Toate stelele electromobilitătii s-au aliniat în favoarea veteranului Renault Zoe, care a stabilit un nou record de comenzi primite de la clienți în luna iunie.
1. Sprijin guvernamental suplimentar în Franța și Germania
Franța și Germania sunt cele mai mari piețe pentru Zoe și ambele guverne au anunțat creșteri ale subvențiilor acordate pentru vehicule electrice începând din luna iunie.
Publicul nu s-a lăsat rugat de două ori și comenzile anunțate de grupul Renault pentru luna iunie reprezintă un nou record absolut.
2. Acumulator mai mare și performanțe mai bune
Modul în care echipa tehnică de la Renault a perfecționat modelul Zoe pas cu pas, începând de la primele livrări în decembrie 2012 și, pe măsura ce acumulatorii s-au ieftinit, au adăugat tot mai multă autonomie micuțului automobil de oraș, așa cum solicită cumpărătorii, rămâne un exemplu de urmat în industrie.
Echiparea noului Zoe cu un acumulator de 55kWh (52kWh util), asigură cea mai bună autonomie din categoria mașinilor electrice de oraș, iar cele două variante de motorizare, cu 80kW și 100 kW, oferă opțiuni interesante de preț și performanță în funcție de preferințele clienților.

O a treia variantă, cu acumulatorul de 44 kWh și motorul de 80kW, este oferită în Romania la un preț cu 2000 euro mai scăzut decât sora mai mare.
3. Încărcare rapidă
Zoe a fost întotdeauna îndrăgită de proprietari pentru cea mai mare putere de încărcare, 22kW, pe curent alternativ. În schimb lipsa posibilității de încărcare rapidă cu curent continuu a devenit unul din reproșurile repetate ale utilizatorilor, dornici să parcurgă distante mai lungi, în afara aglomerațiilor urbane, unde Zoe este la ea acasă.

După ultimul upgrade, care a îmbunătățit interiorul, a împrospătat exteriorul și a adus motorul de 100kW, la fel ca cel al rivalilor francezi din grupul PSA, Zoe beneficiază în continuare de încărcare AC cu pana la 22kW (Peugeot și Opel limitate la 7.4 kW), dar și de cea rapida în sistem CCS până la 46kW. La acest capitol, foarte important pentru călătoriile mai lungi, grupul PSA a ridicat ștacheta la 100 kW pentru încărcarea CCS.
Succesul european
Până la apariția în Europa în 2019 a noului Tesla Model 3, Zoe a dominat autoritar clasamentele europene, schimbând uneori poziția fruntașă cu Nissan Leaf, cel de al doilea veteran electric al alianței Renault-Nissan.

În contextul foarte complex creat de pandemie, în primele cinci luni ale anului Zoe s-a desprins de concurenta, dar nu și de Model 3.
Cele 11.158 de comenzi primite în luna iunie pentru Zoe sunt un record absolut, ce reprezintă 42% din livrările cumulate în primele cinci luni ale anului și transmit un semnal foarte puternic despre nevoia de capacitate crescută de producție pentru Zoe.

Cu toate că se asamblează și se vinde doar în Europa, Zoe este pe locul doi în clasamentul global, la mare distanță de Model 3, dar înaintea lui Nissan Leaf, care este singurul automobil electric produs pe trei continente și cu vânzare globală, cel puțin până în 2021 după lansarea producției Tesla la Giga Berlin.
Felicitări Renault și mult succes în continuare Zoe!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.