Dupa ce ați citit despre experiența lui Alex (București), la cea de-a treia participare cu ID.3 la #RO1000Challenge, urmează perspectiva de la Cluj.
Rețetă pentru a parcurge 1000 km electrici, în România
Ingrediente:
- Safety first!
- O aplicație pentru monitorizarea vitezei și a poziției mașinii;
- Două aplicații pentru încărcare, a treia de back up;
- Cod roșu și galben de caniculă;
- 8 voluntari cu tot cu mașinile lor EV, personale;
- Un traseu de 1000 km-ish, că doar nu ne-om poticni la fix 1000;
- Respectarea vitezei legale până în limita +20 km/h la depășiri.
Planificarea:
Un traseu pentru: a traversa munții, a prinde niscaiva viteză pe autostrăzi (A), drum național (DN) pentru a răzbi prin provocările traficului, iar pentru temerari, Bucureștiul.
Verificarea funcționării aplicației, mai jos vedeți poziția colegilor cu o zi înaintea evenimentului.
Desfășurarea acțiunii:
Punct pornire: Brașov ora 7:15, cu excepția a doi absenți motivat, Cosmin ID3 care a acceptat provocarea însă viața privată l-a mânat cu o zi înainte și Mihai, Dacia Spring care a obținut derogarea de a face traseul puțin deviat, cu plecarea și sosirea la Bacău, tot din motive legate de familie.
Așadar 1xTesla MYP, 2xID3, 3xKona, au pornit negreșit de la Mall Coresi Brașov, după potolirea cu electrozi a bateriilor din dotare spre 100% SoC.
Si acum experiența dpdv al ID3 Cluj.
Plecarea a fost cu 100% SoC, grupați până la intrarea pe autostrada Pitesti-Bucuresti, viteza medie de 48 km/h. Drumul în lucru dinspre Brașov spre Câmpulung, prima sâmbăta a vacanței școlare a aglomerat nu doar acest traseu,ci și ceea ce urma sa trăim pe parcursul zilei.
Consumul pe această porțiune cu un mers legal, a ajuns la 10.5 kWh/100 km.
Odată intrați pe A1 vitezele au crescut, disponibilitatea nesperată de kWh din baterie trebuiau consumați până în București sau în apropierea acestuia.
Autostrada A1, destul de liberă, a coborât bateria la 22% SoC.
Pentru încărcare am ales Mega Mall, o stație Eldrive, urmărind și traseul celorlalți colegi cu strategii diferite de încărcare, un traseu prin Bucuresti care a durat aproximativ 25 minute pina la locatie.
Datele primei etape: Brașov-București
Pauza de încărcare atât a mașinii cât și a șoferului în aceeași perioadă: 45 minute, aici menționând faptul că un eveniment în zona de încărcare a dus la un delay de aproximativ 20 min de la sosire până la începerea încărcării.
Ei, lucruri similare se mai pot întâmpla… o stație blocată de către o alta mașină, o stație nefuncțională, însă pe o rază de 5 minute, în oraș nu este o problemă.
București-Constanța, autostrada soarelui, spaima mașinilor electrice, s-a dovedit de această dată a fi o fata morgana, prima zi de vacanță a făcut ca viteza medie să fie de abia 92 km/h în loc de 125-130 km/h.
Multe accelerări și decelerări, multe situații pentru a evita teribilismul, ambiția valului mușteriilor de-a ajunge, ignorând majoritatea regulilor, până în următorul… ambuteiaj.
Astfel am ajuns la Hornbach CT, o stație Renovatio E-Charge cu datele de mai jos:
Alex ID3 era deja spre finalizarea încărcării la aceeași stație, iar o bere rece (0 alcool) ne-a ținut împreună pentru câteva minute, urmând traseul spre Focșani.
Am observat o combinație care poate fi o reclamă bună unui car port, pentru stațiile de încărcare, doar că erau despărțite de 25 m.
Drumul până la Focșani a fost fără evenimente, astfel viteza medie s-a apropiat de cea a autostrăzii soarelui, un lucru destul de neobișnuit.
Din nou o stație Renovatio, tot prin E-Charge, care a fost si ultima încărcare pentru a parcurge traseul de 1000 km.
A fost ultimul punct comun în care ne puteam întâlni majoritatea colegilor pentru a încărca, am preferat să opresc la prima stație fără abatere de la traseu urmărind poziția grupului.
Din nou la drum, urmând vestitul-estului: DN2, unde o bandă și jumătate pe sens, este transformată în două benzi, iar cei mai “cutezători” găsesc și o a treia bandă pe sens pentru a face o depășire.
Esti forțat să mergi cu traficul, până și poliția urmând același obicei.
Singurul moment când traficul și-a revenit la normal, a fost pe două sectoare cu radar. Limita de 70 km/h și mersul pe o singură bandă pe sens, au devenit subit normalitatea, însă pentru puțin timp.
Lăsând DN2 după Bacău spre Onești, traficul și-a revenit la normalitate, s-a lăsat și seara. AC-ul și-a făcut treaba suficient începând cu A1, așa că am decis să las mireasma teilor din pădurile din zonă să intre în habitaclu.
Finalul ne-a găsit pe toți, în funcție de strategie, dar mai ales după capacitatea bateriilor din dotarea EV, tot la Mall Coresi Brașov.
Datele de la ultima încărcare și cele ale traseului în continuare.
Un punct din ingredientele de la început și cel mai important mai trebuie menționat o dată: Safety first!
Nu am făcut un #RO1000Challenge între noi, însă mai jos datele tuturor participanților în ordinea sosirii:
De ce #RO1000Challenge? Astfel ajungem la:
Concluzii
• poți parcurge 1000 km într-o zi cu ”electrica”, până și cu Dacia Spring,
• indicat ar fi o baterie de minim 50 kWh capacitate și cu management termic,
• o singură rețea de încărcare te va provoca să faci devieri de la traseu, cu două-trei posibil să nu ai abateri, pentru încărcare,
• puterea de încărcare a stațiilor poate acoperi o multitudine de tipuri de mașini electrice,
• rețeaua de încărcare a crescut neașteptat în fiecare an,
• deși sunt puține, există și stații bine plasate pe rutele de tranzit,
• unele stații ar putea fi mai bine identificate,
• mașina s-a comportat excelent, AC-ul a funcționat aproape 12 ore, absorbind în medie 1.2-1.5 kWh
• puterea maximă de încărcare, în funcție de procentul bateriei la sosire, între 85 kW și 111 kW, cu o medie de 60kW/sesiune,
• natura a respirat în urma celor 8 mașini electrice… mult mai ușor,
• am obtinut un alt set valoros de date, care ne vor ajuta sa facem comparații atât cu evenimentele anterioare cât și între mașinile aceluiași producător, respectiv a producătorilor diferiți
• în timpul acestui eveniment, nici un participant, mașină, ființe exterioare, altele decât nelipsitele gâze și musculițe urcate clandestin… nu au fost perturbate!