Anul Y-ului

Lansat în producție cu trei luni mai devreme decât prevedeau planurile inițiale, încă din primăvara anului pe care multa lume ar dori să-l uite, cel de al treilea model din gama actuală Tesla a fost livrat pentru primele nouă luni doar în SUA și Canada.

Cu toate acestea, Model Y s-a clasat pe poziția a patra în clasamentul global, cu 63.775 înmatriculări, între Renault Zoe (84.128) și Hyundai Kona (53.062).

Începând cu prima zi din noul an, Model Y produs la Shanghai este disponibil pentru clienții chinezi, o piață foarte primitoare pentru Tesla, pe care fratele mai mic, Model 3, a dominat-o copios în 2020 cu variantele MIC – made in China.

Dublarea capacității de producție în 2021, este premisa pentru livrări de peste 250.000 de Model Y asamblate la Fremont și Shanghai. Dacă însă planurile de lansare a celei de a treia fabrici, la Gruenheide lângă Berlin, nu vor fi deraiate de birocrația germană sau interesele industriei locale, este foarte posibil să discutăm la finalul anului despre înmatriculări globale de peste 300.000 Model Y.

Pentru varianta europeană Tesla promite câteva inovații radicale pentru structura de rezistență, turnată sub presiune dintr-un aliaj de aluminiu dezvoltat în colaborare cu metalurgii de la Space X .

Model Y a crescut în înălțime față de Model 3. Imagine de la test drive-ul din iulie.

O asemenea cifră de înmatriculări pentru un automobil electric a fost realizată doar de Model 3 în 2020, cu care Model Y are câteva elemente comune, dar pe care îl depășește în primul rând la capitolul utilitate, fiind mai spațios și mai ușor accesibil atât pentru pasageri, cât mai ales pentru bagaje.

In partea nevăzută, mai ales structura și modul de asamblare, Model Y reprezintă o construcție mai avansată, care alături de alte optimizări la interior, determină o asamblare mai simpla și eficientă.

Fără a ignora continuitatea cu care Tesla îmbunătățește variantele aflate în producție din mers, prin care Model 3 a beneficiat de câteva din inovațiile introduse odată cu Model Y, pe lângă actualizările OTA (over the air) devenite „firești”, noul model este mai avansat din punct de vedere tehnologic și mai practic, datorită spațiului interior mai mare și accesului mai ușor.

Pentru a simplifica alegerea, Tesla oferă un comparator de modele.

Disponibil deocamdată doar în două variante, Performance și Long Range, Model Y începe (in SUA) de la un preț cu 6.6% mai mare decât varianta similară cu tracțiune integrală a fratelui mai mic.

Cu performanțe dinamice și autonomie ceva mai scăzută, Model Y atrage atât prin poziția mai înaltă de condus, cât și prin spațiul de patru ori mai mare al portbagaj-ului foarte ușor accesibil, spre deosebire de deschiderea îngustă și adâncă de la Model 3.

Va depăși Model Y în 2021 vânzările fratelui mai mic, așa cum a prezis Elon Musk? Răspunsul îl vom afla peste 12 luni, la finalul anului Y-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.