Atenție la ultima lună dintr-un an de mare succes pentru Tesla

In timp ce Herbet Diess își risipește energia la Volkswagen cu lupte interne, generate de structuri organizatorice osificate și rezistente la schimbare, Elon Musk pare să plutească din succes în succes în 2020, cu toate limitările cauzate de pandemie.

Cybertruck

Este ușor de uitat că în urmă cu doar un an prezentarea ultimului model Tesla, Cybertruck, a stârnit o furtună de opinii și mult scepticism pentru design-ul neconvențional al primului pas Tesla spre lumea pickup-urilor.

In prezent, Cybertruck are o locație, Austin – Texas și un plan de producție, care prevede începând cu mijlocul anului 2021 atacul celui mai mare segment auto american: pickup trucks. Chiar dacă nu va fi primul pickup electric pe piața nord-americană, Rivian are toate șansele să livreze primele R1T înainte de Tesla, lista celor ce așteaptă un Cybertruck depășește in prezent o jumătate de milion de clienți, care au depus un avans simbolic (100 USD).

Giga Shanghai

Sursa – Elektrek

La mai puțin de un an de la începerea construcției, în decembrie 2019 au demarat livrările de la noua fabrică din Shanghai. Cu toată întreruperea cauzată de covid în China, spre mijlocul anului Giga Shanghai a atins producția planificată și a realizat recorduri de livrări greu de egalat pe piața chineză. In prezent Giga Shanghai a lansat exportul spre Europa, primul transport de 3.600 Model 3 MIC (made in China) a ajuns, după o călătorie de o lună în portul Zeebrugge, joi 26 noiembrie.

Model Y

https://electromobilitate.com/diferente-vizibile-si-ascunse-intre-tesla-model-3-si-y/

In primăvară, la Fremont a pornit producția pentru Model Y, cu câteva luni înainte de plan, deși în retrospectivă lansarea pare pripită și rezultatul a fost o colecție de probleme majore de calitate, reclamate de clienți nemulțumiți. Deși s-a livrat doar în America de Nord, Model Y va ocupa un loc în top 5 global al înmatriculărilor la finalul anului.

Astăzi (30 noiembrie 2020) autoritățile de la Beijing au aprobat pentru vânzare Model Y MIC (made in China), după ce cu o luna în urmă aprobaseră începerea producției. Practic de mâine, Model 3 va avea primul concurent real pe plan global… Model Y, care probabil va depăși vânzările fratelui mai mic, după începerea livrărilor de la Berlin în a doua jumătate a anului viitor.

Giga Berlin și Giga Austin

Sursa – teslarati

La Gruenheide, în apropiere de Berlin, se ridică fabrică unde se va produce mai întâi varianta europeană pentru Model Y, apoi Model 3 și un model nou compact, destinat piețelor din Europa și Asia.

Sursa – Teslarati

La Austin Texas, a început construcția fabricii pentru Cybertruck. Tot aici se va produce Model 3 și Model Y pentru SUA, coasta de Est.

La Giga Shanghai a fost finalizată in 2020 extinderea unde se produce in prezent Model Y, varianta MIC (made in China).

Toate cele trei investii vor avea un impact major în 2021 asupra pieței globale de autovehicule electrice, fiind primul an în care o parte din mașinile vândute în Europa vor fi produse local.

Acumulatori

Dacă în primăvară, la întâlnirea cu analiștii, Elon Musk afirma că Semi și Cybertruck mai trebuie să aștepte, din lipsa capacității de producție pentru acumulatori, până în toamnă la Battery Day, problema părea rezolvată.

Odată cu anunțul unor progrese majore în tehnologia și producția acumulatorilor, Tesla a anunțat lansarea procesului de fabricație pentru elemente cilindrice de acumulatori, format 4680, care vor fi utilizați pentru primii acumulatori ce fac parte din structura automobilului.

Energie

Dacă la progresul din domeniul auto adăugăm extinderea rețelei de încărcare rapidă Super Charger și anunțul începerii producției de stații de încărcare din generația a III-a (250 kW) în China, privim tot mai încrezători spre 2021, când Tesla va reuși să continue provocarile la adresa producătorilor tradiționali si să dea un exemplu demn de urmat altor startup-uri, ce și-au propus lansarea de vehicule electrice.

Sursa – google finance

Însumând succesele din domeniul auto cu cele din domeniul energetic, atât producția de energie fotovoltaică, cât și acumulatorii staționari industriali de mare capacitate, este ceva mai ușor de înțeles de ce valoarea bursieră a firmei Tesla a depășit toate companiile auto în 2020 și Elon Musk a urcat pe poziția a doua în clasamentul celor mai înstărite personalități din lumea afacerilor, după Jeff Bezos (Amazon).

Revenind la Herbet Diess și obiectivul declarat de a depăși Tesla, deocamdată, după informațiile din presa germană, echipa de conducere a concernului VW va încheia anul fără bonusuri în valoare de milioane de euro, datorită rezultatelor financiare din 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.