Cheltuieli cu energia electrică între 10 și 17 RON pentru 100 km în noiembrie

Este cât se poate de firesc ca la începutul sezonului rece discuțiile proprietarilor de automobile electrice gravitează în jurul temelor despre creșterea consumului și scăderea autonomiei.

Această realitate, combinată cu încărcarea mai lentă, nu pare o propunere prea convingătoare pentru cei învățați cu ușurința alimentării cu benzină sau motorină și mai ales cu omniprezența stațiilor de carburanți. Că nu a fost întotdeauna așa și că Marta Benz a cumpărat benzină de la farmacie, pentru prima călătorie cu un vehicul propulsat de un motor termic, se uită ușor.

La fel de ușor se uită că dezvoltarea rețelelor rapide de încărcare înghit sume considerabile și uneori se rătăcesc în hățișul aprobărilor birocratice. Marile firme auto au lăsat rețelele pe seama „altora”, așa cum de benzinării s-au ocupat „alții”.

Se pare că doar Tesla a înțeles de la început că nu este suficient să vinzi un automobil performant clienților și să-i lași apoi să se descurce cu o colecție de aplicații și ecusoane necesare încărcării. In prezent rețeaua globală Super Charger este un avantaj competitiv pentru Tesla, pe care cel mai bine îl înțeleg cei peste 200 de proprietari din Romania, ce nu beneficiază deocamdată de Super Charger, decât pentru călătoriile în străinătate.

In dialogul despre dificultățile întâmpinate iarna se pierd două aspecte esențiale:

  1. Vehiculele cu motoare termice poluează și mai mult iarna, mai ales atunci când sunt lăsate pornite pentru încălzire
  2. Chiar și cu acest consum crescut, este mai economic de condus o mașină electrică în orice anotimp

Ca să nu ne încurcăm în labirintul prețurilor practicate de diverse rețele de încărcare, cupoane și gratuități pe cale de dispariție, vom estima costurile din luna noiembrie, considerând încărcarea acasă, așa cum practică 89% din electromobiliștii din țară și 57% din cei cu domiciliul în București, care au răspuns sondajului nostru.

Consum comparativ octombrie – noiembrie

Grafic realizat pe baza consumului săptămânal comunicat de proprietarii participanti la proiectul Electromobilitate

Bazându-ne pe răspunsurile a 19 din cei 20 de participanți, care ne-au comunicat consumul în luna noiembrie (pentru Corsa lui Dan avem doar valorile de săptămâna trecută) și considerând costul energiei electrice casnice 0.65 RON/kWh, domeniul de valori este:

Minim: 9.30 RON/ 100 km pentru Citigo – Doina și Wiwi, Timișoara

Maxim: 15.10 RON/ 100 km pentru Hyundai Kona – Attila, Timișoara

Întâmplarea face ca minimul și maximul consumului in luna noiembrie să fie obținute la Timișoara, ceea ce elimină discuția despre condițiile atmosferice și relief . In plus, ambele mașini fiind alimentate acasă, socoteala cu 0.65 RON/ kWh este cat se poate reală.

E bine să mai adăugăm la cheltuieli, costul cu pierderile la încărcare, pe care Attila le-a măsurat pentru Kona și pentru Smart (valorile din graficul de mai sus includ pierderile pentru Smart) rezultatul fiind aproximativ 10% la Kona. Prin urmare 16.70 RON/100 km incluzând așteptările, preîncălzirea mașinii și pierderile din timpul încărcării.

In concluzie, chiar după ce consumul a crescut pentru toate modelele în noiembrie, față de luna octombrie, călătoriile electrice rămân mai ieftine decât cele cu carburanți, când comparăm mașini cu spațiu și performanțe asemănătoare.

Pentru cei interesați de subiecte ecologice mai amintim încă o data, că aceste calatorii au fost efectuate fără emisii la eșapament, chiar și atunci când proprietarii stau perioade lungi în mașină cu climatizarea pornită.

Despre parcursul fiecăruia vom afla în curând mai multe amănunte de la Paul, care se apropie cu Kona de 44.000 km parcurși începând din iunie (2020!!!) și de la Radu, care după șase luni de conviețuire zilnică cu Zoe pe naveta de la Ploiești la București, are câteva povești foarte interesante.

Alte articole despre cu consumul înregistrat de participanții la proiectul Electromobilitate în toamnă și vară

2 Responses

  1. Marcel Banu spune:

    După socoteala mea mi-a ieșit 9,23 lei/100 km pentru 14,2 kWh consum la un preț al energiei de 0,65 lei / kWh.
    Am mers mai departe cu socoteala și mi-a ieșit că electrica este mult mai avantajoasă chiar la 1,95 lei /kWh la stațiile rapide de încărcare considerînd același consum de 14,2 kWh.
    Situația se schimbă la un consum mai mare iar la cel de 23,3 kWh. Este avantajos la 0,65 lei/kWh dar de la 1,45 lei/kWh situația se schimbă în avantajul termicelor dar doar din punct de vedere pecuniar…
    Și totuși, aștept anul viitor…

  2. Dan Boboescu spune:

    Rotunjirile din titlu „in sus” sunt pe a acoperi pierderile din timpul încărcării. In text sunt trecute valorile exacte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.