August, o lună de vacanță, poate fi foarte interesantă pentru cei plecați la drum sau mai plictisitoare pentru cei rămași la serviciu.
Hyundai Kona
Tocmai când credeam că am pierdut urma lui Paul undeva în Delta, l-am regăsit la încărcare la Kaufland în Oradea, la începutul celui de al doilea drum spre Amsterdam din această vară, pe care va încerca să se descurce fără rețeaua Ionity, despre care ne va scrie de îndată ce ia mâinile de pe volan.
În ritmul în care adună kilometri, Paul a fost la a doua revizie, cea de 30.000 km și ne transmite cu bucurie:
Mașina e în perfectă stare la 30.000 km.
SOH = 100% (SOH-state of health pentru acumulator)
Paul Vădeanu
Cu toată graba între călătoriile lungi din vară, Paul a găsit timpul sa ofere un test drive lui Alex, în cea mai bună tradiție a proiectului Electromobilitate și ne trimite impresiile consemnate de tânărul fizician:
Zilele trecute, am avut pentru prima dată ocazia să conduc un automobil electric, marca Hyundai.
Prima impresie ți-o faci chiar de la plecarea de pe loc, când ai impresia că mașina a luat-o singură “la vale”, asta datorită faptului că nu face niciun zgomot, atât de “niciun zgomot” încât are o funcție specială accesată de un buton, la dorință șoferului (sau la obligația UE), care simulează un sunet de motor (destul de discret, nu de BMW din 2005 cu toba spartă), doar pentru a nu lua lumea prin surprindere în trafic.
Totuși, condusul propriu zis depășește așteptările imediate primei impresii: sensibilitatea direcției este mult mai mare, mișcarea în sine este mult mai “continuă”…sau mai lină. Partea mea preferată a fost cuplul instantaneu…și asta nu pentru că sunt genul care accelerează când vede galben la semafor (bine…poate puțin și de asta ), ci pur și simplu pentru senzația dată de accelerația foarte mare. Bineînțeles, asta iți dă și o mobilitate mult mai bună în trafic (depășiri, etc), dar trebuie avut grijă să nu fie prea bună.
Dacă nu sunteți genul de șoferi “grăbiți” sau amatori de senzații, nu e nicio problema. Mașinile electrice pot mulțumi și șoferii “amatori” de confort la volan, având un pilot automat foarte bine optimizat, sistem de camere ce urmăresc marcajele drumului astfel încât mașina să poată lua curbele cum trebuie, fără a da emoții, dar și să ne avertizeze când trecem peste ele. Nici funcția care poate “urmări” mașina din fața în limita unei viteze maxime alese de șofer nu e de nemenționat.
Totuși, cel mai bine este să testați siguri toate funcțiile, pe care bineînțeles nu le-am enumerate aici, de aceea recomand oricui aceasta experiență, merită.
Alexandru Barza, fizican la Institul National de cercetare dezvoltare pentur fizica materialelor
În schimb Attila, petrece o vacanță activa cu reparații în jurul casei:
Am câteva consumuri mici din cauză că nu am stat în parcare cu mașina pornită. Săptămâna asta am luat vacanță de stat acasă relaxat, poate o să mai fac un drum de Oradea și/sau ceva drumeție de munte, asta dacă rămâne timp pe lângă ce e mai de făcut în jurul casei.
Nu am observat probleme cu clima autoturismului.
Attila Berecski
Si Klara este multumita de functionarea aerului conditionat la Smartul ei electric pe perioada caniculei din Timisoara.
Tudor a fost într-o excursie cu cortul la Anina și a rămas impresionat de cât de încăpătoare este Kona, dacă rabați bancheta din spate. Mai multe amanunte, atunci când va mai găsi timpul necesar, tot mai putin de când a început activitatea la prietenii proiectului Electromobilitate de la firma timișoreana lektri.co.
Discutând despre „bula electromobilistică” de care vorbea și Darius în ultimul podcast înainte de vacanță, Tudor mărturisește:
Îmi dau seama ce pereți groși are bula noastră de când lucrez și cât de greu e sa înțeleagă oamenii de ce este utila o stație de încărcare… și câte refuzuri am primit.
Dar perseveram și sunt sigur că vor intra și alții în bula noastră.
Tudor Marchis
Mult succes Tudor și tuturor firmelor care se ocupă de instalarea de stații de încărcare.
Ma gândeam ieri cât de sucită este lumea uneori, când încărcam de unul singur la un Super Charger din Michigan cu opt puncte de încărcare disponibile, la fel cum a fost și cu o zi înainte în același punct.
Tesla este cu rețeaua de încărcare rapidă cu mult înaintea achizițiilor de modele S3XY în patria automobilului american.
Grupul PSA – Peugeot e-208, e-2008 si Opel Corsa
Laura s-a întors din vacanta și, după săptămâna dinainte cu zero kilometri, electro-leul mic a acumulat 60 kilometri și a realizat un consum foarte bun, 14.8 kWh/100 km, cu toată căldura din Timișoara.
Așa cum scriam și ieri, suntem în continuare fascinați de diferența consumului mediu săptămânal dintre e-208 și Corsa, două automobile electrice construite pe aceeași platforma, cu acelasi motor, acumulator și electronică. Au găsit undeva inginerii germani o cale de optimizare pe care au uitat să o comunice colegilor francezi? Sau este doar diferența stilului de condus electric?
Prea devreme pentru orice fel de concluzii. Așa cum am procedat și cu Ionica și TM 3, vom acumula informații pentru un an întreg, ca să traversăm toate anotimpurile, înainte să ne hazardăm cu afirmații pripite.
Rezultatul constant de 17.9 kWh/100 km realizat de Silviu într-un stil sportiv cu electro-leul mare (e-2008) rămâne încă sub valoarea indicata de EVdatabase.org.
În schimb veștile despre starea sănătății leului nu sunt prea bune:
Eu, la Peugeot-ul e-2008 am avut câteva erori pe bord (cu soluționarea doar de service) și de câteva ori mi s-a oprit încărcarea și motorul total (nu mai puteam porni motorul electric) și nu mai puteam încărca, rezolvând printr-o deconectare a bateriei de 12 V pentru 10 secunde.
În august nu era loc disponibil la service însă urmează sa merg în septembrie. Pe partea de aer condiționat, nu am avut probleme până acum.
Silviu Matei
Datele de consum săptămânal comunicate de Silviu:
- Overall: 876 km cu 17,9 kwh/100 km, 43 km/h
- Am făcut un drum la Sibiu dus-intors pentru raliu, dar nu am participat:
- Dus: 285 km cu 20,1 kwh/100 km, 45 km/h (Bucuresti-Pitesti oprire 30 min pentru încărcare la Penny-Ramnicu Valcea-Sibiu)
- Întors: 331 km cu 18,5 kwh/100 km, 62 km/h (Sibiu-Transfagarasan-Pitești oprire de 45 min pentru încărcare la Kaufland-Bucuresti)
Drumuri electrice cât mai bune tuturor și, dacă doriți să împărtășiți cu comunitatea interesată de electromobilitate experiențele de zi cu zi, scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com. Nu uitați să adăugați imagini cu mașina și proprietara / proprietarul.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.