Diferente vizibile si ascunse intre Tesla Model 3 si noul Model Y

Deschiderea portilor primei reprezentante Tesla din Michigan a fost motiv de sarbatoare pentru proprietarii automobilelor venite din California, fiindca pentru prima oara au posibilitatea ca tehnicianul Tesla sa vina acasa pentru o interventie.

Impreuna cu imblanzitorul Corvette-ului, cu care ati facut cunostinta anul trecut in parcul national Shenandoah, am decis sa sarbatorim evenimentul cu un test drive cu noul Model Y si am obtinut online o programare pentru 8 iulie ora 10:45, cu optiunea de a avea trei invitati.

Pregatiri pentru test drive cu Model Y

Instructiunile pentru test drive prevedeau sa ajungi cu 15 minute inainte de ora programata, sa completezi un formular aflat in masina, sa trimiti o imagine cu formularul completat la numarul indicat si sa porti pe intreaga durata a test drive-ului masca. Le revenirea din test drive intrebarile urmau sa fie adresate telefonic, iar pentru clientii care solicita acest lucru, consilierul Tesla urma sa vina la masina, in parcare, pentru o discutie in persoana.

Cu zece minute inainte de a ajunge la reprezentanta Tesla, am primit un telefon de curtoazie din care am aflat numarul de inmatriculare al exemplarului pentru test, locatia in parcare si am fost asigurati ca masina a fost igienizata.

Ajunsi in parcare am identificat de indata un Model Y alb in varianta performance (semnalizat prin sublinierea cu rosu a indicativului dual motor), asteptand sa ne transmita primele impresii despre o noua generatie de automobile Tesla.

Diferente vizibile

In imaginile vazute cu mult inainte de aceasta intalnire in persoana, Model Y pare foarte asemanator cu Model 3, cu care imparte numeroase componente si subansamble. Pe baza unui tweet lansat de Elon Musk despre intentia de a avea cat mai multe piese comune intre Model Y si 3, circula o legenda ca 75% din componente ar fi comune intre cele doua modele inrudite.

In realitate, pe langa piesele modificate pentru caroserie – Model Y arata ca un Model 3 neascultator, care a mancat sistematic o cina nesanatoasa cu multe deserturi si nu a facut sport de loc – exista numeroase componente modificate radical sau complet reinventate pentru Model Y.

Diferente ascunse

Pentru cine a urmarit insa serialul transmis pe canalul You Tube al firmei de inginerie, consultanta tehnica si benchmarking Munro & Associates despre dezmembrarea unui exemplar timpuriu, Model Y dovedeste numeroase schimbari majore in bine, ascunse de privirile proprietarilor si fanilor.

Intr-un episod recapitulativ Sandy Munro, evidentiaza zece domenii in care Model Y a realizat un progres semnificativ fata de Model 3, ajungand la concluzia ca noul produs Tesla ridica stacheta modului in care se poate perfectiona un produs existent, la cote cu totul noi in industria auto.

Asa cum am afirmat, dincolo de forma exterioara, majoritatea modificarilor sunt ascunse privirilor, dar contribuie la asamblarea mai eficienta si la scaderea considerabila a costurilor de productie, asigurand o profitabilitate crescuta pentru firma californiana.

Structura spate

Foarte pe scurt, cu recomandarea de a viziona macar episodul recapitulativ, progresul realizat de Tesla cu Model Y este cel mai mare in domeniul structurii (BIW – Body in White), unde intregul ansamblu spate, realizat la Model 3 din zeci de piese sudate, a fost inlocuit cu un singur subansamblu de aluminiu, realizat din doua piese turnate sub presiune, dintr-un aliaj nou dezvoltat de metalurgii Tesla.

Cablajul electric

Chiar daca aplicatia patentului Tesla pentru cablaje electrice, care promite se elimine kilometri de cabluri utilizati in prezent, nu se regasesc pe Model Y, cateva idei au fost implementate si lungimea totala a fost redusa de la 1.5 kilometri la Model 3, la aproximativ 700 metri de cabluri electrice la Model Y, reducand costul, masa si complexitatea instalarii pe automobil.

Pompa de caldura

Pentru cresterea eficientei si asigurarea confortului pasagerilor, Model Y este echipat cu o pompa de caldura, care nu este o noutate in industrie, dar modul de realizare, mai asemanator cu un circuit integrat, decat cu un sistem hidraulic cu comanda electronica, trezeste tot respectul pentru modul inovativ in care echipa Tesla re-proiecteaza subansamble cunoscute.

Motorul, acumulatorul si plafonul-rama

Alte imbunatiri evidentiate in serialul Munro sunt legate de motorul electric, acumulator, utilizarea in premiera a unei piese de plastic injectat sub presiune pentru plafonul-rama, ce incadreaza plafonul de sticla dintr-o singura bucata, fara traversa centrala.

Software, ADAS si calculatorul Tesla

Asa cum a devenit cunoscut in industrie si recunoscut de competitori, Tesla conduce in domeniul soft-ului, a sistemelor ADAS (advanced driver assistance systems) si Auto Pilot, utilizand pentru Model Y un calculator de bord integrat cu totul nou, ce se bazeaza pe propriile chip-uri.

Scaunele

Un aspect, cu care nu pot fi de acord cu Sandy Munro, se refera la reutilizarea scaunelor din Model 3. Oricat ar fi de economica, pentru Tesla, reutilizarea lor, pentru client raman greu de suportat in arsita verii, din cauza materialului ales.

Desi sunt confortabile si adecvate pentru calatorii lungi, cu numeroase posibilitati de ajustare electrica a pozitiei, materialul sintetic selectat de Tesla nu asigura circulatia aerului si este extrem de calduros vara, fara un sistem de ventilatie, ce nu ar avea voie sa lipseaca dintr-un automobil cu pret de achitizitie peste 60.000 USD.

De altfel in timpul test drive-ului, desfasurat intr-o zi cu temperaturi peste 35 grade Celsius, am retrait senzatia din TM 3, unde pieptul este zgribulit de aerul conditionat foarte eficient, iar spatele fiert in suc propriu de materialul sintetic al scaunelor.

Consola centrala

Cea de a doua nemultumire legata de Model Y, este legata de obsesia designerilor Tesla cu suprafata „piano black” pentru consola centrala, acel plastic negru si lucios, care scoate in evidenta orice fir de praf si orice atingere, despre care se plang intr-una clientii de Model 3, pana cand se vad nevoiti sa recurga la infoliere.

Este surprinzator ca Tesla nu reactioneaza la aceasta nemultumire a clientilor, in timp ce firma s-a dovedit atat de receptiva cu alte sugestii cum ar fi:

  • culoarea alba sa fie cea de baza in locul negrului (pentru TM3 albul perlat a insemnat un cost suplimentar de 2000 USD)
  • eliminarea cromului de pe manerele de usa si ornamentele exterioare, foarte multi clienti apeland la infoliere mata pentru Model 3 unde sunt cromate
  • numeroase functii noi adaugate prin soft: „dog mode”, „Joe mode”, jocuri, etc.

Accesul in masina si portbagaj

Trecand de la mofturi la cele doua aspecte semnificative de care nu am fost incantat la Model 3, trebui sa recunosc ca Tesla a rezolvat atat accesul mai usor in masina, cat si cel la spatiile si mai mari din portbagaje.

Caroseria mai inalta cu 180 mm si decuparea mai mare a usilor asigura accesul usor, facilitat si de pozitia mai inalta a scaunelor. Daca pentru calatorii din fata perspectica asupra soselei si ecranului central s-a schimbat odata cu inaltarea scaunelor, pentru cei din randul al doilea, pozitia de calatorie este cu mult mai confortabila decat in Model 3.

Incepand din 2021, Model Y se livreaza cu un al treilea rand de scaune, dar la drept vorbind spatiul existent nu va permite decat calatoria unor copii pe distante mai lungi, in detrimentul volumului portbagajului.

Ajunsi la subiectul portbagaj, trebuie recunoscut ca este zona cu cea mai mare imbunatatire la Model Y, incepand cu accesul printr-un hayon de dimensiuni generoase si terminand cu functionalitatea adaugata rabaterii scaunelor din spate, prin apasarea a doua butoane aflate in portbagaj.

Si volumul „frunk-ului” (portbagajul din fata) s-a marit la Model Y, datorita cresterii in inaltime a partii din fata, ceea ce ne aduce mai aproape de discutia despre forma „atat de asemanatoare” a noului Model Y, cu cel mai bine vandut automobil electric pe plan mondial, Model 3.

Asa cum era de asteptat, rezolvarea ambelor probleme, accesul in masina si cel in portbagaj, au fost rezolvate adoptand silueta mai inalta, usi mai generoase si un hayon de dimensiuni mari. Chiar daca nu este un SUV musculos, atat de indragit in zilele noastre, Model Y are o talie inalta, modelata cu acelasi forme cursive, elegant curbate, caracteristica intregii familii de modele Tesla.

Renault Caravelle, foto ing. Ioan Peia

Despre o alta obiectiune legata de lipsa unei grile, cu care suntem atat de obisnuiti de la automobilele cu motoare termice, va mai amintiti de Renault Caravelle? …. sau de Dacia 1100?

VA URMA: Cum se conduce Model Y?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.