1100 km in 3 zile cu Hyundai Ioniq Electric in Romania

Sau cum sa mergi 530km intr-o zi cu o masina cu 200km autonomie ?

Am inceput aventura cu planul de a merge sambata trecuta la o petrecere la Anina in judetul Cara-Severin pe traseul Timisoara-Resita-Anina. Am hotarat ca daca tot suntem in zona, vom vizita si cascada Bigar care se afla la 20 km de localitatea Anina. Am pus Ioniq-ul la incarcat vineri seara la priza de acasa, iar sambata dimineata eram gata de plecare cu bateria incarcata 100%.

Am pornit spre Anina pe o vreme ploioasa, dar entuziasmati de prima excursie cu Ioniq-ul. Odata ajunsi in Resita, am vrut sa incerc statia de incarcare rapida din centrul orasului, desi aveam suficienta autonomie pentru a ajunge la destinatie. Din pacate, neavand niciun card sau tag RFID, nu am reusit sa pornesc incarcarea (statia din Resita nu poate fi pornita online deocamdata). Am mers la Lidl pentru o scurta pauza unde am incarcat 2% pentru a testa statia de incarcare Type 2 de 22kW.

Cascada Bigar

Drumul din Resita in Anina urca destul de mult, iar consumul de energie electrica a crescut semnificativ fata de drumul pana la Resita. Am ajuns la Anina pe aceeasi vreme ploioasa pe care am plecat din Timisoara, cu 30% din baterie, iar drumul Anina-Cascada Bigar si inapoi a mai consumat inca 15%. Coborand din Anina spre Cascada Bigar, am setat franarea regenerativa pe „Level 0”, adica rulare libera si am consumat doar 3%. Consumul total pentru cei 193 km din ziua de sambata a fost 12.7 kWh/100km, adica 7.62 RON/100km

A doua zi urma sa fac o calatorie de aproape 530km spre Recea-Cristur, Judetul Cluj, trecand prin Timisoara, asa ca am incarcat Ioniq-ul pana la 97% peste noapte la o priza normala. Pana la Timisoara, datorita coborarii si vitezelor relativ scazute de pe drumurile nationale am inregistrat un consum foarte scazut, de 9.8 kWh/100km.

In Timisoara am incarcat la Lidl de la aproximativ 50% pana la 94% si am plecat spre Cluj cu gandul de a incarca la Kaufland Deva, insa am avut surpriza neplacuta ca statia sa nu functioneze si mi-am recalculat traseul spre statia de incarcare de la Kaufland Sebes. Am plecat cu o distanta de parcurs de 58km si o autonomie de 68km si am ajuns la Sebes cu 16km autonomie ramasi, ruland cu 100-105 km/h cu cruise control-ul inteligent activat, in spatele unei dubite pentru a reduce frecarea cu aerul
si pentru a beneficia de efectul de drafting.

Autonomia ramasa la sosirea Kaufland Sebes

Incarcarea in Sebes de la 8% la 94% a durat 40 de minute, timp in care am luat o pauza binevenita, am baut o cafea si am mancat un sandwich. Dupa un drum de 530km in care Ioniq-ul s-a comportat exemplar si a fost un companion de nadejde am ajuns fara emotii la destinatie si cu suficienta autonomie ramasa (aproximativ 60km).

Trebuie sa laud si celelalte caracteristici ale Ioniq-ului, nu doar eficienta ridicata si viteza de incarcare crescuta; este o masina cu o suspensie foarte confortabila, scaunele sunt comode, nu am avut dureri de spate si nu m-am simtit obosit dupa aceasta calatorie relativ lunga pe drumurile Romaniei. Sistemul de climatizare este eficient si ofera confortul de care ai nevoie la un drum lung intr-o zi de vara, iar sistemul multimedia este usor de utilizat, ofera conectivitate prin Android Auto si Apple CarPlay, avand posibilitatea de a utiliza aplicatia de navigatie favorita si platforma de music streaming pe care o prefera fiecare.

Kaufland Cluj – intalnire cu Tesla Model S P100D

La drumul de intoarcere spre Timisoara, am plecat cu bateria incarcata la 95%, am trecut prin Cluj unde am incarcat 10 minute la Kaufland aproximativ 20%, iar dupa un pranz ca la bunica acasa am pornit mai departe. Stiind ca am suficienta autonomie pentru a ajunge la Sebes, pe autostrada Cluj-Aiud am setat viteza la 130km/h, consumul crescand undeva la 15kWh/100km, insa planul de a ajunge la Sebes a fost deturnat de aglomeratia din zona Alba-Iulia – Lancram (urcarea pe autostrada de langa Sebes) si am hotarat sa incarc la Kaufland-ul din Alba-Iulia. Initial planuiam sa stau doar 10 minute la incarcare si sa mai fac o oprire la Deva, dar avand experienta anterioara cu statia respectiva, am verificat status-ul pe site-ul celor de la Renovatio si statia aparea offline, asa ca am incarcat pana la 94% la Alba si am pornit la un drum de 218km pana acasa cu 208km autonomie. Stiam ca pot parcurge fara probleme aceasta distanta (am ajuns acasa cu 28km autonomie ramasa), insa pentru confortul psihic de a vedea pe computerul masinii o autonomie mai mare decat distanta pana la destinatie am oprit aerul conditionat si am rulat o perioada doar cu ventilatia la maxim. Dupa ce am urcat pe autostrada, consumul s-a stabilizat si am observat ca distanta ramasa scade intr-un ritm mai alert decat autonomia, am avut „curajul” de a porni aerul conditionat. Am setat din nou cruise-controlul pe 100km/h si m-am bucurat de linistea din habitaclul Ioniq-ului.

Partea interesanta la drumul de intoarcere a fost ca parintii mei aveau de parcurs acelasi drum spre casa, insa cu un model Plug-in Hybrid de la BMW, ei neavand nevoie de a incarca bateria pe drum. Eu am plecat din Cluj cu 40 de minute mai repede decat ei, diferenta pe care au recuperat-o cat timp am incarcat si m-am ratacit (la propriu) prin Alba-Iulia. Pe autostrada ei au rulat cu 130km/h, evident castigand niste timp fata de mine, timp pe care l-au „pierdut” pentru a alimenta cu benzina si a face o pauza la Deva. Pentru ca drumul de la Deva la Margina nu permite rularea cu o viteza prea mare fiind aglomerat si destul de degradat, mi-am pastrat avantajul pana la coborarea de pe austrada de la Remetea Mare, unde parintii mei m-au ajuns, parcurgand autostrada cu 130km/h spre deosebire de mine care am mentinut viteza intre 100-105km/h.

In conlcuzie, se pot parcurge distante lungi si cu un autovehicul electric cu autonomie medie chiar si in Romania unde reteaua de incarcare nu este prea dezvoltata inca si unde daca intampini o problema cu una din statii nu iti ramane nimic de facut decat sa mergi spre urmatoarea sau daca aceasta este la o distanta prea mare, sa folosesti incarcatorul lent la o priza de 220V (nu am fost nevoit sa fac asta la drum lung si sper sa nu fiu nevoit nici in viitor deoarece timpul de incarcare este destul de ridicat).


Cel putin in tara noastra unde infrastructura nu permite parcurgerea de distante lungi pe autostrada, diferenta de timp pentru a parcurge distante medii spre lungi dintre un vehicul electric si unul cu motor cu combustie interna este nesemnificativa luand in considerare pauzele pentru odihna si alimentare cu energie electrica/combustibil fosil.

1. Consum Timisoara-Resita-Anina
2. Consum Anina-Resita-Timisoara-Recea-Cristur
3. Consum Recea-Cristur-Cluj-Timisoara

Consumul mediu pe cei 1116 km parcuri din 3 August pana in 6 August este de 11.47kWh/100km, valoare aproape egala cu cea specificata in cartea tehnica de catre producator (11.5kWh/100km), adica aproximativ 7 RON/100km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.