Au scăzut înmatriculările de EV în primele nouă luni?

In așteptarea datelor finale compilate de analiști pentru înmatriculările europene și cele globale din primele nouă luni ale anului 2023, am pornit pe urmele torentului de articole, care afirmă că interesul pentru automobile electrice s-ar fi diminuat.

Am abordat subiectul și în legătură cu rapoartele pentru trimestrul III, prezentate în luna octombrie de firmele auto:

Este o poezie auzită des în ultimele raportări financiare de la executivi ai producătorilor tradiționali, codași la mai multe discipline, începând cu dezvoltarea de produse noi, software, service, rețele de încărcare și mai ales PREȚURI. Ce-i drept atât echipa Tesla, cât și cea de la Mercedes și Porsche au avertizat investitorii că în contextul conflictelor internaționale și a dobânzilor ridicate, clienții sunt prudenți și amână achizițiile majore, așa cum sunt automobilele noi.

După câteva luni de inerție, în care păreau KO după ieftinirile Tesla din 13 ianuarie, reacțiile acoperă un spectru extrem de larg. De la încăpățânarea oficială de a păstra prețurile exagerate intacte, în timp ce dealerii sunt încurajați să ofere ”discount-uri” masive, până la reduceri spectaculoase pentru ratele de leasing, cacofonia reacțiilor și declarațiilor a acoperit toată gama de explicații meșteșugit formulate de specialiștii în fraze frumoase.

Ce spun cifrele?

Chiar dacă anumite statistici pot fi coafate pentru a ”prezenta” rezultatul dorit, de exemplu cumularea hibrizilor plug-in atunci când autorul ține morțiș să dovedească că BYD a depășit Tesla pe plan global, sau VW ar fi făcut același lucru în Europa, cifrele pot fi brutale.

Din statisticile provizorii furnizate de Data Force și preluate de Automotive News Europe rezultă o primă informație pozitivă pentru industria auto:

 • Înmatriculările europene, indiferent de motorizare, au crescut în primele nouă luni cu 16.5% față de aceeași perioadă de anul trecut.

Cum blogul nostru este dedicat ”electricelor pur sânge”, care au dat atâta bătaie de cap industriei în ultima decadă, să vedem cine a crescut mai mult de 16.5% și cine s-a pierdut de plutonul fruntaș în 2023.

Top 10 modele 100% electrice în ordinea numărului total de înmatriculări din primele nouă luni cu creșteri peste 16.5%:

 1. Tesla Model Y: +125%
 2. VW ID.4 : +68.6%
 3. VW ID.3: +75.2%
 4. Skoda Enyaq: +28.5%
 5. Dacia Spring: +36.5%
 6. Audi Q4 e-tron: +92.3%
 7. Megane e-Tech: +105.9%
 8. BMW i4: +129.1%
 9. Polestar 2: +57.3%
 10. Kia EV6: +30.4%

Aparent nu ar trebui să fie motive de îngrijorare pentru grupul VW, care a plasat trei modele în Top 5 cu o creștere mai mare decât cea a pieței auto în general. Vom reveni la aceasta temă, fiindca afirmația făcută în timpul raportului pentru trimestrul III s-a referit la scăderea comenzilor, nu la cea a înmatriculărilor.

Mai delicat ar putea fi balansul între cerere, ofertă și preț pentru:

 1. Tesla Model 3: +8.9% (dar cu varianta Highland în curs de livrare, ultimele trei luni vor aduce cu siguranță vești bune pentru investitorii și fanii Tesla)
 2. Fiat 500e: +0.2%

Scăderi reale au consemnat doar:

 1. IONIQ 5: -8.3%
 2. Mustang Mach-e: -3%
 3. Audi Q8 e-tron: -10.2%
 4. Nissan Leaf: -33.3%
 5. BMW iX: -18.2%
 6. Renault Zoe: -60.7%

Dintre care Leaf și Zoe se îndreaptă spre pensionare, după cariere spectaculoase ca vedete ale electrificării moderne din ultimul deceniu.

Câteva note:

 • raportările cumulate pentru modele cu diferite variante de motorizare nu sunt cuprinse în clasamentele de mai sus (exemple: Hyundai Kona și Volvo XC40)
 • Modele noi, lansate spre sfârșitul anului trecut, care au înregistrat creșteri spectaculoase, la care vom reveni in 2024, când avem un istoric al înmatriculărilor după 12 luni, sunt: MG 4, BMW iX1, ID Buzz, IONIQ 6, BYD Atto 3, Nissan Ariya.

In concluzie, privind la Top 10 al modelelor ce au depășit creșterea de 16.5% înregistrată de înmatriculările europene din primele nouă luni, este ușor de văzut că sunt cele mai discutate, dorite și livrate.

Scăderile unor modele față de primele 9 luni din 2022 sunt datorate ieșirii din productie, livrărilor limitate sau a prețurilor exagerat de mari, față de concurență.

Cifrele publicate de BNEF – Bloomberg New Energy Finance spun o cu totul altă poveste decât titlurile păguboase utilizate de electro-sceptici. Înmatriculările de autovehicule electrice pe glob au crescut în primele nouă luni din 2023, față de aceeași perioadă de anul trecut.

Povestea înmatriculărilor după nouă luni în nouă imagini

Din baza de date pusă la dispoziție de EU EVs am ales câte trei exemple pentru fiecare categorie de producători, care după nouă luni din 2023 au:

 1. Depășit rezultatul din întregul an 2022 în Europa de vest
 2. Sunt pe cale sa depășească înmatriculările din 2022 (12 luni)
 3. Au scăzut față de anul sau anii trecuți

Firme ce au depășit în nouă luni din 2023 rezultatul de anul trecut

Firme pe cale sa depășească rezultatul din 2022

Firme cu înmatriculări în scădere față de 2022 și 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.