Aniversare – Trei ani de liniște cu Go-e (Skoda Citigo)

Când au trecut? Parcă nu demult am avut prima întâlnire cu o electrică (Ionică) și o escapadă la Herneacova sub îndrumarea vechiului nostru prieten. Mulțumim Dan!

Go-e era deja comandat și îl așteptam cu nerăbdare.

Prima întâlnire cu Citigo a fost pe 15 mai 2020 la Procar, Timișoara, în service. Go-e, cum a fost botezat pe loc, era încă înfoliat și pus la încărcat.

Find achiziționat prin Compexit Cluj am mai așteptat câteva zile să sosească numerele provizorii de CJ.

In 19 mai, după un instructaj amănunțit, oferit cu amabilitate de Bogdan Doru, coordonator departament vânzări, am preluat mașinuța. Mulțumesc!

De atunci au trecut trei ani buni, cu bucurii și cu câteva necazuri rezolvate ori pe garanție (o unitate de calcul de pe acumulator), ori pe CASCO (înlocuirea parbrizului fisurat).

Cu cei 28.537 km acumulați până acum, Go-e a depășit cealaltă mașină a familiei, botezată „Bolovanul” (Skoda Karoq), care are 24.088 km după aproape cinci ani.

În ultimii trei, de când a ocupat Citigo garajul, Karoq a mai fost scos la zburdat doar din când în când, cât să nu înțepenească, sau când aveam de făcut deplasări în zone în care Go-e nu s-ar fi descurcat.

In primii doi ani cu Karoq-ul am făcut zilnic naveta la muncă, minim 32 km dus-întors, dacă nu aveam alte ocolișuri pentru cumpărături, sau la părinți. Nu am ținut evidența fluctuațiilor de preț la motorină, dar am alimentat în medie de 300 lei/lună.

Go-e a adăugat la cheltuielile casei pentru curent, până la 100 lei/lună, atunci când am avut drumuri mai lungi de 200 km, cam cât facem normal într-o săptămână. Implicit a avut nevoie de încărcări mai dese.

Pentru comparație, pentru același drum la cumpărături de 22 km, în aceleași condiții meteo 21°C, Citigo a consumat 7,3 kWh/100km (5,1 lei/100km la prețul casnic al energiei electrice), iar Karoq 6,3 l/100km (49,7 lei/100km la 7,79 lei/litru de motorină).

Chemările lui Go-e în service au fost:

  • O cuplă sărită la unitatea care blochează frânele în poziția „P” a selectorului.
  • Verificat și curățat frânele.
  • După doi ani am schimbat anvelopele. Cele cu care a fost livrată mașina nu erau adecvate pentru varianta electrică. Să fie primit!

In martie, înainte de a trece pe anvelopele de vară, am comandat jante noi, ca să nu mai chinui gumele cu încălțat-descălțat de două ori pe an. Cost total: 4×180=720lei.

Specificații și statistici la aniversarea de trei ani

Informații: EV data base

Parcurs total odometru: 28537 km, consum mediu 10.4 kWh/100km.

Valoarea consumului mediu după trei ani corespunde cazului de utilizare ”City – Mild Weather” (circulație în oraș – climat temperat) definit de EV date base, care reprezintă o foarte bună asemănare cu modul de utilizare și climatul din zona Timișoara.

Pentru comparație am utilizat datele puse la dispoziție pentru ultimii doi ani de Laszlo (e-Up, Cluj).

Pentru Laszlo și soția am monitorizat pe parcursul a 114 săptămâni 36.208 km, parcurși cu un consum mediu de 11.8 kWh/100km cu VW e-Up! în zona Cluj.

Evoluția paralelă a consumului, cu valori ceva mai ridicate pentru e-Up, rezultă din relieful mai variat și climatul mai rece din Cluj. De notat că ambele mașini au fost conduse de câte doi șoferi.

Galerie de imagini Skoda Citigo

Participări la evenimentele de la Reșița, Timișoara și testul paralel de la Recaș, alături de Dacia Spring și Peugeot e-208.

MULȚUMIM Doina, Wiwi și Go-e pentru trei ani minunați alături de echipa proiectului Electromobilitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.