1600 km cu IONIQ 5 în România

În urmă cu aproape 3 ani scriam despre experiența de a parcurge 1100 km în 3 zile cu Hyundai Ioniq Electric în România. Multe s-au schimbat în ultimii trei ani, atât din punct de vedere al infrastructurii de încărcare, cât și din punct de vedere al performanțelor mașinilor electrice.

Fiind nevoit să fac un drum de București în luna Iunie, am ales perioada în așa fel încât să putem petrece un weekend și pe litoralul românesc, după o pauză de aproape 8 ani. Așa că într-o miercuri după-masa, la finalul programului de lucru, am pornit din Timișoara, cu destinația București, la volanul lui IONIQ 5 RWD. Planul îl făcusem, știam unde vom opri pentru încărcare, singura necunoscută fiind aglomerația de pe Valea Oltului, unde oricât de bine ai planifica traseul, nu știi niciodată ce vei găsi pe drum.

Am pornit din Timișoara cu bateria încărcată 100%, iar prima oprire a fost la benzinăria MOL, pe centura Sibiului, după 264 km parcurși, unde am ajuns cu 23% și am încărcat timp de 15 minute la o stație de 50 kW. Autostrada de la Timișoara la Sibiu am parcurs-o cu 125-130 km/h setat pe ACC.

Următoarea oprire a fost la reprezentanța Audi din Rm. Vâlcea unde este instalată o stație de 300 kW la care am încărcat 41.5 kWh în 14 minute cu o viteză medie de 177 kW. Singura problemă a fost că soldul din portofelul electronic e-charge s-a terminat, iar încărcarea s-a oprit după 9 minute. După alimentarea contului, am mai încărcat 5 minute și am pornit mai departe spre București.

Am ajuns la destinație după 550 km parcurși în 6h 45min cu un consum de 19.4 kWh/100km. Pe porțiunile fără autostradă am circulat în ritm cu traficul, efectuând depășiri acolo unde a fost posibil, iar pe autostradă am rulat cu 125-130 km/h, ajustând viteza în funcție de trafic.

În București am încărcat a doua zi la stația EnelX de la Mega Mall. Doamne cât de greu am găsit stația de încărcare!

În 1h 6min, cât timp am luat prânzul, mașina a ajuns la 90%, suficient pentru a ajunge vineri dimineața la Năvodari, destinația aleasă pentru weekendul la Mare. După urcarea pe autostradă am oprit la o benzinărie OMV pentru o cafea, iar surpriza a fost că am stat la coadă mai mult timp decât la încărcarea de la Vâlcea 🙂

Trebuie să amintesc neapărat locația unde am fost cazați, Bunga Bunga Resort Mamaia Nord, o locație cu oameni minunați, primitori și ospitalieri, au și o piscină inaugurată în acest sezon, camere curate și în plus ne-au oferit o priză Shuko pentru a încărca mașina. Spuneau că au aplicat pentru fonduri pentru realizarea unei instalații fotovoltaice și instalarea unei stații de încărcare.

Litoralul românesc, cel puțin din zona Năvodari/Mamaia Nord ne-a impresionat plăcut, cu plaje curate, fără cluburi cu gălăgie până târziu în noapte și cu servicii rezonabile.

Sâmbătă am vizitat faleza și cazinoul din Constanța, care se află în plin proces de renovare, așa că imaginile sunt cam triste, și am vrut să încărcăm la stația EnelX din portul turistic Tomis. Din păcate am găsit stația ocupată atât portul type 2 cât și cel CCS. La un moment stația s-a eliberat și am fugit la mașină să o pun la încărcat, dar era deja un domn cu o Dacia Spring colantată cu Bolt cam vocal și fiind în vacanță am cedat și ne-am văzut în continuare de plimbarea cu barca pe mare. Aceasta a fost singura situație când am fi vrut să încărcăm și nu am reușit în cei peste 1.600 km parcurși.

Cazinoul din Cosntanța în proces de renovare

Am încărcat totuși la locația unde am fost cazați despre care aminteam mai sus, iar duminică dimineața la 9:12 porneam spre Timișoara, având de parcurs 787 km în cel mai scurt timp posibil. Planul îl făcusem, știam unde vom opri pentru încărcare așa că am pornit la drum cu speranța că vom ajunge acasă în mai puțin de 10 ore.

  1. Primul tronson a fost Năvodari – EnelX Auchan Pallady pe care l-am parcurs în proporție de 50% cu 130 km/h, iar cealaltă jumătate cu 140 km/h, parcurgând 230 km în exact 2 ore cu un consum de 24.9 kWh/100km. Am încărcat 34 kWh în 23 de minute la stația de 150 kW și am pornit spre următoarea destinație.
  2. A doua oprire pentru încărcare am efectuat-o la aceeași reprezentanță Audi din Rm. Vâlcea pentru a profita de puterea de încărcare a mașinii, iar în 17 minute am adăugat 51.7 kWh în acumulator și am pornit la drum cu 80%. Pe autostrada București-Pitești am avut parte de ploaie o bună bucată de drum, așa că nu am prea reușit să circul cu mai mult de 110 km/h, obținând un consum de 19.3 kWh/100km pentru cei 185 km parcurși între București și Râmnicu Vâlcea.
  3. Cea de-a treia și ultima oprire pentru încărcare a fost la benzinăria Mol pe centura Sibiului, unde am ajuns cu 59% și am încărcat 20 kWh în 25 minute la stația de 50 kW pentru a continua drumul la viteze de autostradă.

Într-adevăr, am mai avut o oprire de 20 minute la Subway Veștem, lângă Sibiu, pentru alimentarea noastră, unde am fi vrut să și încărcăm, însă am găsit stația de la Mol ocupată.

În final, cei 787 km i-am parcurs în 10h10min contorizând toate opririle, sau în 9h 50min contorizând în stilul Bjorn (excluzând timpii care nu sunt destinați condusului sau încărcărilor).

Concluzia pe care am mai enunțat-o este că performanțele mașinilor electrice în ceea ce privește parcurgerea distanțelor lungi au ajuns aproape la paritate cu cele ale mașinilor echipate cu motoare pe combustie, atunci când infrastructura de încărcare este îndeajuns de dezvoltată. Pentru un drum de aproape 800 km am avut nevoie de 65 min de încărcare, timp care ar putea coborî până în jur de 50 min în viitorul apropiat prin instalarea stațiilor de încărcare mai puternice de 50 kW.

Încărcare la Nurvil Vâlcea

Deși am parcurs peste 18.000 km cu IONIQ 5 de la sfârșitul lunii Octombrie 2021 până în prezent, am fost plăcut surprins de capabilitățile de încărcare oferite de arhitectura pe 800 V a platformei E-GMP. Sigur că mi-ar fi plăcut o eficiență mai bună, însă așa cum am mai spus, când atașezi roți unei garsoniere (în sensul pozitiv al expresiei) și ai de răcit/încălzit un volum mare de aer din habitaclu, nu te poți aștepta la consumuri de Ioniq 1st gen. Această problemă probabil că va fi rezolvată de către noul IONIQ 6 sedan.

Excursia în cifre

  • Distanță parcursă: 1622.2 km
  • Consum mediu: 20.2 kWh/100km
  • Energie utilitază: 327.7 kWh
  • Costuri: 463.53 RON (28.57 RON/100km)
  • 0 grame CO2 emise direct

Cu cei 463 RON aș fi alimentat aproape 54 litri de benzină (la 8.65 RON/L). Ce distanță aș fi parcurs cu această cantitate de benzină vă las pe fiecare să apreciați.

Apropo, am mai spus cât de încântat sunt de IONIQ 5?!

2 Responses

  1. Viorel O spune:

    La bateria pe care o are IONIQ5, plus voteza de incarcare, mergi ca boierii la drumuri lungi, fara sa ai stresul ca ajungi cu bateria goala la urmatoarea statie de incarcare. As zice ca tu ca sofer ai nevoie de mai mult timp liber la un drum de 700-800km fata de cat are nevoie masina pentru incarcare: cafea, baie, masa de amiaza, alte gustari pe parcurs.

    • Marchis Tudor spune:

      Asa este, cu IONIQ5 merg fara emotii la drum lung, iar pauzele sunt fara indoiala binevenite. Uneori chiar prea scurte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.