2000 de kilometri în prima lună cu Peugeot e-2008

Introducere

Astăzi își face debutul pe blogul nostru un nou proprietar de Peugeot e-2008, Viorel Ovidiu Necula din București.

Ca mai toți autorii ce publica periodic experiențele cu mașinile electrice, Ovidiu este la început de drum, mai precis în prima lună, dar experiența lui poate fi foarte utilă celor ce sunt încă indeciși din două puncte de vedere:

  1. Automobil nou sau second hand?
  2. Clasic sau electric?

Pentru cele două dileme de mai sus, Ovidiu vine cu argumente financiare decisive pentru cazul personal de utilizare a mașinii în mediul urban, unde a acumulat 2000 km în prima luna, cu posibilitatea de încărcare gratuita la servici și cu un Wallbox instalat acasă.

Pentru evitarea costurilor de întreținere, ca cele ale fostului automobil second hand, Ovidiu îmi povestea: „mi s-a luat de mașini vechi, în toate am investit mai mult decât am dat la achiziție. Cu mașina anterioară am cheltuit aprox 3500€ în 2 luni pe reparații: cutie automata, distribuție, plăcute și discuri de frână, furtune coapte, termostate etc. și atunci am zis stop, mașina nouă și gata!

Acestea fiind zise, vă invit să citiți despre experiența lui Ovidiu în prima luna cu electro-leul mare, Peugeot e-2008.

De ce am optat pentru autoturism electric?

După îndelungi studii de piață, am decis sa optez pentru un autoturism electric întrucât peste 90% din drumuri le fac în oraș (București) până la birou, de la Sud la Nord cu o medie de 70-80 km/zi. Aici mai adăugăm diverse plimbări în jurul orașului reușind cu ușurință să parcurg mai mult de 2000 km pe lună.

Stau la casă tip duplex cu garaj semi acoperit ceea ce mi-a permis instalarea unui wallbox cu ușurință. De asemenea, la birou am primit aprobarea pentru instalarea unei prize exterioare în parcarea firmei în care voi conecta încărcătorul portabil de la polyfazer de 32A 7,4kW și voi putea încărca gratis!

Mașina anterioară a fost un Citroen C6 (este încă la vânzare) cu motor de 3 litri biturbo diesel,  fiind o limuzina foarte confortabila la drum lung dar complexă și cu o întreținere foarte scumpă. Până să vină pandemia, făceam cel puțin 3 plin-uri de 65 litri, totalizând aproximativ 1200 RON/lună, plus mii de euro cheltuite pe întreținerea acesteia de a lungul timpul, m-au împins către achiziția unei mașini noi, de data aceasta, electrică!


De ce am ales stația de încărcare Wallbox Pulsar Plus?

Acest model de stație este una dintre cele mai mici pe piață și printre cele mai bine vândute în Europa de Vest (Spania, Italia, Anglia, etc). Cel mai bun preț este pe Amazon direct la producător și a costat 3200 RON (cu transport TNT Express inclus), la noi în țară ajungea aproape dublu ca preț.

Aplicația pe telefon este foarte ușor de utilizat, oferind posibilitatea de a selecta amperajul de la 6 la 32 A, setarea costului per kilowatt și rapoarte detaliate despre sesiunile de încărcare efectuate (poze atașate). Vine cu conectivitate bluetooth și wireless (fiind conectată la rețeaua Wifi din casă în permanență).

Wallbox oferă și posibilitatea de a te înregistra în mod gratuit pe site-ul lor pentru a vedea aproape aceleași informații ca pe telefon. Aproape aceleași informații întrucât, ei oferă contra cost pe bază de abonament lunar access la mai multe funcții ce pot fi utile într-un mediu business mai ales (am atașat 2 printscreen din pagina web).

De ce Peugeot e-2008 GT Blue Vertigo?

Fiind obișnuit cu mașini mari, nu mi-am dorit ca autoturismul electric sa fie unul foarte mic și înghesuit, iar compromisul în această situație nu putea fi decât un mini SUV sau mai altfel spus, crossover.

Am mers cu următoarele mașini:

  • Renault Zoe – mașină mica, foarte ok strict pentru 2 persoane, autonomie bună dar m-a dat înapoi imposibilitatea reglării scaunelor pe înălțime dar și portbagajul cam micuț;
  • Peugeot e-208 si e-2008 – prima este ok pentru 2 persoane, iar cea din urmă este mai încăpătoare chiar și în raport cu Kona electric;

Am vazut o Kona normală dar nu mi-a plăcut faptul ca era mult mai mică la interior și design-ul foarte anost, atât exterior cât și interior. Varianta Highway era peste 27.000€ și scaunul față pasager nu era reglabil pe înălțime, iar soția mea fiind mică de înălțime nu s-a simțit deloc confortabilă. Acest reglaj pe înălțime era disponibil numai la echiparea de top Luxury+ la peste 32.000€, ceea ce depășea bugetul.

Mi-am dorit să merg și cu Ioniq, modelul nou cu baterie de 38 kWh, dar nu era disponibil în București pentru drive test așa că l-am tăiat de pe listă (plus argumente negative legat de comportamentul pe șosea văzute pe Youtube și diverse review-uri). 

[NOTA: într-un schimb de mesaje, i-am mărturisit lui Ovidiu că după 34.000 km cu Ionica, în care am traversat Transfăgărăsanul și am urcat și coborât de nenumărate ori Păltinișul, fiind traseul nostru preferat pentru test drive în cadrul proiectului Electromobilitate, am fost foarte mulțumit atât de direcție, cât mai ales de suspensie.]

În schimb, Peugeot-ul e-2008 GT era deja în drum spre Romania și a intrat în posesia mea în maxim 3 săptămâni de când am semnat contractul. Pe comandă ar fi trebuit să aștept până undeva în Noiembrie, riscând să pierd și ecobonusul oferit de stat.

Modelul este cel de top, GT cu plafon panoramic, full led, tapițerie mixtă Alcantara și piele, jante de 18, pilot automat adaptiv, etc. Prețul final a fost de 28.700€, incluzând și un încărcător portabil de 3,6kW, care nu puteam sa-l scot din ofertă (preț 133€+ TVA, unde apărea ca și priză GreenUp 3,6kW crezând inițial că este o priză clasică de exterior + diferențial 16A cum am găsit pe Google).

Ce-mi place la ea?

Designul este unul extrem de reușit atât exterior cât și la interior, iar performanțele sunt exemplare, modul Sport m-a impresionat în mod deosebit și asta comparând cu cei 241 CP bi-turbo ai Citroen-ului C6.

Încă de la început am avut ceva reticențe pe partea de fiabilitate, dar știind că am garanție și asistență rutieră inclusă, nu-mi voi face mari probleme.

Consumul este unul mediu față de alte mașini electrice și conform pozei atașate ar fi de 16 kWh/100 km pe 2000 de km efectuați de când am intrat în posesia ei pe 28 iulie 2020. Din acești 2000 km, doar 200 km au fost făcuți în afara Bucureștiului, unde am mers legal 60 km/h (localități) și 95 km/h (în afara localităților) cu un consum mediu de aprox 12 kWh/100 km (A/C on).

După ultimul drum extraurban am încărcat la 100% și mi-a arătat un range de 400 km, după cum se poate vedea din poza atașata (aplicația mypeugeot). La drumuri exclusiv prin oraș, aplicația arată range intre 280 si 340km in funcție de stilul de condus anterior încărcării.

Costul este aproximativ 180-190 lei pentru 2000 km pe lună, dacă încarc numai acasă folosind stația mai sus menționată. Stilul meu de condus este unul normal, cu mici și dese episoade pe modul Sport 🙂

Este o mașină care cu siguranță întoarce privirile curioșilor!

Ce nu-mi place la ea?

Reticențe din cauza faptului ca sunt printre primele mașini 100% electric concepute de Peugeot, cu tren de rulare de la Continental, iar experiența service-urilor agreate va lipsi cu desăvârșire cel puțin în primii 2 ani.

Acest lucru s-a adeverit, pentru că la o săptămână de la achiziție am observat niște probleme de natură mecanică la care service-ul Eurial ridică din umeri:

  • se aude un sunet ca de bucșă/șurub slăbit când apăs pedala de accelerație și mașina se află în frână de motor;
  • de câteva ori am pățit când apăsam butonul P (parking) de pe schimbător să intre o vibrație puternică, care nu se oprea decât dacă mutam în N (neutral) sau apăsam butonul pentru frâna de parcare;
  • la viteze foarte mici în aglomerație când iei piciorul de pe frână, se simte un soc;

Sunt sigur 100% că toate aceste probleme de mai sus au la bază o singură cauză comună și este menționată pe forumuri dedicate. Răspunsurile celor de la service Eurial sunau astfel : „Așa fac toate” sau ” în lipsa motorului pe combustie se aud zgomote noi. Așteptăm să apară un inforapid (info dat de reprezentanță pentru rezolvarea unor probleme tehnice, inclusiv recall-uri)”.

I-am rugat în mod expres sa se adreseze direct Peugeot Franța despre problemele mele și tot aștept de 3 săptămâni, însă fără răspuns. În septembrie cred ca le voi pune mașina în brațe, iar în lipsa unui rezolvări favorabile voi apela la serviciile unui avocat.

Altă nemulțumire

Soția nu se mai simte la fel de confortabilă în față, întrucât scaunele sunt mai sport și nu la fel de încăpătoare ca cele din Citroen C6, unde putea să-și țină geanta într-o parte și trusa de machiaj în cealaltă parte, deși i-am explicat că mașinile sunt clase complet diferite 🙂 În rest, adoră mașina dar tot dorește să păstrăm Citroen-ul pentru drumurile lungi pentru ca nu vrea să se plictisească cât stă la încărcat. I-am răspuns astfel: cu ocazia asta, ne apucăm de citit!

Concluzii

Chiar dacă soția e nemulțumită de lipsa spațiului, a problemelor tehnice apărute sau a lipsei de experiență a service-ului Eurial, mă declar mulțumit de investiție!

Costuri mici de întreținere, curentul gratis (dacă alimentez la birou), design deosebit interior/exterior, performanțe comparabile cu alte mașini mai puternice, consum și autonomie mai mult decât suficiente pentru oraș și împrejurimi sunt motive pentru care aș recomanda oricui sa facă switch-ul către 100% electric!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.