Un Hyundai pentru calatorii relaxate de vacanta

Pe langa investitiile masive in platforma electrica dedicata, ce va lua cu asalt universul automobilelor electrice incepand cu anul viitor, grupul coreean Hyundai Kia aplica o strategie complexa pentru acoperirea tuturor niselor de transport cu alternative fara emisii poluante.

Despre proiectul pilot derulat in Elvetia cu camioane electrice cu pile de hidrogen am discutat in repetate randuri, in contextul evaluarii eficientei si a costurilor de exploatare a pilelor de hidrogen pentru flote de transport greu, unde prioritatile sunt autonomia si „incarcarea/alimentarea” rapida.

De asemenea am discutat la vremea potrivita si despre lansarea in productie a autobuzelor electrice cu etaj destinate transportului in comun din aglomeratiile urbane si cocurenta cu alti producatori de autobuze, in special BYD si Protera. Destinat transportului pentru 70 de calatori si echipat cu un acumulator de 384 kWh, autobozul cu etaj Hyundai asigura o autonomie de 300 kilometri.

Hyundai County Electric

Recent, un comunicat de presa Hyundai informeaza ca tractiunea electrica a fost extinsa la o alta nisa de transport in comun, cea a autobuzelor de capacitate medie pentru transportul periurban.

Noul autobuz, denumit County Electric, are 7.71 metri lungime si este echipat cu un acumulator de 128 kWh, care asigura autonomia pentru 250 kilometri. Autobuzul este oferit in configuratii pentru pentru 15 sau 33 de pasageri.

Durata de incarcare a acumulatorului este de 72 minute la o statie de 150 kW, dar poate fi incarcat si la priza casnica, aproximativ 50% din capacitatea maxima peste noapte.

Chiar daca nu este primul gand cand evaluam impactul electrificarii transportului si rolul deplasarilor in comun la reducerea emisiilor poluante in orase, atobuzele de capacitate medie isi au rolul bine definit in transportul periurban, navetele pentru grupuri de turisti intre aeroport si hoteluri, sau trasee de vacanta in zone pitoresti, mai ales acolo unde exista restrictii pentru autovehicule individuale.

Cu dispozitia pe termen scurt de a calatori in comun mult inhibita de teama contaminarii in epoca covid, succesul extinderii tractiunii electrice cu acumulatori si pile de hidrogen penntru transportul in comun ramane de evaluat pe termen mediu si lung.

Imposibil sa nu ma gandesc ca mai multe Kona, Ioniq, Soul si Niro ar putea fi echipate cu echivalentul unui acumulator de autobouz … in contextul in care executivii Hyundai se justifica de ani de zile pentru listele lungi de asteptare la cele mai indragite modele electrice, ca „cererea i-a luat prin surprindere” si nu au contractat suficienti acumulatori pentru cresterea productiei. Oare asa sa fie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.