Investitorii și clienții au decis câștigătorii anului 2020

In ultimul articol din 2019, intitulat „In așteptarea anului 2020, cel al electromobilității europene” am îndrăznit să privesc în globul de cristal al ghicitorilor viitorului, pentru a formula câteva prognoze despre evoluția piețelor globale, din punctul de vedere al mobilității electrice.

Deși era imposibil de prevăzut atunci amploarea și tragedia declanșată de COVID și impactul major asupra industriei auto, faptul că 2020 reprezintă lansarea mobilității electrice în Europa este fără îndoială.

Cu toate întârzierile unor programe majore, VW ID.3 „bucurând-se” de cea mai mare publicitate, clienții europeni au achiziționat în primele 11 luni 1.085 milioane de autovehicule electrice și hibrizi plug-in, depășind în această perioadă China, unde s-au înregistrat 1.043 milioane de înmatriculări NEV (new energy vehicles).

Numitorul comun?

Intre cele două piețe majore pentru electromobilitate există un singur numitor comun: Tesla Model 3.

Cu 116.110 înmatriculări (11 luni) în China și 63.086 in Europa, Model 3 este SINGURUL automobil 100% electric care apare în ambele clasamente.

Piața europeană este dominată în continuare de Renault Zoe și produsele grupului VW, în ordinea: e-Golf (eliminat din producție), Audi e-Tron, VW ID.3, VW e-Up! Skoda Citigo, Seat Mii și Porsche Taycan.

In același timp pe piața chineză, nici un alt producător străin nu și-a croit loc în top 20 al înmatriculărilor de modele electrice sau hibrizi plug-in, deși câteva modele de succes în Europa sunt produse în China (Polestar 2, MG ZS) sau Coreea (Hyundai Kona și Kia Niro). Este necesară o mențiune specială pentru Kona, clasată pe locul trei în Europa (după 11 luni) cu ajutorul livrărilor din Cehia.

Model 3 și Model Y

Când vom adăuga și înmatriculările din America de Nord, unde Tesla practic a absorbit în 2020 în proporție de peste 80% vânzările de BEV, în clasamentele globale la final de an, dominația firmei californiene va fi din nou radicală, așa cum a fost și în 2019. Alături de Model 3, pe piața nord americană și-a croit un loc de cinste noul Model Y, lansat în grabă și cu probleme de calitate, în luna martie, cu trei luni înainte de planul inițial.

Privind la diferența dintre înmatriculările de Model 3 în Europa și China (+84%) este evident impactul producției locale și a livrărilor de la Giga Shanghai în 2020, în timp ce livrările în Europa au fost în loturi, concentrate spre finalul fiecărui trimestru. Pe lângă costurile și durata transportului, produsele Tesla sunt afectate și de taxe vamale, care adaugă 10% la prețul din Europa.

Ce se va întâmpla în 2021?

Oricâte piedici se vor pune în calea Tesla la Gruenheide, este previzibil că în 2021 va demara producția pentru Model Y, urmată de cea de acumulatori și Model 3 (probabil în 2022). Cu livrări ritmice, fără costuri de transport și taxe vamale, mașinile livrate de la Giga Berlin vor avea șansa să concureze de la egal la egal cu cele mai bune produse lansate de firmele europene.

In plus, proprietarii Tesla beneficiază de rețeaua de încărcare Super Charger și de actualizări periodice de software OTA (over the air). Încurajând achiziții online, susținute de o echipa de livrare dedicată și service la domiciliu, fără revizii periodice impuse, Tesla a revoluționat comercializarea si întreținerea automobilelor, demonstrând că se poate și fără dealeri, care în mare parte s-au opus electrificării.

Producând cele mai eficiente motoare și proprii acumulatori, prognoza noastră este că Tesla va rămâne în topul preferințelor globale și va deschide noi piețe în 2021. Cea mai importantă pentru noi este desigur România, dar pentru Tesla este India și Asia de Sud Est, care vor fi beneficia de livrări din Shanghai.

Prognoze cu erori

Anul trecut scriam despre piața nord-americană:

După un an dominat categoric de Tesla cu Model 3, piața americană de autovehicule electrice va avea o evoluție interesantă, odată cu lansarea producției noilor modele ale startup-urilor Rivian și Lucid Motors.

Cu siguranță Model Y va stârni interesul fanilor Tesla, chiar dacă nu mai beneficiază de subvenții, dar Mustang Mach-e va avea un cuvânt de spus, considerând că va beneficia de scutirea de taxe de 7.500 USD oferită pentru cumpărătorii mărcilor ce nu au vândut încă 250.000 de autovehicule electrice.

In așteptarea anului 2020, cel al electromobilității europene

Trei modele amintite în paragraful de mai sus Rivian, Lucid Air și Mach-e sunt în întârziere cu cel puțin șase luni, „din cauza pandemiei” suntem informați de comunicatele de presă ale producătorilor.

Cu tot respectul și compasiunea pentru gravele pierderi umane și materiale cauzate de pandemie, nu rezistăm să ne întrebăm cum de Tesla nu a întârziat, ba dimpotrivă, Model Y a fost lansat (cu probleme) înainte de termen?

Răspunsul complex la această întrebare are originea în viziune, viteza de reacție, flexibilitatea, capacitatea de inovație și puțin fanatism din partea clienților și investitorilor mulțumiți, care au transformat Tesla în cea mai valoroasă firmă auto (după cotația pe bursă) pe parcursul anului 2020.

Dacă prețul acțiunilor este sau nu este justificat nu face obiectul acestui articol, dar tocmai acest preț ridicat a făcut posibilă asigurarea lichidităților cu care Tesla extinde două fabrici (Shanghai și Fremont), construiește alte două (Berlin și Austin, Texas), a demarat producția de stații Super Charger în China, cu o cadență de 10.000 (zece mii) pe an, extinde rețeaua globală de încărcare rapida și cea de service, cu reprezentanțe pe noi piețe internaționale.

Tesla și concurența

In același timp producătorii clasici au înregistrat scăderi de vânzări și pierderi, în locul profitului atât de necesar pentru investițiile în electrificare. Câțiva s-au văzut forțați să cumpere credite de carbon de la Tesla și alte startup-uri, ca să evite amenzile pentru emisiile de CO2.

Tesla a trecut în doar 18 ani de la a fi ignorată, la a fi batjocorită, apoi sabotată și în prezent temută, sau luată în colimator de unul din cele mai mari concerne auto globale: Volkswagen.

Chiar și declarația recentă din partea lui Akyo Toyoda, CEO Toyota, care afirmă că „Tesla are doar rețeta, în timp ce noi avem bucătăria și bucătarii” este o dovadă că mamutul japonez, cu vânzări de peste 10 milioane de autovehicule pe an, a început să privească mai atent la firma californiană, care se străduie din răsputeri să livreze, pentru prima oară, o jumătate de milion de automobile în 2020, cu alte cuvinte de 20 de ori mai puțin decât Toyota. Nu ar fi de mirare ca Elon Musk să petreacă din nou Revelionul la unul din punctele de livrare, așa cum a făcut și anul trecut.

Oricine aspiră la succes în 2021, și mai încolo, în domeniul electromobilității, va trebui să livreze automobile atractive, eficiente, cu autonomie și viteză de încărcare mare, împreună cu o rețea acoperitoare pe plan global.

Deocamdată doar Tesla îndeplinește toate aceste condiții, dar perspectivele sunt tot mai bune și competitorii învață din greșeli, în timp ce startup-urile dau din coate să își croiască un loc alături de Tesla, care a dovedit că succesul în industria auto este posibil, pentru prima oară după zeci de ani, pentru cei ce înțeleg mentalitatea clientului interesat de un calculator pe roți.

La fel ca și anul trecut, încheiem 2020 cu urarea:

In așteptarea unui an fascinant pentru electromobiliștii din toată lumea, vă dorim un AN NOU ELECTRIZANT!

echipa electromobilitate

Ultimul articol din 2019: In așteptarea anului 2020, cel al electromobilității europene

Ultimul articol din 2018: Gânduri electrizante la cumpăna dintre ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.