Între vorbe și fapte – raportul BMW pentru anul 2019

Cu cuvinte meșteșugit alese, grafice interesante, imagini de calitate și afirmații curajoase, care dovedesc încredere în viitor, echipa de conducere a grupului BMW a publicat raportul de activitate pentru anul 2019 și planurile viitoare, în pregătire pentru Adunarea Generală a Acționarilor din luna mai.

Oliver Zipse și conceptul BMW i4

Pentru cine nu are ambiția sau curiozitatea să citească cele 262 de pagini (!), am pregătit un foarte scurt rezumat, limitat la un punct de vedere exclusiv electromobilistic.

Dar mai întâi, să recunoaștem că ne-a plăcut declarația din deschiderea conferinței cu analiștii, făcuta de președintele Consiliului de Administrație Oliver Zipse, care rezonează cu propriile noastre convingeri: „În contextul contaminării cu coronavirus sunt necesare acțiuni solidare și responsabile. În societatea actuală este datoria celor puternici să protejeze pe cei mai vulnerabili.

Rezultate 2019

Foarte pe scurt, rezultatele anului 2019 pot fi citite și înțelese în trei grafice ce provin din raportul anual.

Vânzări automobile

Venituri

Profit înainte de taxe

Vânzare în creștere cu profit în scădere transmite un semnal îngrijorător acționarilor, justificat de management prin investițiile substanțiale necesare electrificării și digitalizării întregii game de modele.

Tehnologiile moderne sunt cheia pentru viitorul mobilității. Până în 2025 intenționăm să investim peste 30 miliarde euro în cercetare și dezvoltare de noi produse și tehnologii a declarat Oliver Zipse, continuând „Companiile capabile să dezvolte propriile soluții pentru hardware și software vor modela viitorul automobilului.”

În ultimii opt ani, aproximativ 46.000 de angajați BMW au beneficiat de pregătire specifică mobilității electrice, fiind sensibilizați la creșterea importanței softului, timp în care firma bavareză afirmă că a devenit unul din cei mai mari angajatori de specialiști IT din Germania.

Planuri pe termen scurt

Începând cu anul 2021, 50% din grupurile motopropulsoare tradiționale vor fi eliminate, într-o căutare continuă de a reduce complexitatea gamei de modele, care generează costuri suplimentare de producție. Cu toate acestea, sub deviza Power of Choice (puterea de a alege), BMW promovează platformele mixte, ce pot fi echipate atât cu motoare clasice, cât și cu cele hibride sau 100% electrice.

Este o strategie diferită de cea a celorlalți doi producători germani, VW și Daimler, care promovează platforme dedicate pentru automobile electrice, dar adoptată de Volvo, Hyundai-Kia și grupul PSA, cu mențiunea că Hyundai va trece la platforme dedicate începând din 2021.

Angajamentul de îndeplinire a normelor de CO2

Imagine din timpul conferinței virtuale de presa de la salonul auto anulat la Geneva

Calea de îndeplinire obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% fața de anii trecuți are două „benzi” în viziunea BMW:

  • o treime din reducere prin optimizarea motoarelor tradiționale
  • doua treimi prin hibrizi plug-in și automobile 100% electrice

Până la sfârșitul anului 2021 BMW intenționează să acumuleze un parc auto electrificat de 1 milion de automobile, compus din hibrizi plug-in și cinci modele 100% electrice:

  1. Veteranul i3
  2. Noul Mini Cooper SE, a cărui producție a demarat la Oxford, Marea Britanie, la finele anului 2019
  3. SUV-ul iX3 a cărui producție începe anul acesta la Shenyang, China
  4. BMW iNEXT la Dingolfing, Germania in 2021
  5. BMW i4 la Muenchen
Imagine din timpul conferinței virtuale de presa de la salonul auto anulat la Geneva

Vestea că următoarea generație a limuzinelor de lux din seria 7 va avea o variantă electrică, pe lângă un hibrid plug-in, dar și alternative cu motoare pe benzină și diesel, a fost împachetată cu aceași lozincă „power of choice”, dar exprimă în realitate teama de a merge pe „calea i3”, care a fost un eșec comercial și este în severă contradicție cu dorința exprimată la început, cea de simplificare a gamei de modele.

Ce se va întâmpla până în 2023?

Până în 2023, grupul BMW va avea 25 de modele electrificate în producție, mai mult de jumătate fiind 100% electrice. Investițiile sunt justificate de prognoza bazată pe dublarea cererii de automobile electrice în 2021, față de anul 2019. La citirea acestui paragraf a fost imposibil să nu îmi aduc aminte de afirmația făcută anul trecut de Klaus Froelich, fostul șef R&D BMW, că „în Europa clienții nu doresc mașini electrice” …

După 2021, analiștii BMW prognozează, în sfârșit, o creștere cu 30% pe an a vânzărilor de automobile electrice.

Încă un gând

Vă mai amintiți de declarația lui Oliver Zipse din deschiderea conferinței cu analiștii?

În contextul contaminării cu coronavirus sunt necesare acțiuni solidare și responsabile. În societatea actuală este datoria celor puternici să protejeze pe cei mai vulnerabili.

Propunerea către Adunarea Generală din 14 mai 2020 este distribuirea unor dividende în valoare de 2.50 euro pe acțiune, sumă ce va reprezenta 32.8% din profitul realizat în 2019.

Peste 46% din acțiunile BMW sunt în posesia urmașilor familiei Quandt, Stefan Quandt (25.8%) și Susanne Klatten (20.9%). Oare cum vor proteja cei doi miliardari, după ce vor încasa dividende în valoare de peste un miliard euro, înainte de taxe, pe „cei mai vulnerabili” în urmatoarele săptămâni, când fabricile BMW din Europa vor fi oprite?

Alte informații ce ar putea fi de interes din anul 2019

  • Vânzările MINI: 347.474 (-4.6% față de 2018)
  • Vânzările Rolls Royce: 5100, record absolut în istoria de 116 ani a prestigioasei firme, achiziționată in 1998 de BMW, după o licitație cu VW demnă de un roman polițist.
  • Vânzările pe piețele majore:
  • Europa 1.097.117 (-1.2%),
  • China 724.733 (+14%),
  • SUA 375.751 (+5.7%),

Lectură recomandată despre interesul fluctuant pentru electromobilitate la BMW

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.