Raportul echipei VW ID.3 pentru săptămâna 27 iunie – 3 iulie și sumarul lunii iunie 2022

Introducere

Iata-ne ajunși și în luna iulie, iar veștile bune pentru posesorii de ID.3 și ID.4 ne încântă cu adevărat.

Acum ceva timp, am spus printre prieteni următoarele: Cine va vinde ID.3-ul va câștiga, cine va cumpăra un ID.3 va câștiga. Pare puțin prea frumos, nu? Mai jos o să vă explic ce cred eu.

Aprope toți cei care au cumpărat un ID.3 1st edition, au reușit să îl vândă cu profit, au avut norocul să meargă cu o mașină nouă, fără cheltuieli de întreținere indiferent de numărul de kilometri parcurși, 3000 lei cadou pentru încărcări, iar în plus șansa de a vedea cum este viața cu o electrică fără costuri.

Cei care au cumpărat de curând un ID.3 la mâna a doua, au avut un soft (v2.3) funcțional, vor primi în scurt timp un soft mai bun (v2.4), iar în următoarele luni unul și mai bun (v3.0 sau v3.1). În plus au o grămadă de informații despre mașină și o multitudine de accesorii pentru customizare. Au câștigat și pentru că au cumpărat o mașină la un preț bun, în prezent mașinile noi la vânzare au un preț mare (peste 42.000 euro pentru un ID.3), iar o parte din dotările de pe 1st Edition nici nu mai sunt disponibile odată cu criza de semiconductori. Iar la final adaug și faptul că durează de la 9 la 12 luni livrarea unei mașini noi.

În raportul de săptămâna trecută am scris că noua baterie de 12V va fi de capacitate mai mare și am greșit.
De fapt, viitoarea baterie de 12V va avea o capacitate mai mică, de la 51Ah la 49Ah, dar cu caracteristici de încărcare și descărcare superioare celei vechi. Noile caracteristici vor fi adaptate odată cu instalarea noului soft.

Informația de mai sus am primit-o de la Laurențiu, prietenul și colegul nostru posesor de ID.4.
Laurențiu nu și-a pierdut entuziasmul cu update-urile de soft și a căutat permanent informații despre viitoarele update-uri (v2.4 și v3.0). Le puteți găsi în link-ul de mai jos:

https://www.meinid.com/thread/2580-firmware-version-3-0-update-probleme-fragen-und-talk/?pageNo=316

Săptămâna 27-03 iulie 2022

Întreaga echipă ID.3 a parcurs în săptămâna 27-03 iulie doar 962km cu un consum mediu de 14.6 kWh/100km, dar Cosmin și Marcel au avut ID.3-urile parcate, drept urmare și parcursul a fost redus și consumul a fost ridicat, eu fiind cel care a ridicat consumul întregii echipe.

Consumul lunii iunie 2022

Iar, în mod neobișnuit, în luna iunie ID.3-ul a avut unul din cele mai mici consumuri din întreaga echipă electromobilitate, dar și câteva clasări peste medie.

Cosmin (B)

Săptămâna trecută ID.3-ul meu a stat pe dreapta, am fost în concediu cu Passatul. Singurul motiv pentru care nu am mers cu ID.3-ul a fost portbagajul mai mic. Altfel, am mers la doar 350km depărtare de casă. Am observat în Car Scanner că deși după 8 zile bateria a rămas la fix același procentaj, capacitatea a scăzut cu 0.6kWh, care ar reprezenta cam 1% scădere.

Călin (CJ)

Săptămana aceasta am adăugat la bord 245km (dintre care 180km extraurban), total cu un consum de 13,6 kWh/100km.  Am încărcat cu aproximație 28 kWh , gratuit.

Pentru luna iunie : 648 km,  cu un consum mediu de 14 kWh/100km.

Pentru următoarele 2 luni nu o să pot veni cu date, am plecat în Italia cu o mobilitate Erasmus 😀

Așteptăm cu drag, Călin, să ne povestești cum este văzută electromobilitatea în Italia.

Dan (TM)

În luna IUNIE 2022 am parcurs 2778 km cu o medie a consumului de 13.5 kWh/100km.

Ultima raportare săptămânala se găseste mai jos pentru perioada 27 iunie – 30 iunie:
Distanta: 55 km
Consum: 10.6 kWh/100km

Începând cu luna IULIE 2022, voi transmite raportari lunare.

Marcel (CJ)

Mai jos datele pentru luna iunie:

Distanta parcursa: 3355 km;
Consum: 11.64 kWh/100 km;
Cost incarcare: 0;
Incărcări: 3xDC 103,5 kWh si 14xAC 359,78 kWh.

Pentru săptămâna 27 iunie – 3 iulie, fiind in concediu cu camperul până până de curând, pot raporta doar un total de 1820 km făcuți prin țară, consumând 165 l motorină. Este de înteles consumul de 9l/100 km un diesel de 2.5l fără turbo, Ford din 1990. Mașina s-a comportat exemplar tot drumul pentru vârsta ei.

Un traseu extrem de frumos plecând din Cluj-Valea Oltului-Constanța-Mamaia Nord, iar retur Mamaia Nord-Constanța-Curtea de Argeș-Sibiu-Miercurea Sibiului-Mânăstirea Cozia-Orăștie (Arsenal Park)-Padiș în Munții Apuseni-Peștera Urșilor-Valea Drăganului-Cluj.

Din Padiș am vrut să trecem Munții Apuseni spre Călatele, însă o porțiune de 5 km este drum off road nu m-am încumetat cu camperul și am facut cale întoarsă spre Peștera Urșilor pentru a completa ziua și până în Beiuș am simtit o senzație de “range anxiety”, dar la fosile! 

Alexandru (B)

În luna iunie am parcurs 4224 km cu un consum mediu de 14.8 kWh/100km. Probabil, sunt cei mai mulți kilometri parcurși de mine cu ID3-ul într-o lună.

Costurile luna aceasta nu mai sunt pe 0, cu toate că am încărcat destul de mult gratuit. Am adunat 434lei (incluzând abonamentul EnelX de 140lei), ducând calculul la aproximativ 10lei/100km. Tot nu e rău, echivalentul la 1.2l/100km.

Așa cum a subliniat și Andrei, mașinile electrice chiar nu sunt mașini doar de oraș!

În săptămâna 27-03 iulie am parcurs 662 km cu un consum de 15.3 kWh/100km.


Consumul e împărțit astfel:
– 486 km cu un consum de 15.6 kWh/100km pe un dus-întors București – Craiova, la mers rapid. (27.06)
– 82 km cu un consum de 14.7 kWh/100km prin București, viteză mică, AC pornit permanent. (28-30.06)
– 94 km cu un consum de 14.1 kWh/100km prin București, viteză mică, AC pornit permanent. (01-03.07)

Am avut ocazia luni să merg cu Tesla Model 3, SR de 60kWh, noua mașină a lui Adrian, prietenul meu care a trecut de la ID.3 la Model3.

Despre Model 3 o sa vorbesc la momentul potrivit, când voi face un material împreună cu Adrian despre noua sa achiziție. Dar ca să spun în trei cuvinte o primă impresie, Model 3 o mașina cu o suspensie foarte bună, putere suficientă, dar ai nevoie de minim 3 zile de stat pe lângă mașină înainte să ieși cu ea la plimbare, comenzile concentrate pe un singur ecran sunt foarte greu de acționat dacă nu ești familiarizat cu ele, de exemplu până am pornit ștergătoarele…

Am surprins ambele mașini în imaginea de mai jos, din păcate ID.3-ul meu e puțin șifonat în partea din spate din cauza unui nene care a încurcat pedalele…


Costurile din săptămâna asta cu încărcările sunt de 140 lei, contravaloarea abonamentului de 120 kWh de la EnelX de care aminteam săptămâna trecută.

În așteptarea update-ului la 2.4, îmi tot dă de furcă Android Auto.
Din păcate e o dublă cauză între telefon și mașină, pentru că de când pornesc, Android auto porneste și nu îl pot opri nici din ecran și nici din telefon. Am sesizat problema de când am trecut la Android 12 pe telefon.
Singura opțiune e sa opresc bluetooth-ul, dar așa pierd și conexiunea cu hands-free-ul din mașină.

Să ne auzim cu vești bune!

Post scriptum la impresiile după prima întâlnire cu Model 3

Fiindcă recent am însoțit o familie de prieteni să ia în primire un Model Y, am constatat că la livrare activitatea reprezentatului Tesla se rezumă la semnarea celor doua documente (în Michigan). În instrucțiunile de pregătire a vânzării exista un link la un video cu instructajul pentru setările inițiale și principalele comenzi.

În urmă cu aproape patru ani, agentul Tesla mi-a făcut un instructaj cuprinzător cu toate comenzile necesare drumului de trei ore până acasă cu TM 3, parcurs în aceeași zi, pe o ploaie torențială. Pe atunci ștergătoarele se porneau apăsând spre interior pe brațul semnalizatorului sau pe funcția automată.

În prezent comenzile pentru ștergătoare, climatizare, radio, telefon, mesaje și chiar destinația pentru navigatie se fac prin comenzi vocale. Nu poate fi ceva mai simplu decât să apeși butonul din dreapta pe volan și să spui ce dorești sa execute mașina. În cel mai rău caz, va răspunde ca respectiva funcție nu poate fi deocamdată activată prin comenzi vocale.

Comentariul lui Alex la întâlnirea cu Model 3, mi-a adus aminte de ziua în care Blackberry-ul de serviciu mi-a fost înlocuit cu un alt model cu touch screen. Am bombănit zile în șir și nimic nu îmi place la noul telefon. De altfel o mulțime de proaspăt proprietari de Tesla se aruncă în comentarii și aprecieri, care dovedesc, în cel mai bun caz, că încă nu cunosc mașina.

Mie mi-a luat cam multișor să mă obișnuiesc cu touch screen-ul telefonului și oftam după BB-ul meu. Sunt sigur că adaptarea cu comenzile vocale pentru Tesla este mai facilă.

Dan Boboescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.