Dupa jumatate de an, lectii norvegiene despre electromobilitate

Efortul de peste 20 de ani pentru promovarea mobilitatii electrice in Norvegia, au plasat tara nordica bogata in petrol, in fruntea clasamentului mondial in ce priveste numarul de vehicule electrice raportat la parcul auto.

Cresterea din prima jumatatea a anului 2019, +87% fata de anul trecut, dovedeste cat de avansata este adoptarea mobilitatii electrice in societatea norvegiana si impactul major asupra achizitiilor de automobile echipate cu motoare cu ardere interna, inclusiv hibrizii plugin.

Lectia norvegiana, cu toate ca este dificil de aplicat in totalitate pe alte piete, dovedeste ca prin subventiile acordate initial pentru achizita automobilelor electrice, raspindirea informatiei despre EV de la proprietari catre cei interesati si de la firmele de transport persoane spre calatori, se face rapid, generand un interes in crestere exponentiala.

Astfel s-a ajuns la actuala segmentare a pietii norvegiene unde automobilelele electrice cu acumulatori (BEV) reprezinta 48% din vanzarile de automobile noi (anul trecut era doar 25%), in timp ce modelele cu benzina reprezinta 16%, iar cele diesel 14%, hibirzii reprezintand diferenta.

Sursa informatiilor: EVsales

In top 10 pentru prima jumatate a anului sunt doar doua modificari fata de clasamentul primelor cinci luni. Audi e-tron a depasit Jaguar i-Pace si Tesla Model S a inlocuit Kia Niro in top 10.

Lectia norvegiana este cu mult mai profunda decat faptul ca semintele de incredere plantate si cultivate cu grija prin programe guvernamentale pot genera in timp o creste exponenetiala naturala.

Este si o lectie pentru electro-scepticii care avertizeaza ca retelele electrice nu vor rezista la un volum mare de incarcare si multe alte “informatii” panicoase menite doar sa intarzie electrificarea transportului rutier.

O calatorie in Norvegia este ca o privire in viitor, de unde putem invata unele probleme ce apar odata cu cresterea parcului auto electric, unele solutii, sa anticipam si sa gasim din timp o cale cat mai lina la provocarile viitorului electric.

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.