluzii

Dacă planul era să îți cumperi o mașină electrică doar pentru a beneficia de încărcări gratuite, cred că poți anula comanda.
Desigur că sunt și excepții, în Cluj și în Suceava încă mai găsești stații gratuite puse la dispoziție de primării, la fel și rețeaua Tesla Supercharger din România și mai multe țări vecine.

În București, spre exemplu, stațiile gratuite puse la dispoziție de administrația locală sunt atât de puține, raportate la numărul de mașini încât putem să spunem că nu avem, iar cele la costuri decente le strângi pe o mână.

Dacă ai posibilitatea să încarci acasă, ești printre câștigători. Cu abonamentul la Hidroelectrica ai un tarif cuprins între 0.67-0.77 lei/kWh, iar astfel costul pentru deplasare va fi de sub 20 lei pentru fiecare 100km.

Dacă ai posibilitatea să încarci la serviciu, câștigi și tu, iar angajatorul câștigă și el prin fidelizarea echipei.

Nu uitați însă, costul de deplasare trebuie să vină pe locul 2. Mai important este să nu poluăm atunci când ne deplasăm, să nu facem zgomot și să folosim resurse regenerabile și sustenabile în tot ceea ce facem.

Mașina electrică, în special pentru cei care și-o permit, poate fi o soluție unică de transport fără compromisuri.

Cu alte cuvinte, după experiența acumulată în 2 ani și aproape 60.000km electrici, pot să afirm că merită în continuare să ai o mașină electrică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.