Săptămâna #26 încheie prima jumătate a anului 2024. Cifrele pentru această săptămână le vedem în articol, cele pentru luna iunie le vom publica la începutul săptămânii ce urmează.
Am zis să facem o mică pauză de schimbările climatice („care nu există”, „care nu s-au văzut”) și să aruncăm o privire la ce a mai făcut Hyundai. Văzusem de ceva timp această surpriză, dar informațiile s-au publicat doar recent de către Hyundai. Surpriza e mică și evident electrică, cum spuneam 🙃
INSTER, concurent pentru Spring?
Construit pe platforma și după înfățișarea lui CASPER, Hyundai INSTER ajunge și pe piața din Europa. Acest frate mai mic al #koniței se dorește a fi un concurent pentru Dacia Spring. Acum întrebarea care ne vine în minte e dacă Hyundai chiar a gândit INSTER pentru o competiție cu Spring.
Cu o baterie standard de 42 kWh este din start peste echiparea Spring. Hyundai va avea în ofertă și o baterie de 49 kWh pentru cei ce doresc un „long range”. Datele de pe EV Database pentru bateria versiunilor de bază:
Diferența de 15 kWh net se va transforma într-o autonomie mult superioară pentru INSTER. Cele mai multe detalii despre INSTER denotă faptul că e mai degrabă concurent pentru Fiat 500e sau Citroen e-C3.
Această comparație între cele 4 mașini ne ajută să vedem că Spring are un preț destul de greu de bătut. Cred că Spring va continua să facă istorie în Europa și în România, mai ales că noul model e mai atractiv și ca înfățișare, dar și tehnologic. Singurele necunoscute rămân taxele de import în Europa pentru automobile produse în China și acordarea subvențiilor pe criterii ale locației de productie (vezi Franța).
Săptămâna #26
Încă o săptămâna în care #konașii nu se dezmint. Peste 5.000 km parcurși cu un consum de 13.2 kWh/100km. O săptămână în care sistemele de climatizare au consumat o bună parte din energia stocată în acumulator.
Chiar dacă am avut în mare parte scăderi de consum vedem în graficele săptămânii și creșteri.
Aceste variații ale consumului fac parte din viața cu orice mașină. Îndeosebi la electrică aceasta îți oferă o mai bună vizibilitate asupra acestui parametru. Creșterea raportată de Gabi se vede foarte clar mai jos (linia mov) și a fost explicată de acesta în câteva rânduri în mesajul săptămânal.
Observăm în continuare constanța #koniței din Dâmbovița. Linia roșie se încăpățânează să-și păstreze trendul și constanța. Viitorul concediu va aduce și creșterea, cel mai probabil.
Titus (SB)
Săptămâna 24-30.06
- distanță: 1080 km
- consum mediu: 15,6 kWh/100km
- cost: 384 ron
Daniel (CJ)
În săptămâna 24-30 iunie pentru Kona avem următoarele date:
- 511 km parcurși
- consum mediu 11,6 kWh/100km
- 73 kWh încărcați
- cost încărcări 0 lei
Florinel (TM)
În săptămâna 24-30 iunie am avut următoarele date:
- Distanta totala: 865.8 km
- Consum mediu: 12.3 kWh/100km
- Am încărcat: 120.67 kWh
Gabriel (MS)
Săptămâna #26 a arătat așa:
- Distanță parcursa: 685.1 km
- Consumul mediu: 14.7 kWh/100 km
- Încărcare: încărcat acasă. Hidroelectrica + panouri
- Naveta: Luni – Vineri
- în weekend un drum la Cluj, mers pe autostradă la viteza ridicată, de aici și consumul ridicat.
George (DB)
Am parcurs în această săptămână 209 km, drumuri numai în oraș. Consumul mediu general a fost de 13,2 kWh/100 km.
Am încărcat 24 kWh din fotovoltaic, cost 0.
Marius (CS)
Săptămâna 26 (24-30 iunie 2024):
O săptămână cu un număr de 557,2 km parcurși.
- Consum 12,3 kWh/100km
- Cost încărcări: 0 lei
- Kilowați încărcați: 90. Încărcări făcute la stațiile publice din Reșița.
Dani (AR)
Pentru Kona, avem următoarele date, perioada: 24-30 iunie
- Distanta: 1170.1 km
- Consum: 12.1 kWh/100km
- Cost încărcări: 21 lei/luna iunie
Km înregistrati pe ruta Arad-Oradea. În continuare fără probleme, așteptăm cu nerăbdare concediul 🫠
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂