200, punct și de la capăt!

Punct și de la capăt! Voi pune punct după aceste 200 de articole și … o voi lua de la capăt cu o nouă cronică, un nou eveniment alături de colegi și de elevii echipelor de robotică din cadrul Colegiului Național Decebal, Deva și nu numai.

Încă o carte sau un articol care să mă inspire sau încă un text care să inspire.

200 de articole scrise în trei ani, fără două luni. Nu e WOW! E doar timp investit cu plăcere și cu o idee fixă, dezvolt mai jos.

Care să fie motivarea…

…unui editor pe un blog care promovează nu doar mașina electrică, ci și un stil de viață mai sănătos?

În ceea ce mă privește motivarea vine în primul rând din dorința de a învăța mai mult. Așadar putem spune că în prima fază sunt egoist, dar își face loc și altruismul. Ceea ce citesc, verific din mai multe surse, mă documentez, iar la final când sunt sigur de informație o împărtășesc cu cei mai apropiați. Așa consider că fiecare din noi poate să construiască o fundație bună pentru cei mai mici electromobiliști.

Echipa proiectului Electromobilitate prezentă la Earth Day Timișoara, 2023

Pentru că ei preiau informațiile la prima redare, iar reacțiile lor sunt importante pentru mine. Ajung să pun, astfel, cele mai importante informații într-un articol pe blog. Toată viața am preferat să transfer din cunoștințele mele și celorlalți. Colaborarea e un pilon important al umanității, un pilon care ne-a adus într-un punct în care pare că suntem cel mai bine.

Așadar motivarea vine în primul rând din dorința de cunoaștere pentru sine și de a a fi un strămoș bun.

Un strămoș mai bun?

Totul aici pornește: de la informație. Câtă informație deținem? Părinții și bunicii nu aveau suficiente informații pentru a acționa.

În acest moment generațiile născute după 1970 nu au scuze că le lipsesc informațiile. E într-adevăr important cum filtrăm toată această avalanșă de breaking news, știri, comunicări sau opinii. Nu e ușor, dar regula celor trei surse ajută foarte mult.

Estimările specialiștilor IPCC cu privire impactul schimbărilor climatice asupra noastră și, mai important, asupra generațiilor viitoare arată așa:

Cu alte cuvinte, impactul deciziilor noastre de astăzi și de mâine vor afecta calitatea vieții generațiilor care astăzi încep să se educe.

Aleg în mod conștient și asumat să îmi reduc impactul, pe cât posibil, asupra mediului înconjurător. Mai puțin plastic, mai puține emisii din combustibili fosili sau reducerea conștientă a consumului de orice fel.

Industria tutunului, a alcoolului, alimentele ultra procesate și combustibilii fosili ne aduc anual aproape 3.000.000 de decese doar în Europa. Un sfert din decesele înregistrate, conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. Cum scriam de curând despre un raport legat de lobby-ul industriei petrolului pe lângă politicieni, reprezentanții celor patru industrii intervin în procesele de decizie ale autorităților naționale sau europene.

Reducând sau, mai bine, eliminând consumul transmitem exact ce nu doresc să audă mai marii acestor industrii. Mai puțini bani pentru a face lobby și pentru intervenția în politicile publice.

Un pilon al sănătății foarte important

Dintre cei opt piloni ai sănătății avem unul despre care vorbim aici. Mediu înconjurător, care e afectat atât de puternic în ultimul secol de activitățile umane. Unii ne vor spune că nu la fel de important ca bunăstarea fizică sau nutriția și e adevărat. Pilonii pot fi prioritizați, dar cu toții sunt la fel de importanți.

Vorbesc des despre acest pilon pentru că mi se pare că este unul ignorat, așa că voi continua să vi-l aduc în atenție cât de des se poate 🙃

Chiar dacă o singură persoană va considera că cele citite au fost de ajutor, voi avea mulțumirea că am fost un strămoș ceva mai bun. Și asta doar pentru că am avut la îndemână informații în abundență. Asta nu exclude, cum am mai zis, faptul că părinții sau bunicii au fost niște străbuni mai puțin buni. Sunt recunoscător pentru experiențele și educația care ne-au oferit-o.

Punct și de la capăt!

Tinerii de astăzi, generațiile care urmează să numească Pământul ACASĂ, au nevoie ca noi să acționăm cu gândul la ei. Au nevoie ca noi să acționăm în favoarea mediului, să le lăsăm o atmosferă respirabilă, să reducem poluarea și să le lăsăm o carte de istorie în care să scrie că omenirea a acționat la începutul mileniului III.

Ar fi trist să scrie că strămoșii știau ce au de făcut, puteau să acționeze, dar s-au lăsat manipulați de lobby-ul marilor companii, au ignorat toate dovezile științifice și au luat un loc pe canapea să privească comozi la dezastrul care se desfășura într-un Breaking News continuu.

Tinerii de azi nu vor lăsa să se întâmple un astfel de scenariu, iar eu voi fi aici să-i sprijin cu tot ce pot. Ei știu deja că noi avem nevoie de natură și un mediu înconjurător sănătos. Natura nu are nevoie de noi, iar Pământul nu e interesat de Homo Sapiens.

Așa că hai să punem punct astăzi ignoranței și să o luăm de la capăt! Fiecare persoană contează în economia acestui efort.

Chiar așa, What about us?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.