„Tranziția va fi încheiată în zece ani – cu sau fără Volkswagen”

Cât de dificilă este din punct de vedere tehnic tranziția de la proiectarea și producția autovehiculelor clasice la cele electrice, autonome și conectate stau mărturie defecțiunile și recall-urile ce afectează pe toți cei implicați: proprietari, service-uri și producători.

Spre deosebire de startup-urile formate în ultimele două decenii, cu unicul scop de a „pune pe roate” mașini electrice, producătorii tradiționali duc în spate bagajul unui secol de experiență cu motoare termice și structuri organizatorice gigantice, rezistente la schimbare.

Chiar și atunci când lideri vizionari încearcă să accelereze transformarea, nenumărate obstacole le ies in cale, de la lipsa de experiență internă, cea mai vizibilă fiind în domeniul software-ului, la o cu totul nouă gamă de furnizori.

In plus, numărul redus de componente și asamblarea mai simplă a vehiculelor electrice, amenință locuri de muncă tradiționale pe linia de montaj, chiar daca generează altele noi, în industrii până nu de mult mai îndepărtate de cea auto (electronică, senzori și mai ales IT).

Un exemplu – grupul Volkswagen

In 1945, administrarea firmei Volkswagen a fost transferată armatei britanice

Grupul Volkswagen, fondat în tumultul istoric dinaintea celui de al doilea război mondial, domină și în 2020 industria auto globală, după numărul de autovehicule produse. Cu peste 670.000 de angajați, la cele 12 mărci de automobile și vehicule comerciale, grupul VW produce aproximativ 11 milioane de vehicule pe an. Cu alte cuvinte, fiecare al zecelea cumpărător al unui vehicul nou la nivel global se decide pentru un produs al grupului VW.

Un vapor atât de mare nu poate schimba direcția cu ușurința unui startup. Asta este simplu de înțeles, mai ales dacă privim la structura acționariatului: peste 53% din acțiuni aparțin familiei Porsche-Piech, 20% statului Saxonia Inferioară și 17% fondului de investiții din Qatar.

In concluzie, orice plan strategic și de investiție majoră are nevoie de suportul familiei și al politicienilor, ocazie cu care intră în scenă sindicatul, care ridică sau dărâmă politicienii locali. prin numărul imens de voturi aduse de angajații VW, în statul unde VW are sediul global și cea mai mare uzină de asamblare, cea din Wolfsburg.

Aniversarea primilor 75 de ani

Ceea ce trebuia să fie o sărbătoare a primilor 75 de ani de la înființarea sindicatului la VW, a devenit centrul de atenție al presei germane, uimită de etalarea dezacordurilor interne pe scenă, in direct, în câteva luări de cuvânt importante.

Pe de o parte Herbet Diess, venit de la BMW și instalat în fruntea conducerii grupului VW după scandalul dieselgate, atrage atenția ca opoziția sindicatului la nominalizarea unor noi lideri în funcțiile cheie ale concernului are impact negativ. Răspunsul lui Bernd Osterloh, liderul de sindicat, nu s-a lăsat așteptat și a fost la fel de abraziv.

Întrebările puse de presă sunt legate de acest dezacord major afișat public. Puterea sindicatului VW de a bloca prelungirea contractului de CEO solicitat de Diess, înainte de termen (2023), pentru a fi sigur că reprezentanții acționarilor îl vor susține pe calea dificila a transformării radicale a grupului, este o amenințare serioasă la planurile de electrificare.

Editorial Hadelsblatt, 27 noiembrie

Intr-un editorial publicat în urmă cu câteva zile în Handelsblatt, Herbet Diess prezintă semnificația epocală a transformării prin care trece industria și concernul Volkswagen și pașii întreprinși începând din 2015, când a preluat conducerea.

Convingerea liderului VW că viitorul este electric, autonom și conectat, nu mai poate fi pusă la îndoială după pașii imenși făcuți pe această cale, comparativ cu alte firme tradiționale. Dar piedicile interne, cu care se confruntă, sunt ușor de ghicit din cel puțin două afirmații:

  1. Tranziția industriei auto va fi încheiată în zece ani – cu sau fără Volkswagen
  2. Structurile organizatorice învechite și pietrificate, reprezintă o piedică, mai ales la Wolfsburg
Wolfgang Porsche, președintele Consiliului de Administrație al grupului Volkswagen

Atenția asupra structurilor împietrite nu este atrasă pentru prima oară. In martie 2019, Wolfgang Porsche, purtătorul de cuvânt al acționarului majoritar (familiile Porsche-Piech), atrăgea atenția, în termeni foarte fermi, că VW trebuie să rămână o firmă competitivă într-o lume nouă cu provocări majore și nu poate fi ghidată de principiile „paradisului pentru clasa muncitoare”.

Cum se va încheia conflictul actual și câte altele vor mai apărea pe dificilul drum spre electrificare, ne va vor dezvălui următorii ani. Dacă grupul Volkswagen va mai vinde fiecare al zecelea automobil, atunci când procesul de electrificare va fi încheiat, forțat de prevederile legale sau, poate, de preferințele publicului, rămâne de asemenea de văzut.

Alte articole pe tema transformării grupului Volkswagen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.