In așteptarea primelor informații culese de Octavian (SB) din noua sa experiență cu Dacia Spring, recapitularea săptămânii trecute cu colegii din Grupa Mică (Spring, Citigo și e-Up) dovedește că dimensiunea nu este o limită pentru călătoriile lungi cu cele mai mici modele participante la proiectul Electromobilitate.


Revenind la colegul nostru din Sibiu, care ne informează de mai bine de un an despre viața de zi cu zi alături de un Mitsubishi Outlander PHEV, impresiile despre Spring vor fi cu siguranță interesante, unul din primele drumuri „de rodaj” fiind la cabana Bâlea Lac pe Transfăgărășan.
In direct cu proprietarii
Laszlo – VW e-Up, Cluj
Suntem la al 3-lea drum parcurs până la Budapesta (Vlaha, Cluj – Budapesta și retur) cu eUP!-ul.





De data asta e „fully paid” în sensul că nu am beneficiat de gratuități nicăieri (cu excepția încărcării inițiale de acasă unde panourile ne ajută).
Atașez tabela săptămânală cu informații despre cât au costat cei 922 km parcurși.

După cum se poate vedea, încet, încet se pre-configurează un cost de 2 lei/kWh, care la un consum de 10-12 kWh/100km este exact jumătate din prețul GPL-ului (4 lei/litru pe un motor de benzina/GPL de 1.6-1.8 l, cu un consum de 9-10 l GPL/100km).
Oricum am întoarce-o, acest preț va fi definitoriu în viitor – cel puțin asta prevăd eu. Chiar dacă electricitatea va putea fi produsă din surse alternative, diferența de preț va reflecta (prin politici comerciale) costul de 1/2. Asta înseamnă că, dacă o masina pe GPL face acest drum cu 370 de lei, o mașină electrică de mici dimensiuni va parcurge distanța cu aproximativ jumătate din costuri. În comparație, un diesel cu un consum de 5l/100km va parcurge distanța respectivă cu un cost de 360 lei, adică mai ieftin decât modelul GPL. Ciudat, nu?
Referitor la drum:
1. Am mai specificat și mă repet, daca aveți timp, și aveți și de unde, alegeți stații de alimentare cu taxare pe kWh decât stațiile de mobility. Chiar dacă stația încarcă mai lent (exemplu ar fi CCS de 22 kW) costul va fi de aprox. 2 lei/kWh, ceea ce ar modifica puternic blianțul de mai sus.
În Ungaria pe autostrada sunt multe stații bune, eu aleg ruta alternativă din mai multe motive, dintre care amintesc distanța mai mică, incapacitatea eUP-ului de a merge la viteze mari și consum acceptabil, taxele de autostradă care mai adaugă la costuri (eu având vinieta pe județul Pest pe un an întreg), și nu în ultimul rând obisnuința.
2. Drumul cu eUP! ține exact 8 ore și are o lungime de 405 km, dacă se merge pe DN42 și DN4. La ora la care plec eu Vineri din Vlaha, până la Oradea fac 2,5 ore. Acum am plecat la 3 după masa din Vlaha (Vineri) și 2.20 după masa din Budapesta (Duminica). În aceste condiții fac aproape de 4 ore până ies din România (160km).
3. Din aceste 8 ore, 1 ora trebuie calculată pentru încărcare. Fiind un drum de 400 km, 30 de minute la 200 km mi se pare o pauză acceptabila. Am făcut câteva experimente în Oradea: mers la baie + stat la coadă la mcDonalds sau așteptat după cafea la Panemar + consumat cafea + plătit tichet parcare + consumat timp cu aplicația de la EV Connect iau cam 30-35 de minute.
4. Aplicația EV Connect la prima autentificare funcționează, dar dacă ieși din aplicație după ce ai conectat mașina și încerci să reintri, să vezi informațiile legate de starea încărcării sau să oprești încărcarea, nu te mai poți întoarce. Când își ia „user-data” te aruncă afară și atât ți-a fost. Aplicația actualizată la zi, IOS ultima versiune. O să le comunic nemulțumirile, cu speranța că se poate îmbunătăți.
5. DN42 în Ungaria e acceptabil spre bun, dar DN4 iți cam solicită nervii, fiind plin cu denivelari.
6. Vama ține cam 30 de minute (orice ai face).
7. La eUP! consumul cel mai mic la viteze peste zona albastră se înregistrează la 90km/h.
8. La drumul de întoarcere viteza medie a fost 65 km/h, iar consumul înregistrat în bord 10.5 kWh/100km.
9. La întoarcere la Auchan, Szolnok, stația a fost ocupată de două mașini așa că am plecat la 1.7 km, la stația primăriei din centrul orașului. Așa am vizitat și centrul orașului și zona de promenadă.







Atașez poze cu podul peste Tisa, unde se poate vedea cum arată seceta.



Mihai – Spring, Fălticeni
În săptămâna 15 – 21 august 2022, cu Spring, s-au desfășurat deplasări cu AC în Fălticeni urbane (35%) și extra-urbane (65%).

- Total distanță: 164 km
- Consum mediu: 11.5 kWh/100 km
- Viteza medie: 32,9 km/h
- Cost: 0
Încărcare 15.86 kWh pe CCS în 44 minute la stația Kaufland Suceava.
Tata începe să uite mirosul de motorină de la Corsa…
Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara

Marcel – Dacia Spring, Deva
Dacia Spring de Deva a făcut un traseu de odihnă, după peste 45.000 km parcurși în primele 10 luni.
Brad – Deva – Caransebeș – Băile Herculane și Băile Herculane – Tîrgu Jiu – Deva – Brad.

– total traseu: 657 km;
– consum: 11,7 kWh/100km;
TOTAL costuri: 83,86 lei.
TOTAL energie electrică: 66,26kWh.
Am servit masa la Taverna Sârbului pe malul Dunării unde am mai încărcat gratuit 5,2 kWh.
La gazda unde am înnoptat am încărcat gratuit: 12,4 kWh.
Încărcările au fost:
– Brad, Lidl (tip2): 2,8 Kwh, gratuit;
– Deva, Enel X (CCS): 9,06 kWh, abonament;
– Caransebeș, e-charge (CCS): 10,50 kWh;
– Herculane, gazdă, priză casnică: 12,4 kWh;
– Herculane, e-charge (CCS): 7,2kWh;
– Taverna Sârbului, (tip 2): 5,2 kWh;
– Tîrgu Jiu, e-charge (CCS): 10,4 kWh;
– Tîrgu Jiu, Enel X, (tip 2): 2,3 kWh;
– Petroșani, (tip 2): 6,4 kWh.
Datorită numărului mare de km parcurși, am întrebat la Dacia prețul extinderii garanției și am primit tabelul alăturat:
Consumul mediu săptămânal

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 83 owners, documenting over 2.5 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany and Switzerland.